Ingrid Lundquist (bas), Aimée L. Hansén (sång), Julia Jarl (trummor) och Julia Harlenbäck Frithiof (gitarr) är Lundabandet Hedda Hatar som spelar på Sweden Rock på torsdag. Foto: Gunilla Wedding
Julia Jarl (trummor), Ingrid Lundquist (bas), Aimée L. Hansén (sång) och Julia Harlenbäck Frithiof (gitarr) - Lundabandet Hedda Hatar. Foto: Gunilla Wedding
Julia Jarl (trummor), Ingrid Lundquist (bas), Aimée L. Hansén (sång) och Julia Harlenbäck Frithiof (gitarr) - Lundabandet Hedda Hatar. Foto: Gunilla Wedding

”Hedda Hatar är prio ett nu”

Om en vecka tar de studenten. Och på torsdag spelar Lundabandet Hedda Hatar på Nemisscenen på Sweden Rock.
– Det här är absolut vår största spelning, säger Julia Jarl, bandets trummis.

Hedda Hatar om …
… hur de kom på bandnamnet:
– Vi hade gått och grubblat på namn länge så en dag när vi repade sa vi att vi får inte gå härifrån utan ett namn. Alla tyckte att Ebba Grön var ett jättecoolt bandnamn och Ingrid sa på skämt att vi kunde heta ”Hedda Röd”. Då sa jag bara Hedda Hatar för att jag tyckte det lät coolt och kaxigt. Sedan hade vi omröstning om de namn vi hade och Hedda Hatar vann. Vi tycker att det är lite roligt att alla alltid frågar ”Vem är Hedda?” och att hon inte finns, berättar Aimée L. Hansén.
… hur deras musik passar in på Sweden Rock:
– Jag tror att några av våra låtar kommer att vara bland de mjukaste som spelas där, säger Ingrid Lundquist.
– Jag tror vi passar väldigt bra där, menar Aimée L. Hansén. Om man kolla på Spotify vilka som lyssnar mest på oss så är det män i 40-50-års åldern och det är väl de som går på Sweden Rock.
… vilken betydelse musikutbildningen på Spyken har haft för dem:
– Både utbildningen och bandet har haft stor betydelse. Vi har blivit bättre musiker genom utbildningen men också genom att vi har bandet och har repat och spelat mycket på fritiden, säger Julia Harlenbäck Frithiof.
– Det gäller att spela så mycket som möjligt och hade vi gått en annan utbildning hade vi bara haft två-tre repor i veckan. Nu spelar jag flera gånger om dagen och det gör stor skillnad, säger Ingrid Lundquist.
– Sångmässigt har jag hittat min egen sångröst och min stil genom att gå här och genom att spela med bandet. Och i och med att vi har varit ute och spelat så vågar jag också mer och mer för varje gång, säger Aimée L. Hansén.
… hur man ska arbeta för att få en mer jämställd musikbransch:
– Bara spela och inte göra så stor affär att vi är tjejer så att fler tänker att det kan vi också, säger Ingrid Lundquist. Vi bildades inte för att vi tänkte att nu ska vi bilda ett tjejband utan för att vi gillar att spela tillsammans.
– Jag tror ändå vi har börjat spela i rätt tid också, det arbetas mycket för att tjejer ska föras fram, säger Aimée L. Hansén. Och vi har märkt att vi får folk att se det på ett annat sätt just genom att vi är tjejer men inte gör det till en stor grej.
Nemisscenen:
Nemis står för New Music in Sweden och Nemis är Studiefrämjandets livescen för artister som kommit lite längre i musikkarriären och vill visa upp sig i ett proffsigare sammanhang på klubbar och festivaler. Sweden Rock och Nemisscenen har samarbetat i 13 år. Nemisbanden spelar på Rockklassiker Stage torsdag 7/6 12:30 till 00:15.

De fyra bandmedlemmarna i Hedda Hatar – Aimée L. Hansén (sång), Julia Harlenbäck Frithiof (gitarr), Ingrid Lundquist (bas) och Julia Jarl (trummor) – är fullt upptagna med att måla studentbanderoller på Lundagymnasiet Spykens skolgård när vi träffas för att prata om Sweden Rock och deras nya singel.
Det var också här på Spyken som allt började när de fyra hamnade i samma klass, spetsutbildning med musikinriktning.
– Jag och Aimée började snacka om att vi ville ha ett band och så sa Aimée att då vi måste ha med Julia och Julia för de är bäst i klassen, minns Ingrid Lundquist.
– Jag kommer ihåg när ni kom fram och frågade oss, säger Julia Jarl. Det kom en hel skara, ni var väl typ åtta personer då.
– Vi rensade bort de andra sedan och så blev det de fyra bästa kvar, säger Aimée L. Hansén med ett leende.

Det här var 2015 och sedan dess har Hedda Hatar hunnit med många spelningar, bland annat på Mejeriet, Malmöfestivalens Ung Scen och Kulturnatten i Lund och också att släppa en singel. 2017 kom de tvåa i riksfinalen i Livekarusellen (Studiefrämjandets turné och tävling för unga band i hela Sverige, reds. anm.) och Aimée L. Hansén utsågs till bästa scenpersonlighet. Och nu är det alltså dags för spelning på Sweden Rock Festival och singelsläpp nummer två.
– Vi ska spela på Nemisscenen i 40 minuter och även om vi har haft mycket publik på en del spelningar så är det här vår absolut största, säger Julia Jarl.
Hon och Ingrid Lundquist är de enda i bandet som varit på Sweden Rock tidigare och det är också de två som kommer att vara kvar under hela festivalen
– Den kolliderar med studentbalen så andra Julia och Aimée åker hem och dansar och kommer tillbaka senare, berättar Julia Jarl. Men jag och Ingrid är kvar och kollar på Iron Maiden.

