Rösler ska föra MFF tillbaka till toppen

FOTBOLL Uwe Rösler är tränaren som ska föra Malmö FF tillbaka på vinnarspåret igen. Tysken skrev på tisdagen kontrakt med MFF till och med 2020.

Efter att ha sparkat två tillsvidareanställda tränare på bara ett par år, så verkar MFF tänka mer långsiktigt den här gången.
– Vi har haft en lista med flera namn, och gjort många intervjuer. Men vi känner att det absolut starkaste kortet sitter här, förklarar MFF:s vd Niclas Carlnén tränarvalet.
Sportchefen Daniel Andersson håller med:
– Hans filosofi stämmer in bra på hur vi vill spela fotboll i MFF. Rösler strävar efter att hans lag ska ta kommandot och föra matcherna.

49-årige Uwe Rösler har en gedigen fotbollsbakgrund. Som spelare var han målfarlig anfallare, bland annat i Manchester City, där även MFF:s förre succétränare Åge Hareide spelade.
Det är för övrigt Hareide som har tipsat MFF om Röslers förtjänster som tränare.
– Jag vet hur stor den här klubben är i Skandinavien sedan mina år i Norge, säger Rössler.
– Jag kommer till en riktig fotbollsstad med en härlig arena. Jag vet att förväntningarna är stora från supportrarna, och målet är att ta laget upp i toppen av allsvenskan igen. Sedan blir förstås Europaspelet extra viktigt, säger tysken.

I den norska Tippeligan tränade han Lilleström, Viking och Molde, innan flytten gick till England 2011. Där har han tränat fyra klubbar i The Championship och League One.
Rösler har verkligen fått känna på att han verkar i en konjunkturkänslig bransch. Han avskedades så sent som i januari från sitt senaste tränaruppdrag i Fleetwood Town i den engelska tredjedivisionen. Då hade laget sju raka förluster.
Tidigare har han också fått silkessnöret i både Leeds United och Wigan Athletic. Tålamodet är inte stort i undervegetationen i det engelska konungariket.
– Det var 22 tränare som fick sparken i Championship under den gångna säsongen. Det räcker med tre, fyra förluster på en månad så ryker man, oavsett vad man har gjort tidigare i klubben. Så är de brutala spelreglerna.

Rösler tycker att han har gjort bra ifrån sig under sina nästan sju tränarår i England. Förutom misslyckandet i kaosklubben Leeds United, där en nyckfull ägare gör att precis vad som helst kan hända.
Intrycket av alla de intervjuer och referenser som MFF har tagit, talar också för att Uwe Rösler är rätt man för att styra klubben mot ljusare tider. Framförallt trycker man på hans fotbollstänk, tydliga ledarskap, och internationella erfarenheter.
Direkt när Uwe Rösler tillfrågades av ett krisande och tränarlöst Malmö FF gjorde han sin hemläxa, och såg lagets tre senaste matcher på dvd.
– Jag har sett potentialen som finns hos spelarmaterialet, men jag såg också saker som kan förbättras.
– Fast det tar jag internt med lagledningen och inte i media, understryker Rössler, som också vill vänta med fler nyförvärv.

Nu har han två träningsmatcher på sig att sondera truppen, mot Molde och FC Midtjylland, innan allvaret sätter igång med bortamatch den sjunde juli mot Sirius.
– Vi har viktiga förberedelser framför oss, jag läntra att få se spelarna i aktion, förklarar Rösler, som redan på torsdag genomför sin första träning på hybridgräset bredvid Stadion.
Och han flaggar för öppna träningar i skandinavisk tradition.
– Vi kommer givetvis att ha en del stängda träningar också, men jag tror på öppenhet och har inga problem med att folk kommer och tittar på våra träningar.
Dessutom öppnar han för att spela internmatcher, där U19-spelare kan få chansen att mäta sig med de äldre spelarna.
– Jag vill ge ungdomarna i klubben chansen att visa upp sig, klargör Rösler.
Det ligger helt i MFF:s inriktning, där klubbben inför den här säsongen valde att plocka in hela sex lärlingar i a-truppen.
Länge fick dessa begränsat med speltid. Men redan efter en framgångsrik match i startelvan belönades mittfältaren Samuel Adrian med ett a-lagskontrakt.
Sådant sporrar förstås de andra talangerna i klubben.

×