Ett historiskt möte blir äntligen av.

Världen håller andan

Det svänger snabbt i storpolitiken. Under den amerikanska presidentvalrörelsen sa Donald Trump att han var beredd sätta sig ner med den nordkoreanske diktatorn Kim Jong Un och äta en hamburgare om det kunde gynna fred och avspänning. Men istället fick vi ett ordkrig där bägge ledarna hotade med att förgöra varandras länder, fientliga ordalag som såg ut att få alla avspänningssträvanden att blåsa bort.
Nordkorea liknar inga andra diktaturer vi sett i historien. Inget land har varit lika slutet. Men dessutom är det ett land som ligger långt framme på det högteknologiska området och kunnat konstruera egna kärnvapen. Att ett sådant land med en excentrisk ledning som styrs av tredje generationen i samma familj väcker berättigad oro.
Omvärldens hållning hittills till Nordkorea, orkestrerad av framförallt USA, har gått ut på att isolera landet. Det har knappast varit en framgångsrik politik eftersom det snarast drivit på landets satsning på egna kärnvapen. Rätt eller fel så går det ändå att förstå – om man sätter sig in i Nordkoreas situation – att landet sett egna kärnvapen som den främsta garantin för att värna sitt oberoende. Fortfarande sitter minnena av Koreakriget djupt.
Både Donald Trump och Kim Jong Un tar ett modigt steg genom att mötas i Singapore för samtal om avspänning. Mötet har likheter med president Nixons resa till Kina, vilket öppnade upp för den avspänning som skett mellan västvärlden och Kina sedan dess.
Det är omöjligt att i förväg dra några klara slutsatser om vad mötet i Singapore kan leda till. Det som ändå talar för att det kommer ut något konstruktivt ur mötet är att det blir av. För både Donald Trump och Kim Jong Un är det en prestigeförlust om träffen inte leder till några konkreta resultat när det gäller att skapa avspänning i regionen. Därför blir grundtipset att det skrivs historia i Singapore, inte endast för att mötet genomförs utan också för att de är villiga kompromissa.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×