Skånska Sebastian kammade hem silver i kock-EM

Skåne Det blev skandinaviskt storslam när Kock-EM avgjordes på tisdagskvällen i italienska Turin. Högst upp på pallen kom Norge, tätt följt av Helsingborgaren Sebastian Gibrand och det svenska laget. Bronset togs av grannlandet Danmark.

Sebastian Gibrand
Ålder: 29 år
Född: Helsingborg
Bor: i Stockholm
På meritlistan: Har ett förflutet från bland annat Oaxen Krog & Slip samt Studio Franzén. Driver sedan 2011 sin egen konsultverksamhet Gibrands Gastronomi.

Trots lite trubbel med en ugn som la av mitt i lyckades alltså den skånska kocken Sebastian Gibrand stå pall för trycket och kamma hem en silverplats i den ärofulla kocktävlingen Bocuse d’Or Europe. Under 5 timmar och 35 minuter hade han och de övriga 19 tävlande kockarna med team svettats med att tillaga två rätter till 15 personer som presenterades för juryn.

När tidningen når Sebastian över telefonen strax efter prisutdelningen säger han att det känns bra, men låter inte övertygande på rösten.

– Nej, det är klart att man alltid siktar på att vinna, men vi i laget är självklart nöjda med resultatet.

Så vad händer i kväll?

– Vi ska först på en stor galamiddag med alla kockarna och sedan umgås i teamet. Det är ändå tack vare alla i gruppen som vi här, säger han stolt.

De svenska tävlingsrätterna, som var komponerade med inspiration av den svenska sommaren, har nu tagit laget vidare till VM nästa år i Lyon – världens mest prestigefulla tävling för kockar.

Ursprungligen kommer Sebastian från Helsingborg, men bor sedan några år tillbaka i Stockholm. Den unge kocken, 29 år, har redan stor tävlingsvana med två år i juniorkocklandslaget och fyra i det seniora kocklandslaget där han dessutom var lagkapten.

Sedan Sebastian vann den svenska uttagningen i september i fjol har han och laget legat i hårdträning.

Så nu blir det väl en välförtjänt semester?

– Nej vi sätter igång att träna inför VM direkt när vi kommer hem, avslutar en hängiven och målinriktad Sebastian.

 

Sebastian Gibrand
Ålder: 29 år
Född: Helsingborg
Bor: i Stockholm
På meritlistan: Har ett förflutet från bland annat Oaxen Krog & Slip samt Studio Franzén. Driver sedan 2011 sin egen konsultverksamhet Gibrands Gastronomi.

Dagens fråga

Brukar du åka tåg?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×