Den misstänkte fotbollspelaren anländer till rättegången där han åtalats misstänkt för våldtäkt mot barn i Malmö tingsrätt. Foto: Johan Nilsson / TT
Åklagare Rikard Darell uttalar sig om Malmö FF spelaren som står åtalad för våldtäkt mot barn. Foto: Johan Nilsson / TT
Foto: Björn Lindgren / TT

Kingsley Sarfo döms för våldtäkt mot barn

MFF-spelaren Kingsley Sarfo har suttit häktad sedan i januari misstänkt för två fall av våldtäkt mot barn.
På fredagen föll domen i tingsrätten. Han döms till två år och åtta månader i fängelse.

Utredningen mot Kingsley Sarfo har hållit på sedan i somras och sedan den 31 januari har han suttit frihetsberövad. Efter att först, i det ena fallet, ha handlat om sexuellt utnyttjande av barn valde åklagare till slut att åtala för våldtäkt mot barn i båda fallen.

Sarfo själv har erkännt sexuellt umgänge men hävdar att han inte visste att flickan var under 15 år. I den skrifliga bevisningen som ingick i rättegången finns dock meddelanden från flickan där hon skriver att hon är 14 år, något rätten tyckt var övertygande. Trots vetskapen om hennes ålder har han alltså, enligt rätten, i september 2016, när han själv var 21, stämt träff med henne i en kompis lägenhet.

Rätten gör bedömningen att 14-åringen har haft sex med Sarfo frivilligt – men en 14-åring kan inte, enligt lagen, samtycka till sexuellt umgänge.
– Det är fråga om en vuxen man som tagit kontakt med en flicka som nyligen fyllt 14 år och en vecka senare stämt träff med henne i syfte att ha sex. Under sådana förhållanden kan inte brottet anses som mindre allvarligt, säger rättens ordförande rådmannen Sara Skouras.

Det andra tillfälle som domen avser inträffade förra sommaren då Sarfo hade sex med flickan på en offentlig toalett i Folkets Park i Malmö.
– Mannen har följt efter målsäganden in på toaletten och utnyttjat att hon befunnit sig i en trängd situation. Då spelar det ingen roll för rubriceringen att hon varit nära 15-års gränsen, säger Sara Skouras.

Tingsrätten har i bedömningen av strafflängden – två år och åtta månader – tagit hänsyn till att Kingsley Sarfo sagt att han tror att hans kontrakt med Malmö FF kommer sägas upp om han döms. För det har man satt ned strafflängden med fyra månader. Sarfo, som är medborgare i Ghana, döms också till utvisning i tio år.

I målet var även en annan man åtalad för att ha sexuellt utnyttjat samma flicka. Han frias dock helt då det inte anses bevisat att han visste att flickan var under 15 år.

Från Malmö FF:s sida skriver man på sin hemsida att man har tagit del av domen:
”Vi återkommer med hur föreningen kommer att agera i ärendet när styrelsen har sammanträtt i början på nästa vecka.”

Läs mer:

Dagens fråga

Är Kattis Ahlström ett bra val som SVT:s julvärd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×