Film/recension

Jurrasic World idel action

Jurrasic World - Fallen Kingdom. Pressbild
Artikel Film/recension Tidningens filmkritiker Roland Klinteberg har sett Jurrasic World - Fallen Kingdom.

De var här före oss och ser vi inte om vårt hus kommer de att vara här långt efter oss också. Dessa visdomsord lägger ribban för budskapet och sens moralen i den senaste omgången Jurassic World som ju Steven Spielberg gjorde en klassisk avspark med för inte mindre än 25 år sedan.

Historien har ju återanvänds med varierat resultat flera gånger för att nu alltså konsekvent visas i naturlig 3D. Spielbergs ursprungliga poäng med att vi skall vara mycket försiktiga med vilka urkrafer vi sätter i rörelse har naturligtvis samma legitimitet i dag som för 25 år sedan. Ja det lär ju till och med vara en oroligare värld än då.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Nja till sänkt heltidsmått

En person skjuter en rullstol framför sig.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Kävlinge
Kävlinge Omsorgsnämnden säger nej till en S-motion om sänkt heltidsmått inom omsorgen. Men dörren är inte stängd för framtiden.

Socialdemokraterna Catrin Tufvesson, kommunalråd, och Gunni Gustafsson Nilsson, andre vice ordförande i omsorgsnämnden, lämnade i mars in en motion om att sänka heltidmåttet från 38,25 timmar till 37 timmar per vecka.

Motionärerna pekar på utmaningen att ordna bemanning för framtiden. Verksamheten har också mycket höga sjuktal. Sänkt heltidsmått vore en bra lösning på problemen.

Nu har förvaltningen utrett ärendet. Alliansen, som har majoritet i nämnden, ställer sig inte oäven till förslaget. Samtidigt avslår man motionernas att-satser, som att sänka heltidsmåttet.

Motiveringen är att det pågår ett arbete inom kommunen där man ska jobba för att både behålla och rekrytera arbetskraft för framtiden. Inom det så kallade hållbara arbetslivet ingår faktorer som arbetsuppgifter, engagemang, kommunikation, ledarskap och kompetensutveckling. Även heltidsmåttet kan vara en faktor att beakta.

Samtidigt är omsorgsnämndens budget ansträngd, varför ett sänkt heltidsmått kan påverka i negativ riktning.

Utrikes

Svart kvinna sköts ihjäl – polis åtalas

Människor i Louisville i väntan på åtalsbeskedet.
Foto: Darron Cummings/AP/TT
Utrikes
Utrikes

I mars i år sköts den svarta kvinnan Breonna Taylor ihjäl av polisen i Louisville, Kentucky. Nu har en åtalsjury beslutat att en polis av de tre inblandade poliserna ska åtalas för dödsskjutningen.

Dödsskjutningen av Breonna Taylor tillsammans med bland annat George Floyds död ledde till stora protester mot polisens övervåld och krav på rättvisa.

Inför åtalsbeskedet har borgmästaren i Louisville infört ett nattligt utegångsförbud.

26-åriga Breonna Taylor sköts till döds i sitt hem när hon låg och sov. Tre civilklädda poliser tog sig in i lägenheten med anledning av en narkotikautredning.

I bostaden utbröt en skottlossning mellan Breonna Taylors pojkvän och poliserna. Pojkvännen säger att han trodde det var ett inbrott och att han sköt i självförsvar. Hon träffades av polisens kulor och dödades. En polis skadades också. Ingen narkotika hittades i lägenheten.

En av de tre poliserna har avskedats medan de andra två är avstängda. Enligt amerikanska medier är det den avskedade polisen som nu har åtalats.

Sjöbo

Bidragsfråga skickades åter

Sjöbo
SJÖBO Ska Sjöbo ensamt ersätta Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund för minskade intäkter?

Den frågan bör utredas mer, tyckte kommunalrådet Magnus Weberg (M) och fick med sig resten av partierna i kommunfullmäktige på en återremiss.

Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund, Sörf, har av sina fyra medlemskommuner begärt att få ta del av de statliga ”coronabidrag” som kommunerna fått.

Motiveringen var att Sörf drabbats av intäktsbortfall i coronatider, bland annat med färre utbildningar.

Men kommunernas kommunstyrelse sa nej – alla utom kommun styrelsen i Sjöbo. Där drev oppositionen igenom ett ja till Sörfs begäran.

Utredning

Kommunalrådet Magnus Weberg tyckte inte ärendet var glasklart när det på onsdagen nått kommunfullmäktige och yrkade på återremiss.

– Vi behöver klargöra vilka lagar det vi följer. Kan våra skattebetalare betala för skattebetalare i andra kommuner?

