Beslut: Klart för nytt skolbygge

Malmö En ny idrottsskola med plats för 300 elever ska byggas på området vid Stadion. Men beslutet får kritik av Alliansen.

Med Malmös ökande unga befolkning kommer en ökad efterfrågan på fritidsaktiviteter och idrott i staden.
För att möta behovet planerar kommunen att förvandla området kring Stadion till en grön och rörelseinriktad stadsdel, med bland annat simarena, gymnastikhall och en så kallad multihall.
Det finns också planer på att i framtiden bygga en ishall, en bowlinghall och bostäder på området.
På onsdagen godkände kommunstyrelsen även en utbyggnad av Malmö Idrottsgrundskola. Bygget ska i framtiden ge plats åt ytterligare 300 elever, med nya lokaler och en ny sporthall.
Bygget väntas påbörjas så snart som möjligt, förmodligen i höst.
Sporthallen ska kunna användas av både elever på grundskolan och gymnasiet samt av Malmös föreningsliv.
Allt väntas stå klart år 2030 och förutsätter att den gamla anrika stadion rivs.
Men beslutet att bygga möts med skepsis från Alliansen, som menar att de rödgröna inte har en tillräckligt bra plan för området.
Alliansen har tidigare presenterat en egen vision för området, med bland annat bostäder, restauranger och butiker, utöver de planerade skol- och idrottsbyggnaderna.
Beslutet att bygga skolan gör det svårt för Alliansens förslag att bli verklighet, då marken plötsligt blir upptagen.
– Vi ser det lite som sabotage. De styrande har ingen långtgående plan för området. De bevarar bara stadionområdet som det är, och duttar in saker för att man till exempel behöver en skola, säger oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M).
– Duttandet kommer att göra att Stadionområdet fortsätter att vara en ganska mörk och tråkig plats i Malmö, förutom när det är fotbollsmatch. Vi vill ha en ny levande och trygg stadsdel i centrala Malmö.

Kommunalrådet Märta Stenevi (MP) håller inte med.
– Moderaterna har konsekvent försökt att försena det här programmet. Men det är bråttom, vi behöver de här skolplatserna, säger hon.
– Deras förslag är helt outrett och de har bara presenterat en skiss. I den ingår att man bygger bort hela det västra området, som är parkmark. Om tanken är att bygga bort mer av grönytorna så är jag mycket skeptisk till det.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×