Många kockar i Hagalidsköket, här kostchef Markus Östling, biträdande kostchef Johan Cederquist och Carina Kock som var en av dem som ryckte in för dagen.
Johan Cederquist provsmakar Pierre Sjöströms salsa.
Hagalids rektor Johan Svensson, med vissa kunskaper från restaurangbranschen, ryckte så klart in i köket.
Oppositionsrådet Pierre Sjöström lagar gärna mat hemma och hade inget emot att ställa upp när hagalidsköket behövde extrapersonal.

Politiker och chefer tog hand om skolköket

STAFFANSTORP Hagalidskolans kökspersonal vann utmaningen om att lyfta sig mest i fråga om elevernas nöjdhet.
I pris fick de en inspirationsdag och då ryckte kostchefer, rektor, kontorspersonal och politiker in och fixade skolmaten i deras ställe.

Det hackades och blandades i Hagalidskolans kök på fredagsmorgonen men det var inte de vanliga kockarna som höll i kniven.
I köket hittade vi i stället oppositionsrådet Pierre Sjöström (S), skolans rektor Johan Svensson, samordnare Carina Kock från kostsektionen och Gustav Blohm, statistiker med mera i kommunen.

För en dag hade de bytt sina skrivbordsjobb mot mer handfasta utmaningar i köket.
Under ledning av kommunens kostchef Markus Östling och biträdande kostchef Johan Cederquist lagade de till en tacobuffe åt eleverna.
– Jag gillar att laga mat och står ofta för det hemma också, försäkrade Pierre Sjöström som hackade koriander och gjorde salsa.
– Är den för stark? Det ska vara lite tryck i den väl, frågade han Johan Cederquist.

Gustav Blohm blandade guacamole och Carina Kock lagade till en tomat- och bönsalsa.
– Det går fint det här, tyckte Markus Östling.
Det var han som införde smileys i skolmatsalarna där eleverna efter varje måltid genom att trycka på glad eller sur gubbe får visa vad de tycker om maten och matupplevelsen.
– Hagalid är vårt stora centralkök och all mat kommer härifrån så den ska ju smaka likadant överallt. Ändå får vi olika nöjdhet på olika skolor, säger han.
– Det visar att inte bara maten utan lika mycket matupplevelsen, hur maten är upplagd, tillbehör, grönsaksbuffé, bröd och inte minst bemötandet är väldigt viktigt. Så vi gav skolorna en liten utmaning där det gällde att höja sig mest ifråga om nöjdhet och Hagalid vann.

Belöningen blev en inspirationsdag om mat i Brösarp – ett pris värt att kämpa för – och där var kökets anställda på fredagen när politiker och chefer i stället tog hand om deras jobb.
– Nyttigt för oss alla, sade Carina Kock.
– Bra för mig att få komma ut hit och se hur det fungerar. Jag ringer ju in vikarier också när så krävs, och då är det en bra kunskap att ha.

För att få nöjdare matgäster är det inte så mycket som behövs, tror Markus Östling.
– Det kan räcka med att ändra lite i upplägget, kanske köpa några nya uppläggningsskålar, lägga upp salladsbuffén på ett nytt sätt och bjuda annat bröd. Små men viktiga saker. Och att hälsa välkommen, fråga hur det smakar och berätta om maten varje dag.
– Att prata med varandra vid och om maten tror jag är jätteviktigt.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×