Österlen

Inget vindkraftspris till Mandelmanns

Gustav och Marie Mandelmann. Arkivbild/TT
Österlen
Österlen simrishamn Vinnare blev i stället de boende i Simris.

Axel Hilleskog

Mandelmanns gård, som drivs av tv-kändisarna Gustav och Marie Mandelmann, var nominerad för sin vindkraft som ihop med solceller gör gården självförsörjande på el.

Paret fick dock nöja sig med ett hedersomnämnande. Priset som delades ut i Malmö på tisdagen gick nämligen till de boende i Simris för ett lokalt energisystem som enbart använder sig av förnyelsebara energikällor.

”Med vindkraft, solenergi och energilagring är målet att klara sig helt på lokalproducerad el och få väderberoende produktionsanläggningar att ge stabil och driftsäker el till de omkring 150 byborna, både privatpersoner och företag. Ett inspirerande initiativ!”, skriver juryn i sin motivering.

Ett hedersomnämnande gick även postumt till Lennart Värmby, som var nationell vindkraftssamordnare.

Österlen

Ung man gripen för fyra mordförsök

Polis och avspärrningar på Torsgatan i Tomelilla efter att en man hittats med skottskador på onsdagen. Mannens är enligt polisens hemsida förd till sjukhus med ambulans.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Österlen
Tomelilla En 23-årig man som tidigare varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för mordförsök greps av polisen på torsdagsförmiddagen. 23-åringen är den andra person som grips i ärendet.

Det är efter en händelse den 18 mars i år som mannen misstänks för fyra fall av mordförsök. En man i 20-årsåldern blev då allvarligt skadad efter att vid 13-tiden ha blivit skjuten utomhus på Torsgatan i Tomelilla. Flera andra personer var i samband med skjutningen i farans väg, därför finns det flera målsäganden i fallet.

Då som nu var polisen återhållsamma med uppgifter om händelsen. 23-åringen anhölls i alla fall i sin frånvaro som misstänkt för mordförsök. Sedan dess har polisen letat efter honom. Även en 19-årig man anhölls i sin frånvaro. Denne anmälde sig dock själv till polisen i Malmö ett par dagar senare och häktades den 25 mars.

På torsdagen greps 23-åringen på en annan ort. Vilken den andra orten är vill polisen inte uppge.

– Vi går i nuläget inte ut med det, säger Patric Fors, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

Österlen

Man skjuten i Tomelilla

TOMELILLA 2020-03-18Polis och avspärrningar på Torsgatan i Tomelilla efter att en man hittats med skottskador på onsdagen. Mannens är enligt polisens hemsida förd till sjukhus med ambulans.Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
Österlen
Österlen Tomelilla Polisens ledningscentral får in larm på onsdagseftermiddagen om att en man ska vara skjuten utomhus i Tomelilla

Polis och ambulans åker till Torsgatan för närmare kontroll. På adressen anträffas en man med skottskador. Mannen har förts till sjukhus med ambulans.

Platsen har spärrats av för teknisk undersökning. Polispatruller arbetar vid platsen och håller bland annat förhör med vittnen om skottlossningen.

Anmälan kom in 13.02.

Österlen

Konstrundan på Österlen ställs in

Österlen
Österlen Konstrundan på Österlen har varit en institution i över 50 år. Men i år ställs evenemanget som i normala fall äger rum under påsken in på grund av coronaviruset.

När man ser vad som händer runt omkring oss, alla arrangemang som ställs in, och utvecklingen i andra länder, då var det ett nödvändigt beslut att ta. Det vore inte ansvarsfullt att arrangera konstrundan, säger Rachel Tess, konstnärsföreningen Öskg:s ordförande, till Kristianstadsbladet.

Den inställda konstrundan innebär ekonomiska förluster på en halv miljon kronor och blir samtidigt ett dråpslag för en del av konstnärerna, menar Rachel Tess.

Det är en katastrof både för Öskg och konstnärerna, säger hon till tidningen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Österlen

Jätteskräll när YIF föll mot Hallby

Österlen
Österlen HANDBOLL Jerry Hallbäck: Vi är oerhört besvikna.

- Inte alls bra. Vi är oerhört besvikna, konstaterade tränaren Jerry Hallbäck med en halvtimmes distans till drabbningen i Jönköpings idrottshus.

– Tufft och segt.

Det blev en svängig och märklig tillställning där lagen turades om att vara i ledningen.

Ystads IF började bäst och gick upp till 4-1 som blev 6-6 innan ett nytt ryck gav 12-6.

Men Hallby vände på matchen efter att ha avslutat halvleken med imponerande 9-2.

– Vi ledde komfortabelt ett tag, men en massa tekniska misstag gjorde att Hallby kunde kontra in en del mål, suckade Hallbäck besviket.

Under den andra akten var Jönköpingslaget mestadels i förarsätet och drog också det lägsta strået.

Erik Hvenfelt inledde lovande, men annars hade gästerna svårt att få i gång målvaktsspelet. Sista gången man ledde var vid ställningen 27-26.

