Tony Johansson. Foto: Per Wilkens

Enskilda öden är styrkan i Smugglaren

BOK
Smugglaren
Författare: Tony Johansson
Förlag: Lind & Co

Litteratur/recension

2014 kom Tony Johanssons kritikerrosade Den tredje passageraren ut. Den var ett knytnävsslag mot det övervakningssverige som vi tar som en självklarhet i dag. Så fort går tillvänjningen, skrämmande. I sin nya roman Smugglaren ger han sig på en annan aktuell samhällsfråga där glidningen från ”god” till ”ond” också skett med en rasande takt – invandrarpolitiken.

Journalisten Erik Larsson är fortfarande kvar i historien. Nu är han anställd på Sydsvenskan. Men samtidigt håller han på med en reportagebok om flyktingars väg från Syrien till Sverige. När gränserna stängdes i Europa, öppnade det upp för en smutsig handel där redan utsatta blev än mer illa åtgångna och utnyttjade.
Erik har själv följt flyktingvågen och sett hur hjälplösa de enskilda människorna är, offer för krig och ovilja att ta sig an dem. Av medkänsla går han vid ett tillfälle ur sin objektiva roll som journalist för att hjälpa. Detta enda ögonblick blir starten till en jakt på en försvunnen pojke och en mission att finna de som fört bort honom.
Samtidigt hittas ett bränt lik på stranden i Landskrona. Polischefen My Englund och hennes team tror att det är en flykting och hennes och Eriks vägar korsas än en gång, i letandet efter vem det är och varför han ligger där.

Tony Johansson skriver liksom i sin förra roman inkännande och trovärdigt. Han förmedlar all den vanmakt och ilska Erik känner inför de strandsatta flyktingarna. Man känner innerligt och djupt med dem som mot alla odds tagit sig hit. Samtidigt vilar det något tendentiöst över berättelsen. Svårigheterna kring, den inte svartvita, invandrarfrågan tas inte nämnvärt i beaktande. Och när den tas upp, är det de onda som står för motargumenten, som därmed blir ensidigt rasistiska och vidriga.
Han lyckas ändå få djup på sina karaktärer. My Englund liv krackelerar på hemmaplan. På jobbet hopar sig pappershögarna och valet av vilka insatser som ska prioriteras blir snarast omöjligt att göra. Bristen på resurser är ett dagligt bekymmer som leder till mänskligt lidande och otrygghet, och det tär både på henne som individ och på samhället. En välriktad känga åt polismakten där.

Samtidigt som karaktärerna har djupnat så har spänningen i själva deckarintrigen minskat sedan förra boken. Det puttrar på, är intressant, och Johanssons prosa gör texten läsvärd. Man vill veta hur det går, men någon nagelbitande bladvändare är det inte.
Och det kanske det inte behöver vara. De enskilda ödena kanske räcker. De utsatta är ju liksom vi mödrar, fäder, syskon, vänner och igenkänningen skapar band.
Det kanske är gott nog att på ett empatiskt sätt problematisera flyktingfrågan och att ge alla de som verkligen behöver hjälp, en identitet förutom att vara flykting.

BOK
Smugglaren
Författare: Tony Johansson
Förlag: Lind & Co

×