Instruktören Nellie Rolferbjuder pass i SUP-yoga i Sibbarp under somamren. Vågar man bara släppa alla annat och fokusera till hundra procent är det betydligt lättare än vad det ser ut.
Före varje pass går Nellie Rolf igenom de olika momenten, sedan ett tiotal meter ut i vattnet är det dags för klassen.

Yoga på en bräda

Hälsa Yoga på en surfbräda på havet kanske inte känns så avslappnande vid första åtanke, men att yoga på vattnet och tvingas hålla balansen kan faktiskt öka ens närvaro i stunden. Det är bara att prova på när Moana Malmö anordnar kurser i Stand Up Paddle-yoga under sommaren.

Det är en udda syn för badgästerna på Sibbarp. En liten kille frågar Nellie Rolf vad hon ska göra med de konstiga bojarna eller vad det är som hon bär ut till sin surfingbräda.
– Vi använder dem när vi har yoga på brädorna, svarar hon.

Hans ögon spärras upp.
– Yoga? frågar han nyfiket. Ska ni göra yoga på dem?

Utan att egentligen vänta på ett svar och vänder han sig om till sina kompisar och berättar vad han precis hört. Denna i hans ögon så konstiga företeelse kallas SUP-yoga, eller Stand Up Paddle-yoga.
– Jag tror att idén kommer från Hawaii, där yogautövare såg en möjlighet i att använda SUP-brädorna till något annat mer än paddling, säger Nellie.
Hon är SUP-yogalärare hos Moana Malmö som erbjuder pass i Sibbarp under sommarmånaderna.
– Jag testade på det själv för fem år sedan och blev såld direkt, berättar företagets grundare, Anna Hermansson. Och det var i en norsk fjord. Tänk dig, svinkallt vatten och för stor våtdräkt omgärdad av berg. Det var fantastiskt.
Hon bestämde sig direkt för att starta ett företag som skulle syssla bland annat med detta.
– Jag har alltid älskat vatten. Det är vetenskapligt bevisat att människor mår bättre nära vatten. Det händer något kemiskt i kroppen och jag försökte vågsurfa, men det gick verkligen jättedåligt. Dykning var mer min grej och sen hittade jag detta. Det var en helt ny värld. Det var enklare och man kan sticka ut själv.

Frågan är då varför SUP-yoga är en bra yogaform.
– Yoga handlar om att släppa allt annat, men på vanlig yoga kan jag ha problem med att vara närvarande i stunden. Jag börjar ofta tänka på annat. På vatten är det lättare. Eftersom det kräver mer balans måste du verkligen vara medveten. Annars trillar du i.

Vilket hände Anna Björklund när hon var med första gången i fjol.
– Man var lite kaxig innan, men sen föll vi alla som furor, säger hon och skrattar när deltagarna samlats för genomgång. Men man blir väldigt harmonisk av det.
Marie Karmlind är med för första gången.
– Jag gillar både yoga och att paddla, säger hon. Utmaningen blir kombinationen. Det rör ändå på sig under en.
– Det känns som den ultimata balansövningen och sen är det förstås en fantastisk miljö, inflikar Cecilia Silfversparre, som också är med för första gången.
– Det är mer av en utmaning, förklarar Nellie. Det ger mer stabilitet, balans och coreträning för musklerna. Det brukar också visa vilka som är ens svaga punkter eftersom det är lättare att fuska på land. På vatten märks det direkt.
Efter genomgången tar varje deltagare en bräda och går ner till vattnet. Ett tiotal meter ut samlas de framför Nellie som börjar sin klass.
– Det kan vara härligt även om det är mulet och småregnar, säger Anna Hermansson. Det är egentligen bara blåst som kan ställa till det ibland.
Den lille killen från tidigare och hans vänner kollar förundrat in dem medan de sträcker händer och fötter i luften. Och det ser ganska stabilt ut. Än så länge har ingen trillat i vattnet i alla fall.