Kommunstyrelsen fick ja till ett tilläggsanslag på drygt sju miljoner för att kunna medfinansiera den första delen av gång- och cykelvägen mellan Sjöbo och Tolånga.

Halv styrka

Utanför dagordningen ville KD:s Lars Lundberg diskutera hur politikerna möts i coronartider. Fullmäktige var full styrka på onsdagen. Kanske borde man fundera på att halvera nästa möte och lägga de pengar som sparas på webbsändning, funderade Lars Lundberg.

Sport

Ankaret hoppas på toppstrid igen

Glada tränartrio i närbild
Foto: Artur G Bliding
Sport
handboll Bara två spelare kvar från startuppställningen i våras. Men ”nya” Ankaret hoppas på toppstrid igen i division 1 som drar igång till helgen.

De senaste två säsongerna har HK Ankaret tagit sig till allsvenskt kval. Men trots att man tappat en hel del rutinerade spelare hymlar inte nya huvudtränaren Per-Albin ”Abbe” Borhammar med målsättningen:

– Vi förväntar oss att vara ett topplag även den här säsongen. Det är kanske lite offensivt och som nya tränare har vi lite att leva upp till med tanke på de senaste säsongerna, men vi tycker att vi har ett så pass bra lag att vi ska kunna utmana i toppen, förklarar Borhammar.

Själv har han hunnit skaffa sig en hel del tränarerfarenhet efter bland annat åtta säsonger i Lugi, sex av dem som assisterande åt Dragan Brljevic i damelitlaget och som tränare för Farmens damer. De senaste två säsongerna har han tränat de vinröda A-pojkar.

– Sedan fick jag en förfrågan från Ankaret som ville satsa på mig och det kändes för intressant för att tacka nej till.

Bara två kvar

Laget som han tillsammans med Johan Nilsson-Sandgren och målvaktstränaren Patrik ”Putte” Åswärd fick hand om i Borgebyhallen hade tappat en del bärande spelare.

– Simon Nord gick till Lågan, Jonatan Trege Nilsson och Simon Stridsberg har lagt av. Adam Sandgren har dåligt med tid att satsa vidare. Vår lagkapten Jonas Blohm Nygren hoppas vi fortfarande på, han är med och tränar men har inte bestämt sig, berättar Per-Albin Borhammar.

I träningsmatcherna fanns bara två spelare kvar från vårens startuppställning: Högernian Erik Karlsson och målvakten Alfred Åswärd.

– Men vi har fyllt på med ungdomlig entusiasm.

Tungt nyförvärv

På pluskontot finns också Christoffer Fors som senast spelade elithandboll i danska Sönderjyske, men som inte spelat på ett tag. Han gör comeback i Ankaret.

– Han har varit och hälsat på ett par träningar och ansluter först i oktober och det kommer såklart att bli en startsträcka för honom. Men vi hoppas att kroppen håller och det är förstås ett tungt nyförvärv i så fall.

Per-Albin Borhammar med sin nyckelspelare Erik Karlsson.
Foto: Artur G Bliding

En nyckelspelare är Erik Karlsson, som är kvar från förra säsongen:

– En stor vänsterskytt som dessutom är nyckel i försvarsspelet som trea. Han är jätteviktig för oss.

Träningsmatcherna har bjudit på ömsom vin, ömsom vatten, enligt Per-Albin Borhammar.

– Vi åkte på stora förluster mot allsvenska Hästö och Vinslöv, större siffror än vi hoppats på, men samtidigt lärde vi oss mycket av det. I övrigt har vi spelat sex matcher mot division 2-lag och vunnit samtliga.

Koll på motståndet

Premiären på söndag spelas mot Ystad IF U, som Borhammar redan har bra koll på:

– Många matcher filmas i dessa tider så jag har tittat mycket på Ystad. Men sedan vet man ju inte om de kommer med någon A-lagsspelare när väl serien drar igång. Det blir en utmaning att lösa i så fall.

HK Ankaret-fakta:

Tränare: Per-Albin Borhammar (ny)

Johan Nilsson Sandgren (ny)

Patrik Åswärd, målvaktstränare

Nyförvärv:

Rasmus Carnehult, V9, H43

Elias Lund, M6, H43

Olle Stålhammar Holm, V6, H43

Axel Svansson, H6, AIK

Måns Wittström, V9, uppflyttad 03:a

Förluster:

Simon Nord, Lågan

Jonatan Trege Nilsson, slutat

Simon Stridsberg, slutat

Adam Sandgren, klubb ej klar

Målsättning: Topp tre i division 1

Utrikes

Farlig brandkombination ökar i USA

Kamp mot bränder i Kalifornien. Arkivbild.
Foto: Noah Berger
Utrikes
Utrikes

Risken för skogsbränder ökar dramatiskt när en extrem värmebölja inträffar samtidigt som extrem torka. En ny amerikansk studie visar att sådana sammanträffanden har blivit betydligt vanligare de senaste 50 åren i stora delar av USA; framför allt i västra USA, men även i delar av östra USA.

