Annie Lööf vill börja integrationen tidigt. Foto: TT

Det ska börjas i tid

Nyanländas barn ska gå i integrationsförskola samtidigt som föräldrarna läser svenska, tycker Centerpartiet. Partierna har varit så upptagna med att tävla i att vara tuffa mot invandring att inte många förslag om hur man ska sköta integrationen av de som redan är här har lagts fram.
Tanken om att undervisa barn och föräldrar samtidigt är god och ökar chansen att det nya språket slår rot i familjen. Att komma till ett nytt land och en ny kultur är en stor utmaning. Barn har lätt för att lära och är mottagliga för nya intryck. Det är mer sannolikt att små barn som gått integrationsförskola kan hjälpa sina föräldrar att öka det svenska ordförrådet än tvärtom, i början. Barnböcker är dessutom en trevlig och beprövad metod för att lära sig ett nytt språk för alla åldrar.
Integrationsförskolorna ska ha ”jämställd pedagogik”, ett resonemang som Centerpartiet förhoppningsvis utvecklar. Kanske är det så enkelt som att pojkar och flickor ska undervisas enligt samma modell. Efter det oroväckande resultatet av en granskning publicerad i Göteborgsposten 5/6, där dagispersonal i utanförskapsområden i sex fall av tio kunde tänka sig att ”spionera” åt föräldrarna och till exempel filma lek så de kunde se att barnets slöja stannade på hela dagen måste man bli bättre på att informera om och kräva könen behandlas lika inom svensk utbildning.
Att lägga upp det så här minskar stressen för föräldrarna, som kan vara lugna över att deras barn tas om hand medan de studerar, så att de kan fokusera på uppgiften. Det skapar också en bredare kontaktyta med det svenska samhället. Invandrade kvinnor har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden och lyckas ibland inte etablera någon varaktig kontakt med samhället alls.
40 miljoner låter som en ganska låg summa för projektet: det ska trots allt delas av många i många kommuner om det blir verklighet. Principen är dock som sagt god: integrationen lär bli lättare ju tidigare man börjar.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×