Mattias Edvardsson, författare.
Mattias Edvardsson, författare.
Mattias Edvardsson. Foto: carolina andersson

Skriver spänning som testar läsarens moral

På midsommarafton är det premiär för årets sommarföljetong. I spänningsromanen En helt vanlig familj befinner vi oss i Lund i ett drama som rör sig mellan familjeliv i ett villaområde, Lunds tingsrätt och häktet.
– Vilka gränser skulle man kunna passera för att skydda sitt barn, det var ursprungsidén till boken, säger författaren och tvåbarnsföräldern Mattias Edvardsson.

Mattias Edvardsson:
Född: 1977, uppvuxen i Trelleborg
Bor: I Löddeköpinge
Familj: Fru och två döttrar
Bakgrund: Gymnasielärare i svenska och psykologi som debuterade som författare 2012 med romanen Dit drömmar färdas för att dö.
Bibliografi: Dit drömmar färdas för att dö 2012, Där framtidens fötter vandrar 2014, Stå ut 2014, April, april 2015. En nästan sann historia 2016
Aktuell med: En helt vanlig familj som kommer ut på Forums förlag 20 juni och går som sommarföljetong i 32 delar Skånska Dagbladet och Norra Skåne under hela sommaren.
Mattias Edvardsson om …
… varför hans böcker är så olika varandra: ”Jag drivs av nyfikenhet och intresse och blir ganska trött på det jag har skrivit om. Det känns färdig och då blir jag nyfiken på något nytt, på nya människor. Något av det roligaste är att skapa människorna i böckerna. Jag tror att jag hade blivit uttråkad av att skriva om samma hela tiden.”
… hur han arbetar som författare: ”När jag väl sätter mig vid datorn måste jag ha gjort förarbetet i huvudet och veta vad jag ska göra. Själva funderandet sker någon annanstans och det mest planerandet sker i huvudet. Jag har ett arbetsrum hemma där jag kan sitta och skriva men jag kommer gärna hemifrån för att inte fastna så jag skriver ofta på bibliotek och kaféer, gärna i Lund.”
… om namn på karaktärerna: ”Det är viktigt eftersom namn säger mycket om människor eller snarare har människor fördomar om namn och skapar sig bilder utifrån dem. För mig måste det kännas rätt när jag väljer ett namn. Namnet måste passa karaktären och samtidigt ska de vara namn som man inte blandar ihop och de får inte vara för vanliga. Stella till exempel är ett namn med lite udd som passar hennes personlighet.”
… om han ska fortsätta att jobba som lärare även framöver: ”Fortsätta ska jag men jag ska gå ner en del i tid och arbeta två dagar i veckan som lärare. Det ger mig så mycket att vara lärare och fördelen är också att man kan styra lite. Jag behöver inte lägga stora prov precis när jag har deadline på en bok.”
… vad han själv läser just nu: ”Jag läser en deckare av två danska killar som skriver under den kvinnliga pseudonymen Anna Ekberg. För kärleks skull heter boken som är riktigt bra. Det blir mycket spänningslitteratur för mig och det fungerar både som underhållning och som inspiration.”
… filmplaner för boken: ”Det mesta är väldigt hemligt men det finns diskussioner med Hollywood. Så mycket kan jag säga utan att säga för mycket. Det är lite roligt för jag ser ofta lite som en film i mitt huvud när jag arbetar med en bok så det vore fantastiskt att se den som film.”

En helt vanlig familj är Mattias Edvardssons sjätte roman och den som ser ut att bli hans stora internationella genombrott. Redan före utgivningen i Sverige är den såld till 30 länder, bland dem USA, Storbritannien, Tyskland, Sydkorea, Libanon och Kina.
– Alltså 30 länder och en stor USA-deal, det är sånt man bara kan drömma om, säger Mattias Edvardsson med ett stort leende när vi träffas för en intervju inför premiären av sommarlovsföljetongen. Jag har egentligen inte fattat det här alls eftersom boken knappt kommit ut i Sverige än,

Varför tror du att ditt stora genombrottet kom med just den här boken?
– Kanske för att den är lite bredare än min förra roman och mer av en ren spänningsroman.

