Foto: TT

Smurfar rejält 60-årskalas

Webb-TV I år firas Smurfarna stort i Belgiens huvudstad Bryssel där en hel smurfvärld byggts upp.

Den 23 oktober dök de små blå tomteliknande figurerna upp i avsnittet Den förtrollade flöjten av serien Johan och Pellevin i tidningen Spirou. Serien, och de små gubbarna som kallades smurfer, var skapade av den belgiske serieskaparen Pierre ”Peyo” Culliford. Året därpå dök de upp som en egen serie i samma tidning.

Smurferna, eller smurfarna som de senare kommit att kallas på svenska, har fått ett lång liv. Efter Peyos död har hans son Thierry Culliford varit den huvudsakliga manusförfattaren till serien som dessutom tagit plats både på vita duken och i tv.

60-årsjubileet firas stort på hemmaplan i Belgien och i Bryssel har en hel smurfvärld byggts upp som kan besökas sedan den 9 juni i år.

Läs mer:

Dagens fråga

Brukar du åka tåg?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×