Ingen läsk för dem som levde på 1600-talet

Golvet i St Petri kyrka i Malmö har grävts upp i förberedelse för den nya orgeln som ska komma på plats. Det 25 ton tunga instrumentet måste stå på stadig grund för att inte sätta sig. Därför har man grävt upp kvarlevor ur gravarna som fanns under golvet. Bland annat har man hittat ett antal personer från 1600-talet. Att man kan veta det på rak arm beror på att kraniets tänder är i gott skick. Enligt arkeologen Caroline Arcini är det den dåliga tillgången på socker som överraskande gör tandhälsan på 1600-talet god.
Det skulle ta oss flera hundra år innan vi förknippade socker och karies. Redan på sjuttonhundratalet började folk få hål i tänderna, när även gemene man kunde börja äta socker.
Man blir nästan irriterad när man tittar på skallen och ser hur starka tänderna ser ut.
Socker är gott och däri ligger problemet: hade vi inte kommit på hur man gör socker ur betor för några hundra år sedan hade vi med all säkerhet kommit på hur man gör socker av något annat vid det här laget, precis som att vi fick den bisarra idén att rulla ihop tobaksblad och tända eld på dem.
Men det skadar inte att påminnas om att vi har karies mer eller mindre i onödan, på grund av allt det söta och goda vi har tillgång till. Läskdrickandet minskar bland svenskarna, så förhoppningsvis minskar också karies på sikt. Att leva i överflöd är fantastiskt, men priset kan bli högt – inte minst tandläkarräkningen.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×