Ingmar Bergman och Naima Wifstrand under inspelningen av filmen Vargtimmen som spelades in på Hovs hallar. Foto: TT
Ingmar Bergman var konstnärlig rådgivare och regissör vid Malmö Stadsteater 1952 - 1958. Här vid Öresund tillsammans med skådespelerskan Harriet Andersson. Foto: TT
Kartsamlingen Bergman i Sverige består av Bergman i Dalarna, Bergman på Fårö, Bergman i Skåne, Bergman i Stockholm och Bergman i Uppsala. Pressbild

Ny karta följer Bergmans spår i Skåne

För den som vill gå i hundraårsjubilerande Ingmar Bergmans fotspår finns nu en kartsamling som fungerar som en guide till de viktigaste platserna i Bergmans Sverige.
I samlingen ingår fem olika kartor varav en är av Skåne där man till exempel kan hitta Bergmans olika bostäder i Malmö och Helsingborg och olika inspelningsplatser.

I år är det 100 år sedan filmskaparen och regissören Ingmar Bergman föddes och som en av alla hyllningar ger nu Stiftelsen Ingmar Bergman ut fem kartor: Bergman i Dalarna, Bergman på Fårö, Bergman i Skåne, Bergman i Stockholm och Bergman i Uppsala.
På kartorna finns de viktigaste platserna i Ingmar Bergmans liv och konstnärskap inprickade. Jan Holmberg, vd och arkivchef för Stiftelsen Ingmar Bergman, berättar att en av orsakerna till att man tagit fram kartorna är att man vill visa att det finns många platser i Sverige som kan göra anspråk på Ingmar Bergman.
– Han är en konstnär som är väldigt förknippad med enskilda platser och den plats som han är allra mest känd för är väl Fårö. Sedan kommer kanske Uppsala på andra plats men av de femtiotal filmer han gjorde är bara fem inspelade på Fårö och en i Uppsala. I Skåne däremot gjorde han ganska många och i Stockholm ett fyrtiotal.

Att Skåne skulle vara med som en av de fem kartorna var en självklarhet.
– Skåne var otroligt viktigt för Ingmar Bergman, säger Jan Holmberg. Han bodde där i många år och några av hans alla viktigaste och mest kända verk, både film och teater, kom till där. Det skånska landskapet har också präglat många av hans filmer. Några av hans mest kända filmbilder är Döden på Hovs hallar i Det sjunde inseglet och också dödsdansen i slutet av samma film, Liknande bilder finns det gott om i hans filmer där man ser en ganska tydlig horisontlinje och några små figurera som är mellan himmel och jord. Det tror jag är väldigt inspirerat av det skånska landskapet.

En viktig aspekt av kartarbetet är också att Stiftelsen Ingmar Bergman vill göra Bergmans värld tillgänglig för så många som möjligt.
En Sverigekarta där man kartlagt Bergmans inspelningsplatser har man i många år haft på sin hemsida men när stiftelsen fick ekonomiska medel av regeringen för att uppmärksamma Bergmanåret och för att också låta ny publik möta Bergman föddes idén med fysiska papperskartor.
– Vi vill slipa ner trösklarna lite, säger Jan Holmberg. Många, inte minst i Sverige, uppfattar Bergman som så svår men så tycker inte vi att det är. Det finns mycket för alla i alla de verk som Bergman har gjort och då tror vi att en sådan här enkel sak där man känner att det finns samhörighet med min hembygd kan vara ett sätt att upptäcka eller återupptäcka konstnärskapet.
– Det är lätt att ta del av Bergmans filmer och teaterpjäser i storstadsregionen men utanför dem vill vi också nå en publik, fortsätter han. Och vi tycker att både det som vi gjorde tidigare med att dela ut ett exemplar av manuset till Fanny och Alexander som pocketbok till alla som tog studenten i år och nu också det med kartorna är en fin möjlighet.

Jan Holmberg berättar att på den skånska kartan finns till exempel platserna där Ingmar Bergman bodde i både Malmö och Helsingborg med.

– Förutom städerna så är det inspelningsplatser som till exempel Ystad teater som är med i två filmer, Arilds nabb där både Gycklarnas afton och En lektion i kärleks spelades in och till exempel Jordberga slott där Sommarnattens leende utspelas. Och så klart Hovs hallar där Det sjunde inseglet och även Vargtimmen är inspelade. Alla möjliga platser där Bergman har satt ner kameran eller sig själv helt enkelt. Och när man tittar på det så här på en karta blir det en lite oväntad bonus att man ser hur han har täckt in kusterna – det är på västkusten och sydkusten han befann sig, mellan Båstad och Ystad kan man säga.

De fem kartorna är utformade som vanliga vikta papperskartor och är samlade i en box som man kan köpa där försäljning av kartor finns. De lokala kartorna kommer också att delas ut gratis på bland annat bibliotek och turistbyråer i respektive områden. I Skåne är det Film i Skåne som fått kartorna och ska distribuera dem vidare.
– Vi fick dem förra veckan och ska försöka få ut dem under de kommande veckorna, berättar Camilla Larsson på Film i Skåne som är projektledare Ingmar Bergman i Skåne. Vi jobbar också på en hemsida med kompletterande information eftersom kartan är ganska övergripande. Den blir nog klar i augusti men redan till Bergmans födelsedag, 14 juli, ska vi lägga upp en portal och sätta igång en Facebooksida med information om allt Bergmanrelaterat som händer i Skåne.