Nya Kanada-avtal gynnar exporten

På landet

EU:s handelsavtal med Kanada, Ceta, kan ge ett lyft för svensk export av bland annat vodka, fettblandningar, snus, cider, spannmålsberedningar, choklad och sockerkonfektyr samt hund- och kattmat.

Det visar den utredning av avtalets konsekvenser som Jordbruksverket har genomfört.
Samtidigt förbättras förutsättningarna för att importera bland annat fisk, räkor, bröd och bakverk, läsk, kaffe, etanol, vegetabiliska oljor, vissa typer av kött, ost, choklad och sockerkonfektyr.
Frihandelsavtalet som trädde i kraft i september 2017 innebär omfattande tullsänkningar på fisk- och jordbruksområdet, men tullarna för vissa känsliga produkter som kött, mejeriprodukter och ägg tas inte helt bort. Utöver tullsänkningar innehåller avtalet även bestämmelser på en rad andra områden som underlättar handeln.
– Avtalet mellan EU och Kanada är ambitiöst och långtgående jämfört med de flesta övriga frihandelsavtal som EU tidigare har ingått. Avtalet kan komma att fungera som en modell för framtida frihandelsförhandlingar mellan EU och andra handelspartners. En sådan utveckling skulle vara gynnsam för ett relativt litet och exportberoende land som Sverige, säger Fabian Nilsson på Jordbruksverket.

Årsgenomsnittet av den svenska exporten till Kanada uppgick till drygt 360 miljoner kronor och importen till drygt 240 miljoner kronor mellan 2002 och 2016.
Både exporten och importen har dock ökat under senare år.
Det här är en positiv signal för den globala ekonomin, med potential att driva på den ekonomiska tillväxten, säger Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström.

×