Mattias Edvardsson bor i Löddeköpinge med fru och två barn och arbetar som gymnasielärare i sin uppväxtstad Trelleborg. Författardebuten kom 2012 med romanen Dit drömmar färdas för att dö och han har skrivit ytterligare två romaner och två ungdomsböcker.
Redan i sin förra roman, En nästan sann historia, tog Mattias Edvardsson sikte på Lund som miljö. Bokens huvudperson Zackarias Levin är en ung man med författardrömmar som går i kras. Han tvingas lämna jetsetlivet i Stockholm och flyttar in i sitt gamla pojkrum i Veberöd och börjar nysta i en otäck historia från när han gick skrivarutbildning på Lunds universitet.
I En helt vanlig familj bor prästen Adam och juristen Ulrika med dottern Stella i ett vanligt villaområde i Lund. Familjelivet är, åtminstone på ytan, hyfsat vanligt men när dottern en sen natt kommer hem med nedblodade kläder och så småningom hamnar i häktet misstänkt för mord rasar allt. Som läsare får man i tur och ordning följa händelseutvecklingen ur tre perspektiv – faderns, moderns och dotterns – och bit för bit läggs pusslet.
– Från början berättade jag bara ur pappans perspektiv och hade inga direkta planer på det här, berättar Mattias Edvardsson. Men sedan blev det tydligt att det var naturligt att låta dottern ge sin bild och då borde så klart modern också vara med. Det är svårt att förklara hur det går till men det är väl det där klyschiga om att karaktärerna bara får liv.

Mattias Edvardsson får ofta idéer till en ny bok när han är i slutskedet av en annan. Så var det också med En helt vanlig familj
– Jag hade skrivit klart En nästan sann historia och vi höll på att redigera den. Jag minns att jag låg en kväll och skulle somna och började fundera, berättar han. Jag har två döttrar som är små och tänkte på hur det skulle bli när de blir äldre och man får oroa sig över när de kommer hem eller om de inte kommer hem. Och så fick jag den här idén att tänk om tonårsdottern kommer hem med blod på kläderna och sedan misstänks för mord. Hur skulle man som förälder reagera när man ställs inför polisen? Vilka gränser skulle man passera för att skydda sitt barn? Det var ursprungs-idén.

Naturligtvis identifierar Mattias Edvardsson sig mycket med bokens pappa men han slår också fast att han måste kunna identifiera sig med alla han skriver om för att de ska bli levande och trovärdiga.
– Till det yttre är jag mest som Adam, han är en man i min ålder med barn, men det var Stella som var absolut roligast att skriva om. Det är lite tråkigt att vara så nära sig själv som i Adam och med Stella fick jag ta ut svängarna. Hon är lite som jag skulle vilja vara. Jag gillar henne och hennes attityd.

Vem var svårast att skriva om?
– Det var ingen enskild karaktär utan snarare det här att man jobbar länge och intensivt med en karaktär och sedan måste byta och gå in i en annan. Det var svårt att ställa om sig eftersom alla tre är skrivna i jagform. Sedan var det också knepigt att alla detaljer i de tre berättelserna måste stämma överens. Ändrade man något i en del blev det en dominoeffekt i de andra.

Att Lund är bakgrundsmiljö även i denna roman beror på lika delar lathet och otålighet.
– Skriver jag om Lund är det lätt att kolla upp och jag känner själv till det mesta, säger Mattias Edvardsson. Sedan har det faktum att det är Lund inte så stor betydelse mer än att det blir extra kul för den som bor där. När jag pratade med min amerikanska förläggare menade hon att Lund lika gärna skulle kunna vara en amerikansk stad i samma storlek. Sedan har det varit min ambition från början att inte förlägga den i Stockholm. Det är så mycket Stockholm eller personer som kommer från Stockholm till en småort i genren men varken Lund eller Malmö används så ofta.

