Henrik Stenson under en träningsrunda inför US Open på Shinnecock Hills. Foto: TT

Tuff utmaning väntar Stenson i US Open

GOLF En av USA:s tuffaste banor väntar spelarna i veckans US Open.
– Jag ser fram mot att få testa mig på denna klassiker, säger Henrik Stenson.

Det är på Shinnecock Hills, en bana från 1891 på Long Island utanför New York, som US Open avgörs för fjärde gången. Senast det begav sig, 2004, var banan stenhård och nästan ospelbar.
Henrik Stenson är van vid att prestera under svåra förhållanden. Han var på plats och provspelade banan redan förra tisdagen.
Då berättade han för Svensk Golf om sina intryck:
– Det är relativt generösa fairways för att vara en US Open-bana, men många lutar och svänger en del och ruffen är snortjock på de allra flesta håll, påpekar han.
– Där finns några riktigt kluriga hål och som vanligt blir det ett prov som kräver att huvudet och tålamodet är på plats och på topp.

För de som spelar US Open första gången blir det en tuff uppgift.
En som garanterat kommer att få det hett om öronen är Kristioffer Reitan. Den 20-årige amatören blir förste norrman i historien att spela ett US Open i golf.
– Ingen mjukstart för rookies om det blir hårt och snabbt, påpekar Stenson.
Han har som bäst varit fyra i US Open (2014 på Pinehurst), och siktar på att hugga uppe i toppen. På den senaste världsrankingen ligger han på 17:e plats, snäppet efter Alex Norén, som är den andre svensken i US Open.
Stenson spelar på torsdagen i samma boll som tysken Martin Kaymer och australiern Adam Scott. De slår ut klockan 19.47, svensk tid.
Scott har en makalös svit på 68 raka Majors. Han har inte missat en enda av de fyra största tävlingarna sedan 2001.

Stenson & Co går ut från hål tio samtidigt som stjärntrion Justin Thomas, Dustin Johnson och Tiger Woods går från ettan.
Woods bor för övrigt på sin 175-miljoners lyxyacht, som ligger förtöjd på Long Island. Han vill inte riskera att fastna i trafiken:
– Spelare har berättat att det tagit dem 2,5 till 3 timmar att köra från hotellet till banan. Det finns en stor risk att någon kommer att missa sin starttid, sa Woods på en presskonferens i tisdags.
Alex Norén spelar med engelsmannen Tommy Fleetwood och italienaren Francesco Molinari. De slår ut klockan 19.25, svensk tid.
Dustin Johnson vann den senaste PGA-tourtävlingen och ”DJ” återtog tronen som världsetta. Men hela sex spelare har chansen att bli värdsettan i händelse av seger i US Open.
Och både Norén och Stenson har chansen att ta sig upp bland de tio bästa.

×