Samuli Örnströmer, Maren Reck Carl-Johan Stjernström är musiker i Malmö Symfoniorkester. Foto: Matilda Arborelius

MSO hemma igen efter succéturné

Som första svenska orkester framträdde Malmö symfoniorkester på Elbphilharmonie i Hamburg under sin nyligen avslutade Europaturné. Den nyss hemkomna orkestern har många fina minnen med sig hem.

I början av juni gav sig Malmö symfoniorkester ut på en succéartad Europaturné med fyra stopp på några av de finaste konsertsalarna i Europa; Semperoper i Dresden, Queen Elisabeth Hall i Antwerpen, Het Concertgebouw i Amsterdam och Elbphilharmonie i Hamburg med konserten Fausts fördömelse. I Leipzig mötte de upp kören MDR Rundfunkchor som skulle ackompanjera dem, och i onsdags kom de tillbaka till Malmö efter en vecka full av minnesvärda händelser – men även en del oväntade incidenter.
– Kören fastnade på Autobahn eftersom det regnade så mycket, de fick hoppa av bussen och ta taxi. De blev en timme och en kvart försenade till konserten i Dresden, säger cellisten Samuli Örnströmer och fortsätter:
– Men det är också ett bevis på kulturens kraft, att publiken i Dresden satt kvar och väntade i en timme och en kvart för att höra konserten.
Förseningarna för kören fortsatte även efter Dresden-konserten.
– Kören hade lite motvind, men de sjöng så fint, säger Samuli Örnströmer.
För klarinettisten Carl-Johan Stjernström var det största äventyret att få spela i några av de mest anrika konsertsalarna i Europa.
– Att spela i de här fyra salarna på en och samma turné är ganska unikt. Jag har varit i orkestern i 20 år nu, och jag har aldrig varit med om en orkester som spelat så avslappnat och med sådant självförtroende på alla konserter. Jag var väldigt imponerad av mina kollegor. Det är lätt att man blir nervös och tagen av stundens allvar, men nu var det precis tvärtom. Alla presterade på topp, säger han.
Bemötandet på de olika platserna var minst sagt positivt.
– Det var fantastiskt, det går inte att beskriva. I Dresden fick vi stående ovationer, sedan ännu mer, och så i Elbphilharmonie i Hamburg skrek och hurrade de i över sex minuter! Jag fick tårar i ögonen när jag stod där, säger Carl-Johan Stjernström.
Under turnén hade orkestern med sig fyra solister, däribland Sir Bryn Terfel, MDR-kören och MSO:s chefsdirigent Marc Soustrot.

Vad var mest minnesvärt med turnén?
– Bryn Terfels underbara baryton och artisteri, det gjorde stort intryck på mig, säger Samuli Örnströmer.
Kontrabasisten Maren Reck instämmer, men lägger också till att hon gillade att spendera mer tid med orkestern.
– Jag har två små barn hemma och spenderar inte så mycket tid med mina kollegor, så det är viktigt med de här turnéerna, att få umgås.

Hur ofta är ni ute på turné?
– Alldeles för sällan, säger Samuli Örnströmer med ett skratt.
Han berättar att det är ett stort företag att åka på turné. Instrument och kläder ska flyttas, bussar ska bokas. Dessutom krävs förfrågan och planering. Med den nyss avslutade Europaturnén tror de att orkestern kan ha fått ett ökat intresse.
– Jag tror att de här fina husen fick upp ögonen för oss och över vilken nivå vi håller och att det kommer sprida sig till andra länder i Europa, så jag tror att det kommer bli lättare för oss att bli inbjudna till en liknande turné i framtiden, för det här var en otrolig succé, säger Carl-Johan Stjernström.
Nu hoppas de på att kunna framföra konserten på hemmaplan.
– Man kan konstatera att det är en väldigt fin sal vi har här på Malmö Live, den är kanske inte lika gammal, men det är roligt att komma hem, säger Samuli Örnströmer.
Efter att ha besökt flera av de mest välrenommerade konserthusen i Europa är de ändå eniga om att Malmö Live håller lika hög standard.
– Den här salen är unik, den är verkligen top of the line, säger Carl-Johan Stjernströmer.
För MSO går nu säsongen mot sitt slut, och de tre musikerna har olika planer för sommaren. Maren Reck ska åka hem till USA för att hälsa på vänner och familj, Carl-Johan Stjernström ska öva in en basklarinettkonsert och Samuli Örnströmer ska både dirigera och spela.
– Man ska komma ihåg att musiker är mångsysslare, man måste hålla sig i form. Så semester vet jag inte om jag skulle kalla det, men det blir ett uppehåll från orkestern, säger Samuli Örnströmer.
Men innan säsongen för symfoniorkestern är slut ska de spela på Sommarscen i Pildammsparken.
– Då kommer vi spela lite pärlor ur kommande säsong, säger Maren Reck.

×