Några av Centerns kandidater i kommunvalet i Hörby 2018: Paul Jönsson, Ingela Brickling, Gunnar Hansson, Anders Larsson, Patrik Karlsson, Yvonne Kulstad, Per-Christer Haraldsson, Alling Svensson, Thore Lennarsson, Gunvor Håkansson och Per-Erik Andersson. Foto: Jonas Karlsson

Kameraövervakning och vakter löfte från Centern

HÖRBY
Kameraövervakning, ordningsvakter och synlig polis i hela kommunen, är några av Centerpartiets löften inför kommunvalet i Hörby i höst.
Partiet vill även att Önnebo ska vara kvar som äldreboende, och att lagen om valfrihet – LOV:en – ska genomföras.

Centerns lista är en mix av gammalt och nytt. Två av toppnamnen från 2014, Magnus Lennartson och Maria Danielsson, ställer inte upp för omval. Istället toppas listan av veteranen Anders Larsson, 67 år, elektriker från Önneköp.
På andra plats hittar vi en nykomling i sammanhanget: Ingela Brickling, 61 år från Svensköp. Hon har eget företag, och sitter även med i Leader Mittskåne Utveckling.
Men det var först när hon engagerade sig i gruppen Rädda landsbygdsskolorna som intresset för politik väcktes på allvar.

– Det var diskussionerna kring landsbygdsskolorna som gjorde att jag ville prova att påverka genom politiken. Centern kändes som det givna valet. Här har jag känt mig välkommen från första stund. Jag är hedrad och glad över att få vara med på listan, säger Ingela Brickling.
Trea på listan är Paul Jönsson, och fyra är Gunvor Håkansson, följd av Alling Svensson och Yvonne Kulstad, som i våras lämnade Liberalerna och gick med i Centerpartiet i stället.

I sitt handlingsprogram trycker Centern på att Hörby är en landsbygdskommun, och att hela kommunen ska leva.
– Vi vill se kommunen som en helhet. Det handlar inte bara om Hörby tätort. Det bor lika många invånare på landsbygden som i tätorten, säger Anders Larsson.
I det senaste valet fick partiet fem mandat. Den här gången är siktet inställt på 7-8 mandat och att bli största borgerliga partiet.
– Det tror vi att vi ska kunna klara. Vi ska vara det ledande partiet, fortsätter Anders Larsson.
För ett halvår sedan sprack den koalition som bildades efter valet 2014 bestående av Centern, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.
Diskussionerna om Önnebo och lagen om valfrihet blev de stora stridsfrågorna i majoriteten, och till slut kraschade samarbetet när partierna drog åt olika håll.

Enligt Anders Larsson är dörren stängd för ett samarbete med S efter höstens val.
– Att sitta i ett samarbete där man inte får gehör för sina frågor är helt värdelöst. Vi blev totallurade när det gällde lagen om valfrihet – LOV:en. Vi hade ett skriftligt avtal och tog i hand om att det skulle införas. Har man tagit i hand på något ska man hålla det, och inte driva något annat bakom ryggen. Att samarbeta med S i nuvarande form är därför inte aktuellt, säger han.
Införandet av LOV:en finns med som ett vallöfte i det lokala handlingsprogrammet, liksom att Önnebo ska vara kvar som äldreboende.
Trygghetsfrågorna står också högt på agendan. Centern vill ha synlig och tillgänglig polis i hela kommunen, och lovar att införa kameraövervakning på torgen i såväl Hörby som i småorterna för att tryggheten ska bli bättre och man vill även satsa på kommunala ordningsvakter.

Ökade satsningar på skolan och barnomsorgen, bevara landsbygdsskolorna och att få fart på byggnationen är andra viktiga frågor för Centern. Man vill även att ansvaret för närtrafiken ska tas tillbaka till kommunen, och att bussarna mellan Hörby och Sjöbo ska köra inom Östraby och att en ny busslinje inrättas mellan Hörby-Killhult-Tollarp.
– Det är viktigt att se till att politiskt fattade beslut genomförs, säger lantbrukaren Per-Erik Andersson, 78 år, som framförallt brinner för skolfrågorna.
– Med bra utbildning för våra barn bäddar vi för ett bra samhälle.
Jonas Karlsson

Centerpartiet i Hörby har 26 kandidater på sin lista i kommunalvalet. Här är alla kandidaterna:
1) Anders Larsson, 2) Ingela Brickling, 3) Paul Jönsson, 4) Gunvor Håkansson, 5) Alling Svensson, 6) Yvonne Kulstad, 7) Patrik Karlsson, 8) Per-Erik Andersson, 9) Thore Lennartsson, 10) Sonja Persson, 11) Annika Kroksson, 12) Alve Andersson, 13) Kajsa Karlsson, 14) Lennart Konczs, 15) Åsa Sandgren, 16) Bengt Nilsson, 17) Helena N Olofsson, 18) Stefan Frank, 19) Majvi Nilsson, 20) Lars Frostemark, 21) Per Persson, 22) Ann-Sofie Haraldsson, 23) Gunnar Hansson, 24) Marianne Andersson 25) Per Persson, 26) Jan Davidsson.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×