Johan Wester är en av initiativtagarna till Lund Comedy Festival.
Niklas Runsten och Erika Petersson medverkar under festivalen.Foto: Matilda Arborelius

Duell nytt på humorfestivalen

Flera av programpunkterna under årets omgång av Lund Comedy Festival är väl bekanta, men det blir även en hel del nytt. Däribland Duellen och Om jag vore statsminister, som båda berör riksdagsvalet.

Fakta:
Hela programmet finns på www.lundcomedyfestival.se

Den nionde omgången av Lund Comedy Festival går av stapeln den 30 augusti och pågår till 1 september. Med 150 artister som gästar 9 scener med 90 olika shower bjuds det på ett brett program med alltifrån standup och sketcher till frågesport, improvisation och samtal.
Dessutom byts humorfestivalens nav Stadshallen ut i år eftersom den renoveras. Istället huserar festivalen med biljettkassor, scener och annat på AF Borgen.
Några av årets nyheter är bland andra Greatest Spexhits, då flera kända spexföreningar framför några av sina mest minnesvärda sånger.
– Det vi kämpat med från början är att vi vill ha ett så brett tilltal som möjligt där humorn är den minsta gemensamma nämnaren på alla programpunkter, säger Kajsa Jönsson, vd på Anagram Live.
Nytt för i år är även Duellen, och Om jag vore statsminister.
– Duellen är som en lagtävling mellan komiker, en blandning av teatersport och Parlamentet. Vi har en sorts politiktema eftersom det ligger så nära riksdagsvalet, säger Anders Lenhoff, producent, och fortsätter:
– Det kan vara att förklara Decemberuppgörelsen med hjälp av bilder som dyker upp på en skärm eller att förklara den isländska bankkrisen med hjälp av dans. Det är olika ronder där det ena laget möter det andra. Det är en kamp på liv och komikerdöd, säger han.
Programledare för Duellen är Björn Kjellman och de komiker som hittills är klara är Babben Larsson, Annika Lantz, Måns Nilsson, Henrik Hjelt, David Batra, Robin Paulsson, Ann Westin, Tobias Persson och Per Andersson.
Om jag vore statsminister är också en programpunkt som rör valet.
– Det är en politisk debatt, ett sätt att klargöra ståndpunkterna inför valet hos en mängd fiktiva karaktärer. Man diskuterar olika politiska ämnen men ingen gör det som sig själv, det är olika fiktiva eller icke fiktiva karaktärer, det kan vara imitatörer eller komiker som spelar någon annan, säger Anders Lenhoff.
På den programpunkten medverkar bland andra Göran Gabrielsson, Anna Blomberg och Per Andersson. Programledare är Hans Rosenfeldt.
– Vi är glada att i år igen locka hit både stora och nya artister, det fullkomligt kokar i humorsverige tycker vi, det finns många talanger där ute, säger Kajsa Jönsson.
Liksom tidigare år har man bjudit in internationella komiker. I år är flera av dem helt nya för den svenska scenen. En av dem är Tom Houghton.
– Han har en något udda uppväxt, han är nämligen uppväxt i Towern i London. Där finns uppslag till en del udda upplevelser, säger Kajsa Jönsson.
En återkommande punkt på programmet är Funny Online.
– Det är ett koncept vi kört på under flera år för att få dem som har en annorlunda plattform att möta sin publik, säger Karin Jönsson.

En av dem som medverkar där är Erika Petersson, känd från twitterkontot Drottningen i kassan.

Hur är det att gå från att vara humoristisk på internet till att vara det live?
– Jag tror att det är en extremt stor skillnad, så det är nervöst. Men jag har två till i panelen jag ska vara med på, så jag tror det kommer att gå bra, säger Erika Petersson.
Johan Wester är tillsammans med Anders Jansson initiativtagare till humorfestivalen.
– Vi har alltid månat om dem som är nya i branschen, vi vet ju inte vilka som är morgondagens stjärnor. Men om vi har ett öppet sinne och välkomnar dem borde vi stöta på dem här innan de slagit igenom. Det är en roll vi har, att stötta och finnas där, att överföra kunskap och erfarenhet inom branschen. Vi har ju ett kraftigt behov om att skoja om saker, och det finns mycket att skämta om. Och den rollen ur ett seriösare perspektiv är viktig, det är jätteviktigt, säger Johan Wester.

Fakta:
Hela programmet finns på www.lundcomedyfestival.se

×