Christina Lindberg och Tommy Wigardt stannade till i Västra hamnen för ett samtal om nya plattan. Foto: Yvonne Erlandsson
Christina Lindberg Wigardt och Tommy Wigardt stannade till i Västra Hamnen i Malmö under en tur Skåne runt. Foto: Yvonne Erlandsson
Christina Lindberg Wigardt och Tommy Wigardt.

”Jag trivs bäst när vi är på väg”

Äkta paret Christina Lindberg Wigardt och Tommy Wigardt sitter ofta hemma och sjunger och spelar tillsammans. På Christinas nya platta gör de också en duett. Vi är på väg heter låten som handlar om att våga ta nya steg mot nya mål.
Vi träffade dem i Västra hamnen i Malmö när de var på väg mot en alldeles speciell räkmacka.

När vi träffas har Christina och Tommy en nästan ledig dag (förutom lite intervjuer för Christina) och är ute med motorcykeln på en sväng genom Skåne till ett av sina favoritställen. Någon dag tidigare har det varit releaseparty i Stockholm för Ge dig själv en chans, Christinas nya album med många nyskrivna egna låtar blandat med några gamla favoriter.
Så här ett par dagar efter spelningen är båda fortfarande uppfyllda av det positiva mottagandet. Många som inte riktigt lyssnat på Christina Lindberg tidigare verkar ha upptäckt den skånska sångerskans countryröst. När paret även gjorde sin duett live blev det mycket uppskattat.
– Tommy stod längst bak tillsammans med en annan sångare, berättar Christina Lindberg. När jag sa: ”Nu har jag en speciell person här i dag och jag vill så gärna göra den här duetten med honom” såg jag hur han gjorde en gest mot halsen. Han ville inte.
Men Tommy ändrade sig och klev upp på scenen.
– Jag kände att jag inte kunde stå där som en fjant. Och efteråt var jag så glad att jag gjorde det. Det blev en av de finaste kvällarna någonsin, säger Tommy Wigardt.

Att ta med en duett med maken på plattan föll sig naturligt.
– Sedan dag ett har Tommy spelat gitarr och vi sitter ofta hemma och jammar tillsammans. Många tycker om våra röster ihop och jag gillar att vi är mer delaktiga i allting tillsammans, säger Christina Lindberg Wigardt.
Som par har de blivit omskrivna, något de ler stort åt.
– Massmedierna tycker att det är lite spännande med vår kärlek. Vi har börjat bli ett par som är lite speciella. Många skiljer sig, vi går väl emot strömmen, säger Christina, och berättar att de båda ändå haft en kamp tillsammans.
– Den som säger att det alltid är guld och gröna skogar i ett äktenskap talar nog inte riktigt sanning. Man måste kämpa för det. Varje dag säger jag till Tommy: ”Jag älskar dig. Älskar du mig?” Vi har kommit på att vi måste göra mycket tillsammans, saker som att gå ut och äta lite oftare med varandra. Man måste vårda kärleken, säger Christina Lindberg.
– För mig är det helt otänkbart med ett liv utan Christina, säger Tommy Wigardt. Man får definitivt inte ta varandra för givet. Och så måste man ha en genuin respekt för varandra. Det har vi och vi lockar fram varandras bästa egenskaper.

Christina Lindbergs nya album är döpt efter en låt som hon skrev i höstas och som beskriver den situation hon befinner sig i just nu. Många bitar i livspusslet har fallit på plats och det är dags att åter satsa fullt ut på musiken.
– Jag är lyckligt lottad, men jag har haft stunder de senaste åren när det har varit tufft på olika plan och jag har känt att musiken fått stå åt sidan. Jag har saknat att få ge mig hän fullständigt utan att hela tiden tänka på andra saker som måste fixas och ordnas. ”Jag får tacka nej till det” har jag tänkt många gånger. Jag är inget offer. jag har fått tillbaka tusenfalt allt jag gjort, men nu har jag gått i mål! säger Christina Lindberg.
Christina Lindberg skrev förra året låten Livets många skeenden som hon sedan spelade in som duett med Lasse Sigfridsson, tidigare i Lasse Stefanz. Den spelades in med Marcus Persson som producent.
– Jag gillade vad han gjorde, det blev en lite ny klang, säger Christina.
När Pär Winberg från skivbolaget Atenzia senare ringde och frågade om hon ville spela in en full-cd tvekade hon inte.
– Jag bara kände: ”vad skönt!” Det kändes bra med ett skivbolag som tar hand om det runt om.

Framöver väntar spelningar på olika håll i landet.
– Det är det som är grejen för mig, att möta min publik. Nu ska jag ut. Först ska vi till Spanien, jag har lite allsång där. Vi kommer nog att åka hem första veckan i juli, sedan ska jag iväg, det är lite utspritt runtom i Sverige. I höst ska jag ut på en större turné i norra Sverige och det blir också en kyrkoturné i december.

Christina Lindberg tycker om att turnera och möta ny publik. Det där lite rotlösa som ofta finns i en countrytext är något hon känner igen sig i och som också hörs i många av låtarna på nya plattan.
– Det är sådan som jag egentligen alltid har varit. Jag mår som bäst när vi är på väg någonstans. Jag minns när Tommy och jag träffades. Jag älskade att äta frallor och korv i bilen. Som pappa gjorde när vi var små, vi bröt bröd i bilen och åt medan vi åkte. Livet är som bäst när man är på väg och när man ska träffa nya människor. Det är spännande, säger Christina Lindberg.

Men samtidigt som hon trivs på resande fot är Christina Lindberg medveten om att lyckan inte finns någon annanstans. En känsla som fångas i låten Andra sidan bron.
– Så fort jag har sjungit den texten så har jag känt – det är jag! Det är inte bättre någon annanstans. Hitta dig själv, hitta ditt jag!
Nu håller Christina Lindberg som bäst på att fundera på kommande singlar. Kanske blir det hennes egen Fri som en fågel, en låt som i det tysta har nått en stor publik och som nu lyfts fram som förstaspår på plattan. Eller kanske blir det sista spåret – Christinas jazziga tolkning av Jag har bott vid en landsväg som hon sjunger på skånska.
– Jag har en stark koppling till Spången, där min mormor var kallskänka när Edvard Persson var där, Min mamma jobbade också där, så det känns verkligen speciellt att sjunga den, säger Christina Lindberg.

×