Foto: Ur polisens förundersökning

Döms för bilattack mot asyldemonstranter

Malmö Mannen hade nazistiskt material i och på sin bil när han mejade ner en demonstration vid Migrationsverket. Nu döms han för bland annat hets mot folkgrupp.

Det var i början av juni i fjol som mannen, som är 23 år gammal, vid två tillfällen körde sin bil rakt in i den asyldemonstration som då pågick på en gräsyta mitt emot Migrationsverkets lokaler på Agnesfridsvägen.

En Securitasväktare som satt posterad i en vaktkur vid ingången till Migrationsverket har detaljrikt vittnat om hur han såg 31-åringens bil köra upp bland demonstranternas uppställda skyltar både den 10 och den 11 juni. Ingen demonstrant befann sig precis vid skyltarna och ingen kom heller till skada vid något av tillfällena.
Åklagaren ansåg att händelsen den 11 juni skulle betraktas som framkallande av fara för annan, men tingsrätten håller inte med, med hänvisning till att polisen mätt upp avståndet mellan skyltarna och demonstranterna till hela 20 meter.

Vid det första tillfället avvek mannen efteråt från platsen, men den 11 juni fick bilen sladd och körde rakt in i ett träd där den blev stående. Där gick 15 personer till våldsam attack mot den, och ska enligt väktarens vittnesmål ha ”totaldemolerat” den med hammare, träpinnar och järnspett.
Väktaren uppskattar att mannen höll en hastighet av upp emot 65 kilometer i timmen då han körde upp på gräsmattan, och att det hördes en kraftig smäll då han körde över skyltarna.
Ytterligare två vittnen har beskrivit händelsen, varav ett uppskattar mannens hastighet till 80 kilometer i timmen.
31-åringen själv valde att tiga helt och hållet under förhandlingen i tingsrätten. Han har emellertid erkänt gärningarna i tidigare polisförhör.

På en dekal på mannens bil fanns en örn med utslagna vingar på en krans innehållande ett hakkors. Inne i bilen fanns små kort med slagord från den nynazistiska rörelsen Nordfront. I förhör har mannen kallat demonstrationen för ”tramsig” och blödig”.
Mannen döms, med anledning av detta, för hets mot folkgrupp. Han döms även för vårdslöshet i trafik och skadegörelse, samt för vapenbrott, eftersom han hade två knivar och en pepparsprej i bilen.
Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer:

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×