Svensk skrällförlust i VM-kvalet

Damfotboll Sverige kunde säkra minst play-offplats till damernas fotbolls-VM genom poäng borta mot Ukraina, men så blev det inte. Sverige föll med 1-0 (1-0) och ligger nu på samma poäng som Danmark i kvalgruppen inför avgörandet i höst.

Jämfört med 4-0-matchen mot Kroatien i torsdags var det bara febersjuka Hanna Glas som saknades i startuppställningen. Hon ersattes av Anna Oskarsson. På topp spelade Stina Blackstenius och Sofia Jakobsson.

Matchen blev en halvtimme försenad på grund av ett skyfall som dränkte planen. När matchen väl kom i gång hade Sverige svårt att få i gång sitt sedvanliga spel. Sverige dominerade dock första halvlek inför de fåtaliga åskådarna i Lviv, men utan att skapa några heta målchanser.

I stället kom kallduschen några minuter före paus. Hemmalagets Daryna Apanaschenko dribblade sig fri i straffområdet och lade enkelt bollen i mål bakom Hedvig Lindahl och Ukraina ledde sensationellt med 1-0 i halvtid.

Sverige tryckte på under andra halvlek, gjorde några byten. Elin Rubensson ersatte Jonna Andersson och Anna Anvegård kom in i stället för Fridolina Rolfö, men utan resultat. Svenskorna uppträdde allt mer stressat och Ukraina var nära att öka på ledningen vid ett par kontringar, men Lindahl var säker i målet.

– Vi var inte där i dag, sade den besvikna Kosovare Asllani till TV12.

×