Medlemmarna i Hedda Hatar har ganska olika musiksmak. Julia Jarl gillar hårdrock och tidig rock, Aimée L. Hansén indierock, Ingrid Lundquist 60- och 70-tals musik och Julia Harlenbäck Frithiof bland annat jazz.
– Vi blandar lite av vad vi alla individuellt gillar att lyssna på som sedan blir vår egen grej, förklarar Aimée L. Hansén.
– Gemensamt för alla är 70-talsrock som Led Zeppelin och Black Sabbath och liknande, säger Julia Harlenbäck Frithiof.

Hur skulle ni beskriva er musik?
– Vi spelar rock, riffbaserad rock, och det är väl en blandning av det 70-talsrockiga och våra egna moderna grejer, säger Aimée L. Hansén.
– 70-tals indierock står det på vår Instagramsida att vi spelar, konstaterar Julia Harlenbäck Frithiof.

Samma dag som spelningen på Sweden Rock släpper Hedda Hatar också sin andra singel, ”Tupé Or Not Tupé”,
– Den skrev vi lite på skämt när Donald Trump kandiderade som president och bara var en kandidat som man tyckte var dum i huvudet, berättar Aimée L. Hansén. Sedan blev han president och då blev den mycket mer politisk.
Det är Aimée L. Hansén som skriver de flesta av bandets texter.
– Jag skriver lite vad jag känner för. Vår låt ”No” handlar till exempel om att man ska säga nej till alla sexister. Vi är inte här för er skull – och det handlar inte bara om tjejer utan om alla, säger hon. Jag gillar också att skriva först och tänka sedan. Man kan inte se tydligt var låten är på väg förrän jag skrivit en vers eller en refräng.
Låtarna börjar ofta i replokalen med att de andra tre gör musik.
– Jag kommer kanske med ett riff eller så kan vi ha en idé om att nu vill vi göra en lugn låt och så kommer alla med sitt, förklarar Julia Harlenbäck Frithiof. Vi är väldigt bra på att skriva tillsammans, alla vågar verkligen säga vad de tycker. Jag tror inte det hade blivit lika bra om vi gjort det var för sig.

När spelningen på Sweden Rock Festival är avslutad väntar studentfirande och efter det har Hedda Hatars medlemmar bestämt sig för att satsa allt på bandet under ett år.
– Alla ska stanna runt Lund och det är bandet som är prio ett då. Och vi ska satsa allt på att bli färdiga med vårt album också, säger Julia Harlenbäck Frithiof.
– Tanken är att det ska vara klart före jul och sedan ska vi bara fortsätta att spela och skriva nya låtar så mycket vi kan, säger Aimée L. Hansén. Så märker vi om det går och om vi ska fortsätta att satsa.
– Och vi letar en bokare, inflikar Ingrid Lundquist. Skriv gärna det!

Hedda Hatar om …
… hur de kom på bandnamnet:
– Vi hade gått och grubblat på namn länge så en dag när vi repade sa vi att vi får inte gå härifrån utan ett namn. Alla tyckte att Ebba Grön var ett jättecoolt bandnamn och Ingrid sa på skämt att vi kunde heta ”Hedda Röd”. Då sa jag bara Hedda Hatar för att jag tyckte det lät coolt och kaxigt. Sedan hade vi omröstning om de namn vi hade och Hedda Hatar vann. Vi tycker att det är lite roligt att alla alltid frågar ”Vem är Hedda?” och att hon inte finns, berättar Aimée L. Hansén.
… hur deras musik passar in på Sweden Rock:
– Jag tror att några av våra låtar kommer att vara bland de mjukaste som spelas där, säger Ingrid Lundquist.
– Jag tror vi passar väldigt bra där, menar Aimée L. Hansén. Om man kolla på Spotify vilka som lyssnar mest på oss så är det män i 40-50-års åldern och det är väl de som går på Sweden Rock.
… vilken betydelse musikutbildningen på Spyken har haft för dem:
– Både utbildningen och bandet har haft stor betydelse. Vi har blivit bättre musiker genom utbildningen men också genom att vi har bandet och har repat och spelat mycket på fritiden, säger Julia Harlenbäck Frithiof.
– Det gäller att spela så mycket som möjligt och hade vi gått en annan utbildning hade vi bara haft två-tre repor i veckan. Nu spelar jag flera gånger om dagen och det gör stor skillnad, säger Ingrid Lundquist.
– Sångmässigt har jag hittat min egen sångröst och min stil genom att gå här och genom att spela med bandet. Och i och med att vi har varit ute och spelat så vågar jag också mer och mer för varje gång, säger Aimée L. Hansén.
… hur man ska arbeta för att få en mer jämställd musikbransch:
– Bara spela och inte göra så stor affär att vi är tjejer så att fler tänker att det kan vi också, säger Ingrid Lundquist. Vi bildades inte för att vi tänkte att nu ska vi bilda ett tjejband utan för att vi gillar att spela tillsammans.
– Jag tror ändå vi har börjat spela i rätt tid också, det arbetas mycket för att tjejer ska föras fram, säger Aimée L. Hansén. Och vi har märkt att vi får folk att se det på ett annat sätt just genom att vi är tjejer men inte gör det till en stor grej.
Nemisscenen:
Nemis står för New Music in Sweden och Nemis är Studiefrämjandets livescen för artister som kommit lite längre i musikkarriären och vill visa upp sig i ett proffsigare sammanhang på klubbar och festivaler. Sweden Rock och Nemisscenen har samarbetat i 13 år. Nemisbanden spelar på Rockklassiker Stage torsdag 7/6 12:30 till 00:15.

×