Foto: Ludvig Thunman

Så undviker du det värsta trafikkaoset

Nyheter Midsommarhelgen utgör de dagar på året då flest människor dödas eller skadas i trafiken. Trafikverket går nu ut och uppmanar trafikanter att tänka på säkerheten.

Midsommarhelgen och sommartrafiken innebär nästan alltid fler antal omkomna och skadade i vägtrafiken. Torsdag och söndag i midsommarhelgen är de dagar på året då trafiken är som störst.

Störst betydelse för hur allvarliga följderna blir av en trafikolycka är hastigheten. Restiden påverkas bara marginellt om du kör fortare än tillåtet. Kör du 100 km/timme i en mil på en väg som är skyltad med 90 km/timme så vinner du bara cirka 40 sekunder. På tio mil har du alltså sparat knappt sju minuter. Samtidigt har du mer än fördubblat risken att dö om det händer en olycka. Du har dessutom ökat bränslekostnaden och ditt utsläpp av koldioxid.

Prova den digitala tidsomvandlaren via länken nedan.

Tidsomvandlare

– Att hålla hastighetsgränserna får goda effekter på miljön eftersom bränsleförbrukningen blir lägre och utsläppen minskar, särskilt för de höga hastigheterna på motorvägarna, säger Sven Hunhammar miljödirektör på Trafikverket.

Trafikinformation om trafikläget, rastplatser, vägfärjor finns på Trafikverkets webbplats. Där får du till exempel veta vilka vägarbeten som pågår eller ska starta inom fem dagar. Reser du med vägfärja så var ute i god tid – tänk på att det ofta blir långa köer vid färjorna när många ska ut till öar och fira midsommar.

Här är de mest trafikerade vägarna i helgen.

 

Råd till dig som ska ut på vägarna:

Starta resan i god tid – midsommar är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.
Planera färdvägen så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg.
Var utvilad – för de flesta innebär midsommar längre resor än vanligt.
Kör aldrig onykter.
Förhindra att någon annan kör onykter.
Låt bilen stå dagen efter en fest.
Åk aldrig med en onykter förare.
Kör inte fortare än hastighetsbegränsningen.
Se till att alla är bältade.
Låt bli mobilen när du sitter vid ratten.
Håll avstånd.
Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.