Studien visar även att kombinationen av torka och värmeböljor drabbar allt större sammanhängande geografiska områden.

Det nya med studien är att forskarna har undersökt hur ofta dessa fenomen har inträffat samtidigt. Tidigare analyser där förekomsten av torka respektive värmeböljor har analyserats var för sig har inte visat samma ökning.

Forskarna konstaterar också att det här tidigare har drivits på av utebliven nederbörd, men att det under de senaste decennierna i stället är ökande temperaturer som har varit den pådrivande faktorn.

Studien, som publiceras i tidskriften Science Advances, bygger på observationer drygt 120 år tillbaka i tiden.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Sport

Nordén inför VM-loppet: "Älskar banan"

Lisa Nordén, enda svenska i tempoloppet när VM inleds på torsdagen. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Pandemin stoppade mästerskapet i Aigle-Martigny, Schweiz, men flytten till Bologna räddade årets cykel-VM.
Först på programmet står damernas tempolopp.
"Vilken bana. Jag älskar den", skriver Lisa Nordén på Twitter.

Triathlonstjärnan, som på senare år framgångsrikt kombinerat simma-cykla-springa med att enbart trampa, är enda startande svenska i torsdagens lopp.

Under onsdagen fick hon chansen att känna på vad som väntar. Nordén verkade hänförd av bansträckningen utanför Bologna. Inte minst med målgången inne på Formel 1-banan Autodromo Enzo e Dino Ferrari i Imola.

"Det är snabba vägar de sista kilometerna", skriver hon på sitt Instagramkonto.

Tempoloppet mäter 31,7 kilometer. Det kommer att gå undan i stort sett hela tiden.

"Jag ser verkligen fram emot att tävla på de här vägarna", twittrar Nordén.

Vann tävling i söndags

OS-silvermedaljören från London 2012 är uppenbarligen i god fysisk form. Så sent som i söndags vann hon triathlontävlingen Pushing Limits Race i Ratingen, Tyskland.

"Återhämtningen har varit riktigt bra och benen känns lätta. Det är spännande att vara här", skriver Nordén på Instagram.

Förra årets 14:e-plats i tempoloppet i Harrogate i Yorkshire räckte inte för att Nordén skulle kvala in till OS i Tokyo. Nu är målet att förbättra placeringen.

På fredag är det dags för Tobias Ludvigsson i herrarnas tempo.

– Det kommer att gå fort. De kör i en dalgång med en svag stigning fram till vändpunkten, sedan tillbaka. Rak väg, få svängar. Kan passa bland annat Ludvigsson, säger expertkommentatorn och tidigare proffscyklisten Fredrik Kessiakoff till SVT.

Linjelopp utan Fahlin

I helgen avgörs linjeloppen, först ut är damerna på lördag med den svenska trion Hanna Nilsson, Wilma Olausson, och Julia Borgström. 14 mil med en höjdskillnad på 2 750 meter väntar. Emilia Fahlin skulle ha kört, men tvingades till en operation i förra veckan. Lucas Eriksson är ende svensk i herrarnas lopp över 28,8 mil med en total stigning på fem kilometer.

– En klassisk bana där allroundåkarna gynnas. Här vinner ingen spurt- eller bergsspecialist. Två tuffa klättringar, små, smala vägar. Det lär inte bli stora klungor vid målgång. Vädret blir en utmaning. När VM inleds är det 27 grader och sol, men i helgen blir det svalare och regn, säger Fredrik Kessiakoff till SVT.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Så avgörs cykel-VM

Plats: Bologna, Italien.

Program:

Torsdag: Damernas tempolopp. Svensk deltagare: Lisa Nordén.

Fredag: Herrarnas tempolopp. Sv delt: Tobias Ludvigsson.

Lördag: Damernas linjelopp. Sv delt: Hanna Nilsson, Wilma Olausson, Julia Borgström.

Söndag: Herrarnas linjelopp. Sv delt: Lucas Eriksson.

Utrikes

Vattenkanoner efter Lukasjenkos presidented

Kravallpolis i Belarus huvudstad Minsk för bort en demonstrant som protesterar mot att Aleksandr Lukasjenko svurit presidenteden tidigare under dagen.
Foto: Tut/AP/TT
Utrikes
Utrikes Aleksandr Lukasjenko har svurits in som Belarus president på nytt – trots de stora protesterna och under stort hemlighetsmakeri.
Oppositionen undrar: Var är alla firande belarusier?

