Under hästrundan, som drar igång i morgon torsdag och pågår till söndag, kan besökarna ta del av olika uppvisningar, bland annat westernridning. Arkivbild

Premiär för Hästrundan

sydost I morgon torsdag är det premiär för hästvärldens svar på konstrundan. I dagarna tre kommer företag och föreningar inom hästnäringen i sydöstra Skåne att visa upp sina verksamheter för allmänheten.
Allt avslutas med en stor familjefest på söndag hos initiativtagaren Anders Thuresson på Svabesholms kunsgård.

Tankarna om en hästrunda i sydöstra Skåne har Anders Thuresson, ägare till på Svabesholms kungsgård, haft i många år.
– Det finns enormt många duktiga hästverksamheter i vårt område och jag har länge tänkt att man borde göra ett evenemang där de får visa upp sig.
När Leaderprojektet Häst Sydöstra Skåne startade berättade han om sina tankar och de nappade på idén.
– Tack vare dem blir detta verklighet. Jag hade inte haft tid och möjlighet att dra igång detta själv.

Förutom att hästnäringens verksamheter får ett evenemang att visa upp sig under får också företagen möjlighet att träffa varandra.
– Ett syfte är att skapa ett nätverk mellan företagen och förhoppningsvis kan det leda till nya samarbeten. Genom att besöka andra kollegors verksamheter kan man också lära sig nya saker och få veta hur de jobbar.

Ett trettiotal verksamheter har öppet för allmänheten och ordnar olika aktiviteter. Det är allt från föreläsningar, käpphästhoppning, turridning, ponnyridning, uppvisningar och konstutställning.
– Det är ett väldigt blandat program som man har lyckats få ihop. Det finns mycket som jag tror kommer att locka de som är hästbitna och förhoppningsvis även andra som vill få en inblick i hästvärlden. Och det ordnas ju även aktiviteter som passar hela familjen, oavsett om man gillar hästar eller inte, säger Anders Thuresson.

På hans gård Svabesholms kungsgård hålls den stora finalen för årets runda på söndag klockan 10-17. Det bjuds på uppvisningar av friserhästar, körekipage, westernhästar, dressyrryttare, hästagility, voltige och mycket annat. Dagen invigs med tal av hästprofilen Ingvar Fredricson, som också är pappa till OS-silvermedaljören Peder Fredricson.
– Peder kan tyvärr inte komma men hans fru Lisen Bratt Fredricson kommer att medverka i ett samtal där hon blir intervjuad av en journalist.
Under dagen ordnas även ansiktsmålning, tipsrunda och ponnyridning för de minsta besökarna.
– Det är svårt att veta hur många som kommer, men kanske runt 500 besökare.

Anders Thuresson säger att tanken är att hästrundan ska bli ett årligt återkommande evenemang.
– Jag vet att det är många som hade velat vara med i år så förhoppningen är att rundan när den återkommer nästa år ska bli ännu större.

Dagens fråga

Brukar du åka tåg?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×