Kims föräldrar, Ingrid och Joachim Wall i samband med minnesstunden i New York. Här fick de höra talas om ett årligt lopp som hålls till minnet av Jim Foley, en journalist som kidnappades och mördades i Syrien. Foto: Bruce Gilbert/TT

Föräldrarna skriver bok om Kim Wall

Kultur Med boken vill Ingrid och Joachim Wall berätta om sorgen, men framför allt om dotterns kall och journalistiska gärning.

– Vi vill att Kim ska leva vidare och att det hon uträttade under sitt korta liv inte ska vara förgäves, säger Ingrid och Joachim Wall i ett pressmeddelande.

Som frilansjournalist har hon haft många uppdragsgivare. I Sverige kunde hon 2016 höras på Sveriges Radio P1:s program Konflikt där hon och en kollega gjorde reportage om rika vita kvinnor i New York som röstat på Donald Trump.

I New York Times hittar vi ett stort bildreportage om bröllopsindustrin i New York som lockar kinesiska par att uppfylla sina drömmar åtminstone i fotoalbumet. Kulisser, kläder och stylister ingår i priset.
”Jag har studerat statsvetenskap och nu skriver jag om hackare, prostituerade, voodoo, vampyrer, Chinatowns, atombomber, feminism etc”, var Kim Walls självpresentation på Twitter.

Augusti 2017. Kim Wall ger sig ut för att göra ett reportage om en ubåt i Köpenhamn, en alldeles vanlig dag på jobbet för en frilansande journalist. Därefter är det meningen att hon ska flytta till Peking tillsammans med sin pojkvän, ett nytt liv väntar. Men Kim kommer inte tillbaka. Istället för att skriva rubriker blir hon rubrikerna.

– Genom att berätta Kims historia vill vi ge andra människor som drabbats av katastrofer ett hopp om att livet kan gå vidare, på något sätt. Det har skrivits 10 000-tals artiklar om det dåd som ändade Kims liv, och om den man som dömts för detta. Nu är det dags att Kim får ta plats, att bilden av henne förändras från ett anonymt brottsoffer till den självständiga och fantastiska yrkesperson och kvinna hon var.

Läs mer:

www.skd.se