Om allt går enligt planerna går flytten till PGA-området i Bara. Foto: Stefan Olsson/Svensk galopp
Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) undertecknar avsiktsförklaringen. Per Larsson, ordförande Svensk galopp och Pia Andersson, regionchef Peab. Foto: Johanna Stenberg
Den i dag oanvända Spångholmsgården ska byggas om till hotell med spa och konferensanläggning. ILLUSTRATION: PEAB

Satsar på galopp i Bara

Svedala En helt ny galoppanläggning med bana, träningsutrymme och stall för 300 hästar. Ett spa- och konferenshotell och dessutom 450 nya bostäder. Det var stora planer som presenterades under måndagen när Svedala kommun, Svensk galopp och Peab redogjorde för sina satsningar.

– Det är en möjlighet till att ytterligare utveckla Bara. Både som fritidsdestination och som arbetsplats, säger Linda Allansson Wester (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Svensk galopp och Skånska travsällskapet samsas i dag om utrymmet på Jägersro. I november stod det klart att Skånska travsällskapet säljer 60 procent av marken till MKB i en jätteaffär, något som Skånskan tidigare rapporterat om. Då blev det uppenbart att Svensk galopp inte längre skulle få plats på anläggningen.

Nu har Svensk galopp beslutat att flytta hela sin verksamhet till Bara i nära anslutning till PGA Sweden nationals golfanläggning. Det handlar om tävlingsbana, träningsanläggning, hagar och stall för 300 hästar.
– Vi kommer att gå all in. Svensk galopp är inte så stort i Sverige i dag, men vi räknar med att bli mycket större nu när vi kommer till Svedala, säger Anders Östberg, styrelseledamot i Svensk galopp.
Per Larsson, ordförande i Svensk galopp drömmer om en förbättrad bana med nytt underlag.

– Det är en utveckling av sporten. I framtiden vill vi gärna ha en bana på gräs, säger han. Byggplanerna ligger bortom denna mandatperioden, men från kommunstyrelsens håll är man noga med att poängtera att planerna står fast oavsett politiska vindar.
– Beslutet fattades av en enig kommunstyrelse, säger Linda Allansson Wester (M).
I samband med bygget av galoppbanan kommer Peab att bygga 450 nya bostäder, något som välkomnas av PGA, som länge dragits med mångmiljonförluster.
– Vi har länge drivit frågan om att få igång bebyggelsen och locka folk att besöka vår anläggning, säger Tomas Stenberg, vd på PGA Sweden national.

Från början fanns högt flygande planer om ett äventyrsbad och hotell som skulle drivas av den norske hotellkungen Petter Stordalen. Men länsstyrelsen sa nej. När nu hotellplanerna dammats av är äventyrsbadet borta. Istället visar ritningarna ett hotell med 170 rum, 1500 kvadratmeter konferensrum och spa på 1300 kvadratmeter.

För att projekten ska bli möjliga krävs flera ägarskiften av marken runt PGA. Det tilltänkta galoppområdet väster om PGA ägs i dag av Peab, men säljs till kommunen som i sin tur säljer den vidare till Svensk galopp. Kommunens mark norr om golfanläggningen säljs till Peab som bygger bostäder.
– Nu hoppas vi bara att länsstyrelsen är med oss, säger Jaqueline Henriksson, som sitter i styrgruppen för Svensk galopp.

Läs mer:

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×