Svensk serie, spionthriller och mord på Grönland

Deckarspalten

Sandhamn, Grönland och Washington. Böckerna i denna månads deckarspalt rör sig i vitt skilda miljöer.

I fel sällskap (Forum) är den tionde delen i Viveca Stens serie om juristen Nora Linde och polisen Thomas Andreasson. De är barndomsvänner och också ofta partners i brottsutredningar. Denna gång arbetar Nora med att sätta dit ledaren för en stor narkotikaliga, Andreis Kovac, för ekonomisk brottslighet och försöker övertala hans fru, Mina Kovac, att vittna. Andreis har vid flera tillfällen misshandlat Mina och till sist får hon nog och får hjälp av Nora att tillsammans med sin lilla son gömma sig undan maken. Thomas som arbetar på avdelningen för grova brott känner till Andreis och hans verksamhet och blir också indragen. I fel sällskap är en omskakande berättelse om hänsynslös narkotikahandel och kvinnomisshandel som får en speciell botten genom den parallellhistoria om Andreis uppväxt i Bosnien i inledningen av Bosnienkriget som följer nutidshandlingen.
Stens Morden i Sandhamn-serie har som så många andra långdragna serier mycket fokus på de inblandades privatliv och det kan bli lite tjatigt med äktenskapsproblem och struliga tonårsbarn. Denna gång dominerar dock en väl berättad och riktigt otäck deckarintrig med många bottnar och gör I fel sällskap till en av seriens bästa böcker.

Amerikanska Karen Clevelands debut Hon som inte vet (Norstedts) är på många sätt en klassisk psykologisk thriller i en stil som vi sett en uppsjö av sedan Gone Girl och Kvinnan på tåget. Clevland tar dock lite egna vägar inspirerad av sin egen bakgrund som analytiker hos CIA. Hennes huvudperson Vivian Millers har samma jobb och när en av hennes utredningar avslöjar att Matt, hennes älskade man sedan många år, är rysk spion slås naturligtvis hela Vivians liv i spillror. Hon slits mellan lojalitet med jobbet och med mannen och deras familjeliv med tre barn och hus i rätt område.
Hon som inte vet har egentligen potential till en riktigt bra thriller men tyvärr faller allt platt genom att Vivian Millers framställs som så naiv att man som läsare bara suckar över hur hon luras av både man och arbetskamrater. Boken poängterar dessutom familjen och kärnfamiljens värde på ett minst sagt tjatigt sätt liksom det faktum att Vivian egentligen trots sin kompetens och sitt spännande jobb bara drömmer om att få vara hemma och ta hand om barnen.
Tröttsamt konservativ och med en fullständigt hopplös huvudperson är det här ett riktigt magplask till thriller. Hur den har kunnat hamna på New York Times bestsellerlista och säljas till över trettio länder är en gåta.

Desto bättre är tack och lov danska Mads Peder Nordbos arktiska deckare Flickan utan hud (Albert Bonniers). Nordbos huvudperson är den danska journalisten Matthew Cave som efter att ha förlorat både sin stora kärlek Tine och deras ofödda barn i en bilolycka lämnar Danmark för ett journalistjobb på Grönland. Där får han i uppdrag att rapportera om fyndet av en nedfrusen mumie. Fyndet visar sig ha en helt annan historia än man tror först och snart är Matthew indragen i en mordutredning med rötter i ett antal ouppklarade mord på Grönland på 70-talet. Något motvillig får han hjälp av den grönländskan kvinnan Tupaarnaq som precis avtjänat ett långt fängelsestraff för mord och också av en gammal dagbok från 70-talet. Kvinnan utan hud är en blodig och grym historia om sexuella övergrepp, om förtryck och om ett samhälle där motsättningarna mellan ursprungsbefolkningen och övriga invånare sätter starka avtryck. Samtidigt är den skriven på ett kärleksfullt språk som målar fram en karg och annorlunda miljö och alla schatteringar i livet på Grönland.
Flickan utan hud tillhör definitivt årets bästa deckarläsningar. Möjligen faller jag extra hårt för den eftersom jag är svag för ö-deckare och för iskalla och snöiga miljöer men den har också något eget och unikt som gör att jag till och med kan ha överseende med ett något hafsigt slut.

×