Grillat var temat på matfestivalen. Victoria Jellhede penslade specialblandning med kryddor, vitlök och juice på lammet.
Hur mycket kan den här grisen väga? Det undrade LRF i sin avdelning.
Kanske något lite mer än den här urtagna och grillklara nassen.
Brösarpsbon Ola Nilsson behövde inte gå långt för mumsig äggakaga.
Glada grillare från Belgien. Fr v Stef Batsleer, Filip Pintelon, Tom de Jager, Guido Polon och Kris Lefevre.
Äggakaga passade familjen från Svedala–Anna Ramsby och Per-Ola Sandberg och dottern Rut.
Varför kasta frukt som det är inte är något större fel på? Oscar Natt och Dag, Elin Nylander och närmast Truls Christenson gör juice av det som annars skulle hamnat på sophögen.
En läskande stund i festivalvärmen.
Bäst uppslutning på lördagen, lugnare på söndagen, summerade festivalgeneral Björn Lindell.

Festival där grillröken låg tät

brösarp Österrikarna jublade högljutt medan belgarna firade med öl.
Schweizarna hoppades på en ny mästartitel.

Matfestivalen i Brösarp kryddades i år med ädel tävlan i den svåra konsten att grilla. Svenska respektive europeiska mästare skulle koras på söndagen.
Schweizarna Alexander Goetze och Ralph Keller, med två VM-titlar i bagaget, hade precis lämnat in sitt bidrag för klass oxbringa.

Något tips till SkD:s läsare?
– Låt det ta tid, ha roligt. Och ta med öl, både till grillaren och som glasering av köttet, berättar Alexander Goetze.
Konkurrenterna i det belgiska laget Five Q kunde glädja sig åt förhandsbesked att de kommit med i topp fem i klass för korv respektive kyckling.
– Men det är först i kväll vi får veta var vi hamnat. Vi kan bli etta, vi kan bli femma, berättar lagledaren Tom de Jager.

Vad har ni för grilltips?
– Ska man tävla ska man inte titta på vad andra lag gör. Gör din egen grej, gå före, gör inte efter andra, förklarar Filip Pintelon.
Håkan Svensson och Stefan Eriksson från Tomelilla LRF:s kommungrupp höll i en variant på den klassiska tävlingen ”Gissa grisen vikt” med ”baktanken” att informera festivaldeltagare om fördelarna med svensk grisuppfödning kontra konkurrenterna i andra EU-länder med mindre användning av antibiotika och få fall av salmonella.
Så svensk kött kan man lugnt köpa, tycker Håkan Svensson och tycker man ska leta efter förpackningar med ”Kött från Sverige”-märkning i affären.
I ett tält berättade Helsingborgsföretaget Rescued om hur man räddar frukt som grossisterna tänker slänga.
– Det kan vara fel sort, det kan finnas ”blåmärken” eller prickar på skalen, berättar Elin Nylander.
Allt dåligt plockas bort, det som blir kvar pressas till juice. Grossistfirmorna sparar på sina sopkostnader och är glada över att bli av med frukten gratis.
Det är femte gången som det arrangeras matfestival i Brösarp men första gången för Björn Lindell som festivalgeneral.
Han var väldigt nöjd över uppslutningen.
– Fredagen var den lugnaste dagen, med mycket branschfolk. I går var det rejält tryck. I dag är det lite lugnare med rätt mycket barnfamiljer.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×