– Blombuketten fick jag helt oväntat av N1A, säger Bengt Nilsson en stund innan han uppvaktades av kollegorna. FOTO: Joakim Stierna

Historielärarnas nestor tar farväl

lund – Jag tänker inte slå dank bara för att jag går i pension. Det är bland det första Bengt Nilsson säger när Skånska Dagbladet träffar honom vid Katedralskolan, där han har verkat i mer än 30 år.

När han räknar upp vilka projekt han fortsätter med är tidningen benägen att tro honom.
– Jag har anmält mig till en distanskurs i arkeolog vid Linnéuniversitetet, och så fortsätter jag som redaktör för Historielärarnas förenings årsskrift på 21:e året, säger han.
Dessutom vill Bengt Nilsson ta tag i sitt intresse för ornitologi samt spendera mer kvalitetstid med hustru, barn och barnbarn.

Han tänker också fortsätta med att ge en extra krydda till spetsutbildningen i historia vid Katedralskolan som han var med om att starta 2009.
– Jag brukar bjuda hit Ludvig Papmehl-Dufay, projektledare för utgrävningarna vid Sandby borg på Öland, där en massaker ägde rum för 1 500 år sedan. Det brukar vara knäpptyst i aulan när han pratar. Den föreläsningen vill jag fortsätta att arrangera på ideell basis. Ämnet fascinerar mig och det vill jag sprida till andra, säger Bengt Nilsson.
Dessutom vill han resa mer, naturligtvis till platser med en historisk anknytning.
Bengt Nilsson doktorerade 1983 på svensk handelspolitik under mellankrigstiden. Sedan dess har han forskat blanda annat om det armeniska folkmordet under 1900-talets början.

Nu är det järnåldern som är hans stora intresse. Han vill till exempel veta mer om den största katastrof som drabbat Norden, Fimbulvintern 536-550 efter Kristus, då 50-70 procent av befolkningen dog.
Bengt Nilsson är lektor och har i sin yrkesgärning drivit frågan om vikten av forskarutbildade lärare vid gymnasieskolan.
Under en tid, 1993-1996, arbetade han som universitetslektor.
Innan han kom till Katedralskolan var han i Lomma kommun och undervisade på Piläng och Bjärehov.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Brukar du åka tåg?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×