Under arbetet med En helt vanlig familj tog Mattias Edvardsson hjälp av så väl en präst som en jurist.
– Jag ville ha en lite biblisk ton och döpte första delen till fadern och la in bibelcitat och där blev det en del research, berättar han. Det var prästen som vigde mig och min fru som redan från början har varit väldigt intresserad av mitt skrivande som fick hjälpa mig. Och så har jag en god vän som hjälpt mig med den juridiska biten.
Mattias Edvardsson gjorde också studiebesök i Lunds tingsrätt men till häktet kom han aldrig
– Jag försökte men det blev aldrig av och sedan är det så att om det är rättegång i Lund kan man sitta häktad i Ystad eller Malmö. Men det är väldigt intressant det här med häktet. Man pratar ofta om att svenska fängelser är som hotell men svenska häkten har kritiserats av FN för att de bryter mot mänskliga rättigheter. Det finns unga människor som sitter häktade jättelånga perioder.

Från och med i dag finns En helt vanlig familj i bokhandlar och på bibliotek och från och med fredag kan tidningens läsare följa berättelsen i 32 delar.
Läsarna kan förvänta sig en spännande berättelse som många säkert kan känna igen sig i utlovar författaren.
– Man får också fundera över sin egen moral och hur man själv skulle agera i en sådan situation. I princip skulle det kunna drabba vem som helst.
Förutom att mycket kommer att kretsa kring En helt vanlig familj framöver med deckarfestivaler, bokmässa, boksamtal och annat så är Mattias Edvardsson också i full gång med nästa bok.
– Jag har kommit ungefär halvvägs och kan väl avslöja så mycket som att det också är en spänningsroman, säger han.

Mattias Edvardsson:
Född: 1977, uppvuxen i Trelleborg
Bor: I Löddeköpinge
Familj: Fru och två döttrar
Bakgrund: Gymnasielärare i svenska och psykologi som debuterade som författare 2012 med romanen Dit drömmar färdas för att dö.
Bibliografi: Dit drömmar färdas för att dö 2012, Där framtidens fötter vandrar 2014, Stå ut 2014, April, april 2015. En nästan sann historia 2016
Aktuell med: En helt vanlig familj som kommer ut på Forums förlag 20 juni och går som sommarföljetong i 32 delar Skånska Dagbladet och Norra Skåne under hela sommaren.
Mattias Edvardsson om …
… varför hans böcker är så olika varandra: ”Jag drivs av nyfikenhet och intresse och blir ganska trött på det jag har skrivit om. Det känns färdig och då blir jag nyfiken på något nytt, på nya människor. Något av det roligaste är att skapa människorna i böckerna. Jag tror att jag hade blivit uttråkad av att skriva om samma hela tiden.”
… hur han arbetar som författare: ”När jag väl sätter mig vid datorn måste jag ha gjort förarbetet i huvudet och veta vad jag ska göra. Själva funderandet sker någon annanstans och det mest planerandet sker i huvudet. Jag har ett arbetsrum hemma där jag kan sitta och skriva men jag kommer gärna hemifrån för att inte fastna så jag skriver ofta på bibliotek och kaféer, gärna i Lund.”
… om namn på karaktärerna: ”Det är viktigt eftersom namn säger mycket om människor eller snarare har människor fördomar om namn och skapar sig bilder utifrån dem. För mig måste det kännas rätt när jag väljer ett namn. Namnet måste passa karaktären och samtidigt ska de vara namn som man inte blandar ihop och de får inte vara för vanliga. Stella till exempel är ett namn med lite udd som passar hennes personlighet.”
… om han ska fortsätta att jobba som lärare även framöver: ”Fortsätta ska jag men jag ska gå ner en del i tid och arbeta två dagar i veckan som lärare. Det ger mig så mycket att vara lärare och fördelen är också att man kan styra lite. Jag behöver inte lägga stora prov precis när jag har deadline på en bok.”
… vad han själv läser just nu: ”Jag läser en deckare av två danska killar som skriver under den kvinnliga pseudonymen Anna Ekberg. För kärleks skull heter boken som är riktigt bra. Det blir mycket spänningslitteratur för mig och det fungerar både som underhållning och som inspiration.”
… filmplaner för boken: ”Det mesta är väldigt hemligt men det finns diskussioner med Hollywood. Så mycket kan jag säga utan att säga för mycket. Det är lite roligt för jag ser ofta lite som en film i mitt huvud när jag arbetar med en bok så det vore fantastiskt att se den som film.”

×