Gustav Malja på Red Bull Ring i Österrike. Foto: Kraeling-Foto

Klättrade 42 platser – trots teamets miss

RACING Gustav Malja stod för två massiva uppkörningar vid helgens tävlingar för Porsche Carrera Cup Deutschland på österrikiska Red Bull Ring, där motorkungen från Malmö klättrade sammanlagt över 40 placeringar, trots ett kostsamt teammisstag.

Malja såg ut att kunna blanda sig i kampen om de mer framskjutna resultaten när han kvalade in som sjua till båda helgens två race, men skulle komma att få en betydligt längre väg än planerat till de sex poäng som han efter hårt slit fick med sig från de österrikiska Alperna.
En stund efter kvalet nåddes Malja nämligen av beskedet att han diskvalificerats från passet, och att han istället för ruta sju skulle tvingas starta såväl lördagens som söndagens race från 33:e plats.

Orsaken var en missberäkning från Maljas team, Project 1, som innebar att det inte fanns reglementsenlig mängd bränsle kvar i bilen efter kvalet. Teamet, flerfaldiga mästare i Porsche Carrera Cup-sammanhang, tog fullt ansvar för händelsen och hanterade situationen med stor professionalitet.
– Det är klart att besvikelsen var enorm efter kvalet, men jag är tacksam för att teamet hanterade saken som de gjorde och jag står helt bakom dem alla, deklarerar Gustav Malja i ett pressmeddelande
Väl i racen studsade Malja tillbaka med besked. Inte bara en gång, utan två, lyckades Malja slå sig fram hela vägen från 33:e till tolfte plats, vilket alltså innebar ett avancemang på 21 platser i vardera heat och 42 placeringar totalt. Dessvärre tilldelades Malja retroaktivt, ett antal timmar efter målgång, ett 30 sekunders tidstillägg för en mindre incident i det första racet, där han därför till slut klassificerades på 24:e plats.

I söndagsracet blev han sålunda tolva och belönades med sex mästerskapspoäng. Malja ligger nu åtta i förartabellen när säsongens två första Porsche Carrera Cup Deutschland-tävlingar har avgjorts.
– Även om diskvalificeringen från kvalet blev förödande för resultatet hade jag otroligt kul i racen den här helgen, säger Gustav Malja.

– Jag har aldrig gjort så många omkörningar förut, och att kunna klättra 42 platser i två race känns riktigt härligt. Jag känner verkligen att jag gjorde det mesta av förutsättningarna och farten var också riktigt bra. Det här var ett steg i rätt riktning för mig och mentalt har jag lärt mig mycket om hur man hanterar motgångar och vänder dem till något positivt.
Gustav Maljas nästa race äger faktiskt också det rum på Red Bull Ring, när systerserien Porsche Mobil 1 Supercup intar den pittoreska banan i samband med Österrikes Grand Prix om tre veckor.

×