Flera hundra människor närvarade vid ett evenemang i Självständighetspalatset i Minsk, rapporterar landets strängt styrda nyhetsbyrå Belta. Efter veckor av protester och efter att stora delar av omvärlden underkänt det senaste valet sker ceremonin utan föregående varsel.

Stora delar av centrala Minsk spärrades av och inga människor släpptes nära palatsområdet, enligt den oberoende nyhetssajten Tut.by. Inför ceremonin uppges en rad bussar med täckta fönsterrutor ha anlänt till palatset. Lukasjenko själv anlände i en kortege med kraftig polisbevakning som rullade fram längs tomma avenyer.

Vattenkanoner mot demonstranter

Under kvällen rapporterade Reuters att tusentals människor givit sig ut på gatorna i Minsk för att protestera mot Lukasjenko och ceremonin tidigare under dagen.

Kort därpå kom rapporter från ögonvittnen att polis skjutit med vattenkanoner mot demonstranter samt att flera personer gripits.

Tidigare hade oppositionen manat demonstranter att börja använda civil olydnad som verktyg vid protesterna. Oppositionen kräver också ett nytt presidentval så snart som möjligt.

Det som sker saknar motstycke, enligt Pavel Latusjko, som sitter i det övergångsråd som bildades för att få till ett maktskifte med fredliga medel.

– Den avgående presidenten, som påstår sig ha fått över 80 procent av rösterna, har genomfört en specialinsats för att svära in sig själv. Med Omons (särskilda insatspolisens) beskydd, under hemliga förhållanden och inför en liten krets av hastigt inkallade tjänstemän. Var är de firande medborgarna? Var är diplomatkåren?

– I dag är han inte längre president i Belarus. Han är bara ledare för Omon, som har en handfull personer i tjänst utan uniformer och gradbeteckningar på Belarus gator, säger Pavel Latusjko till Tut.by.

Slår ned protester

Diktatorn Lukasjenko utropade sig till valsegrare i augusti baserat på ett kraftigt ifrågasatt valresultat. Sedan dess har enorma protester skakat Belarus. Stats- och säkerhetsapparaten har svarat med att gripa tusentals människor och en lång rad oppositionella ledare hålls ännu fängslade. Flera har drivits i exil av säkerhetstjänsten.

Rapporterna och vittnesmålen om tortyr och övergrepp mot demonstranter är många och vid demonstrationerna har mängder av människor förts bort av maskerade män och körts iväg i anonyma bilar.

I sitt anförande vid ceremonin talade Aleksandr Lukasjenko om protestyttringarna i dåtid och beskrev det hela som en svår period för Belarus som slutat med att man trots allt "segrat".

– Jag kan inte och jag har ingen rätt att överge belarusierna, sade han, enligt ett officiellt referat.

Erkänns inte

EU och USA har aviserat sanktioner mot den belarusiska regimen. Lukasjenko får å andra sidan stort stöd från Ryssland, ekonomiskt och mer därtill, för att stå emot påtryckningarna.

Tyskland meddelar att man inte erkänner Lukasjenko som Belarus ledare och Litauens utrikesminister beskriver det hela som en fars.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) anser att den plötsliga och ljusskygga ceremonin bara understryker att Aleksandr Lukasjenko saknar demokratiskt mandat. Hon skriver på Twitter att valet i augusti varken var fritt eller rättvist.

"Vi kommer att fortsätta hålla honom ansvarig för våldet och förtrycket mot oppositionella och fredliga demonstranter", skriver Linde.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Aleksandr Lukasjenko svor presidenteden i Självständighetspalatset på onsdagen.
Aleksandr Lukasjenko svor presidenteden i Självständighetspalatset på onsdagen.
Foto: Andrei Stasevich /AP/TT

FAKTA

Fakta: Protesterna i Belarus

Belarus 66-årige president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator.

Efter presidentvalet den 9 augusti 2020 – då Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna – utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning.

Tusentals personer har sedan dess gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

Inrikes

Fem anhållna i bedrägerihärva i Västsverige

Fem personer i Västsverige har anhållits misstänkta för grovt bedrägeri och penningtvätt. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes

Fem personer i Västsverige har anhållits misstänkta för grovt bedrägeri och penningtvätt, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Vi har fem anhållna. Huvudmannen för grovt bedrägeri och resten för penningtvättsbrott, säger åklagare Martin Elofsson till tidningen.

Personerna som är i åldrarna 30-40 år greps i samband med en koordinerad räd mot flera platser i Göteborgsområdet med omnejd, skriver tidningen.

En huvudman misstänks ha lurat olika företagare på miljonbelopp, och därefter tvättat pengarna med hjälp av flera inblandade personer.

– I det här fallet finns det inga misstankar om att personerna har anknytning till grov organiserad brottslighet, säger kommissarie Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i polisregion Väst, till GP.

NÄSTA ARTIKEL