I IF Hallby krutade förre Lugispelaren Adam Tumba in nio bollar och utsågs till planbäst. Hos gästerna gick motsvarande pris till sjumålsskytten Jonathan Svensson.

Härnäst, fredag 21 februari, spelar Ystads IF ett hett derby hemma mot IFK Ystad.

Österlen

HK Malmö var bäst i allt

Simon Nyberg bidrog med sina fyra mål i första halvlek till att HK Malmö la grunden till segern mot IFK Ystad. Foto: TT
Österlen
Österlen HANDBOLL HK Malmö visade varför laget är tabelltvåa i Handbollsligan. Man var bättre i precis allt när IFK Ystad enkelt besegrades på bortaplan med förkrossande 31–22.

Efter en jämn upptakt drog HK Malmö snabbt ifrån i målprotokollet. Matchens lirare, 29-årige Simon Nyberg, banade väg för sitt lag genom att göra fyra mål i första halvlek, som HK Malmö vann med 15–10.

– Det var länge sedan som jag sprang så här mycket, säger den alltid lika flinke Nyberg, som var snabbt uppe i anfallen och lika snabb hem i försvaret.

– Vi fick bra träff på dem efter ett tag i försvarsspelet och hade också fin utdelning framåt, säger Nyberg om segerreceptet.

Bara en enda målvaktsräddning för IFK Ystad under de första 30 minuterna underlättade förstås det hela för HK Malmös del.

Samtidigt låg den storspelande HKM-keepern Anton Hellberg på över 40 i räddningsprocent.

Simon Nyberg var hundraprocentig den här afonen. Han satte sju mål på sju skott. Och hans kollega på den andra kanten, Hampus Olsson, hade också en mycket kul fredagskväll i Ystad arena och noterades för fem mål.

Efter paus blev det av förklarliga skäl avslaget, och HKM-tränaren Stian Tönnesen kunde lufta hela truppen och spara en del spelare inför det tuffa Skånederbyt mot Lugi på tisdag kväll hemma i Baltiskan.

I den andra halvleken fick också Axel Morand chansen att visa vad han går för. Efter att inte ha fått något kontrakt med Lugi inför säsongen, så hamnade han i IFK Ystad tidigare i vintras. Men speltiden har varit måttlig.

Nu svarade den gänglige (195 centimeter) 21-åringen för fem mål på fem avslut. Vänstersexan är värd betydligt fler chanser av tränaren Sebastian Seifert.

– Skönt att få spela, det var ett tag sedan. Men Malmö är bättre än oss, där vi släpper igenom dem för enkelt, tycker Morand.

Han och IFK-spelarna har prick en vecka på sig att ladda om batterierna till det heta derbyt mot YIF.

– Kul med ett Ystadderby, det visar också hur bra handbollen är här nere. Hoppas att jag får spela också, säger Morand.

HK Malmös förre lagkapten Hampus Nygren gjorde på fredagen en överraskande comeback i sin gamla klubb. Efter att inte ha fått förlängt kontrakt med Lugi, så har Nygren hållit till i HK Ankaret och division 1 tidigare den här säsongen.

Men nu förstärker han alltså HK Malmö inför det stundande SM-slutspelet. Det blir spel i Baltiskan i stället för i Borgebyhallen.

– Det var inget enkelt beslut att ta i det här skedet av säsongen, men jag har fått fin support av alla i Ankaret, särskilt från spelarna som har sagt att jag ska den här chansen, säger Hampus Nygren om klubbytet.

Österlen

IFK Ystad värvar norrman

Österlen
Österlen HANDBOLL Förstärker med mittsexa.

I veckan skrevs ett tvåårskontrakt med 23-årige mittsexan Marius Ferkingstad, som ansluter efter sommaren från FyllingenBergen i Norge.

– En ung kille som fått goda vitsord. Jag har sett honom själv. 1.97 lång och nästan 100 kilo tung. Bra bakåt och bra framåt, en tvåvägsspelare, beskriver IFK-tränaren Sebastian Seifert det kommande tillskottet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Österlen

YIF nära att fälla serieettan

Österlen
Österlen HANDBOLL Förlorade med uddamålet mot Alingsås.

YIF ledde i paus med 14-11, men förlorade till slut med 25-26.

– Det var mycket som var i den första halvleken. Bra tryck och rejäla satsningar. Vi fick hål på deras tunga försvar, menar Jerry Hallbäck, YIF-tränaren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Österlen

Hedin hemma i Ystad

Robert Hedin gästade på torsdagen Ystad arena i rollen som förbundskapten för det amerikanska handbollslandslaget. Träningsmatchen mot YIF förlorade USA med stora siffror, 26-42. Foto: Jonny Nilsson
Österlen
Österlen HANDBOLL Norges före detta förbundskapten leder nu USA.

USA fick storstryk, 26-42.

– Precis vad jag var rädd för, medger Hedin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL