Nationaldagen firas runt om i landet. Foto: TT/Arkiv

Här firar du nationaldagen

Skåne Här är ett urval av de platser där du kan fira svenska flaggans dag.

Saknas ditt nationaldagsfirande? Mejla din information till webbredaktionen

SYDÖSTRA SKÅNE

Skurup
Nationaldagen firas med ett digert program mellan klockan 13-16.30 på Svaneholms slott.Inmarsch med ungdomsorkestern från Skurup och Eslöv och Kulturskolans danselever samt föreningar. 13.00 Kommunstyrelsens ordförande Magnus Alm hissar flaggan, vid flagghissningen spelas Skurupsfanfaren, ungdomsorkestern underhåller. 13.10 Konferenciererna grevinnan Eva Ehrensvärd och friherren Rutger Macklean, gestaltade av Teater Kapija. 13.15 Skurups Folkdanslag. 13.30 Tal av kommunfullmäktiges ordförande Lena Axelsson.
13.45 ”Jazz- och street”-eleverna från Kulturskolan bjuder på showiga musikaler och spänning 14.00 Aiqing Wangs kinesiska danstrupp. 14.15 Professor Eva-Helen Ulvros berättar om dans i ett historiskt och kulturellt perspektiv. 14.45 Syrisk dans under ledning av Mahmoud Razouk. 15.00 Jazz- och streeteleverna från Kulturskolan bjuder på showiga musikaler och spänning. 15.15 Lena Axelsson, kommunfullmäktiges ordförande, prisutdelning av kommunens kulturpris, idrottspris, kulturstipendium och arkitekturpris. 15.30 Streetdance med Louie Indriana och Kevin Ruiz. 15.45 Rockis & Poppis familjeföreställning.
I parken: Kulturpunkten står för barnprogrammet, t ex sagoläsning och ponnyridning. Föreningarna i Skurups kommun visar upp och informerar om sina verksamheter. Minimax säljer glass. Rotary säljer korv och läsk.
Svaneholms slottsrestaurang håller öppet kl 11-16. Förbeställ picknickkorg på tele: 0411-40033 eller restaurang@svaneholm.se
Svaneholms slotts museum: Öppet 11-16. Spökvandringar för barn kl. 14.00 och 15.00 (max 20 barn/tillfälle). Förboka helst på tele: 0411-40012 eller svaneholm.museum@telia.com
Utanför slottsgrindarna: Besök gärna Trädgårdsmästarbostaden, titta på SKHF -utställningen och besök trädgårdsföreningen Besök också Swan Lake Tea House i Rökhuset.

Sjöbo
Nationaldagen firas på tre ställen i kommunen: Solvallas park klockan 14-17. Marsch till parken startar på Solvallavägen med fanbärare från Civilförsvaret och ackompanjemang av Sjöbo ungdomsorkester med drillflickor. Årets talar blir Lennart Haglund.
Vollsjö startar marschen till Åvallen klockan 16.45 vid Solkullen. Sjöbo ungdomsorkester ackompanjerar tillsammans med Baton Girls. Högtidstalet hålls av Peter Danielsson från Piratensällskapet.
Lövestad har samling klockan 17.45 på marknadsplatsen för gemensamt tåg till idrottsplatsen, med ett stopp utanför Rosenlund på vägen. Högtidstalare är Emil Ibjer.

Ystad
12.45 Körerna Via Musika och Harmoni underhåller på Stortorget tills festparaden, som startar på Österportstorg, anländer. Klockan 13.00 blir det officiell ceremoni. Det blir underhållning av hemvärnets musikkår, kulturskolans barnkörer Sångfåglarna och Vildvittorna och Kerstin Saxell. Frida Green sjunger, det blir utdelning av flaggor och fanor. Talar gör Kent Mårtensson (S), kommunstyrelsens ordförande. 13.45: Operafabriken ur Vincenzo Bellinis ”Norma”. 14.05: Ystads Riksteaterförening presenterar ReAct! 14.35: Sommarteatern ur Herkules. 15.00: Ystad Gymnasiums Estetelever. 16.00: Frida & Phix Renaida & dansare. På Österportstorg pågår firandet kl 12.00-17.00. Det finns klättervägg, hoppborg, hinderbana, basket, fordon och det ordnas lekar. 14.00: Lurblåsarna, Kulturskolans blåsorkester. 14.35: Dansglädje med Studio Danza. 15.00: Khala Uma, folkmusik från Bolivia, Peru, Ecuador. 15.25: Ytown Linedancers. 15.50: Ystads Folkdansförening: I Rådhusparken pågår firandet kl 12.00-17.00. Det finns bland annat ballongtwistning, ansiktsmålning, sagocosplay, ponnyridning och kaniner. 14.00-16.00: Komtek med Bluebot-robots. 15.00-15.30 ReAct!. 14-16.30: Gratis runtur med brandbilen.

MELLANSKÅNE

Eslöv
Firandet vid Trollsjön i Eslöv pågår mellan klockan 13 och 16.
Rotundan: Det hela inleds med dans med Gammaldansföreningen Rutan, Ringsjögillet och Harpolirarna. Klockan 14.40 (samling 14.20) avgår nationaldagståget från Odengatan/Ekevalla idrottsplats och klockan 15 inleds en och en halv timme av uppträdanden och programpunkter på Trollsjöscenen. Bland annat kommer Eslövs popkör sjunga och kommunens hedersmedborgare koras. Arrangörer är Eslövs kommun och nationaldagsaktiviteterna vid Trollsjön är gratis.
Billinge: Gamlegårds museum börjar firandet klockan 19. Roland Olsson kommer tala, bygdens föreningar kommer tåga in och kyrkokören kommer sjunga. Arrangörer är Stiftelsen Gamlegård och evenemanget är gratis.
Harlösa arrangerar Harlösadagen. Det hela inleds med underhållning av Katta Pirat och Sjörövarmange klockan 11. Klockan 13 till 14 rockar Playtones loss på scenen och 14.30 är det dags för Sveriges största traktorparad. Under hela Harlösadagen kommer det dessutom att finnas en bil- och mc-utställning och marknadsstånd. Bakluckeloppis kommer också arrangeras. Veteranbilar visas upp kl 11-16 på Torgvägen vid pizzerian. Arrangörer är Harlösa byalag och inträdet är fritt. Att parkera kommer däremot kosta 40 kronor.

Höör
Det blir traditionsenligt nationaldagsfirande med Kulturkvartersmarknad vid Berggrenska gården. På traktor genom byn 12.30-12.50 Musikskolans Sambatåg. Berggrenska Gårdens kafé är öppet klockan 13.00-17.30 och Lions korvvagn finns på plats. Terra scaniae medeltidsförening – tipsrunda, spel och lekar. Americars visar sina bilar och erbjuder åktur.
Berggrenska Gårdens scen: 13.00-16.30 Sambatåg, Stråkskogen, String thing, Tillsammanskören, Höörs Danscenter, Kan Jae Taekwondo, Blåståget, Dixie Birds, Give me five- Höörs Sommarensemble 2018, Höörblåset. 16.30-16.30. 16.30 Nationaldagsfirande: Inmarsch mmed föreningar till musik av Höörblåset och svenska flaggan hissas. Kommunfullmäktiges ordförande Anders Netterheim öppnar firandet och därefter följer utdelningar av priser, utmärkelser och stipendier. Nationaldagsfirandet avslutas med Utmarsch till musik av Höörblåset.
Kommunhusets nybyggda parkering: Räddningstjänsten 13.30-15.00 Förevisning hur Räddningstjänsten arbetar vid trafikolycka.
Kulturhuset Anders Stora scenen: 13.00-13.45 Musik från Sverige, världen och universum, konsert med Sätoftakören, Höörklangen och blockflöjtsensemblerna The Hoods, Trollflöjterna och Natalis. 14.00-14.45 Sommarvind, konsert med saxofoner, klarinett och tvärflöjter. 15.00-16.00 Sträng med sväng, konsert med gitarrer, kontrabas, cello, fioler och stråkkvartetten SMS. 18.00-19.00 Fersen i Paris Musikteaterföreställning av Håkan B Carlsson, framförs av stråkorkester, körer och solister.
Konsthallen: 13.00-18.00 Vernissage med konstnären Thomas H Johnsson, samhällsrelaterade och aktuella fotografier. Bildövning med konstnären för de som vill.
Musikskolans Trädgård: 13.15-13.30 Trädgårdsblås Blåsorkestern Rainbow Cats spelar. 14.00-15.00 Trädgårdssväng, konsert med rock- & popgrupper samt marimbagrupper
Teaterkällaren. 14.00-14.20 ”Singin´ in the rain” och ”Djuren och Jägaren”. Två miniföreställningar av Musikskolans dansteatergrupp. 14.30-14.45 ”Ett drömäventyr” En föreställning av teatergruppen Sceniasterna.
Höörs Skolmuseum: 12.00-16.00 Höörs Museiförening visar Skolmuseet och delar av föreningens samlingar.
Storgatan 7B: 12.00-16.00 PRO har öppet hus på Storgatan 7B. Försäljning av sillmackor och kaffe. Nytt för i år! Macka med stekt sill och lök. Loppis kommer att finnas utanför huset.
Höörs Mölla: 13.00-17.00 I trädgården är våffelcafét öppet. Möllans vattenhjul är igång. 13.15-13.35 Give me Five- Höörs Sommarensemble 2018.

Hörby
Söderängen:
Klockan 13.00 med Jessica Andersson känd från Melodifestivalen. Hörby Blåsorkester och Frosta folkdanslag. Utdelning av priser, stipendier, högtidstal samt flaggutdelning. Östra Sallerups Kulturhus säljer fika. Konferencier Marike Cavetoft. Tal av Sanna Jarlskog, vd Fulltofta Slott.
Östraby Gästgivaregård: Klockan 09.00 hissas flaggan under trum¬petfanfar. Därefter nationalsången till trumpetackompanjemang. Sedan gemensam frukost. (anmälan på 0415-400 01 senast 1/6). Vuxen 100 kr, barn under 10 år 50 kr.
Södra Rörum: Klockan 11.00 vi träffas på terrassen vid Husaren, Höörsvägen, hissar flaggan, sjunger vårsånger och packar upp kaffekorgen. Samvaro i all enkelhet. Vid regn inomhus.
Önneköp: Klockan 15.00 Önneköps idrottsplats med fika, körsång och tal.

SYDVÄSTRA SKÅNE

Staffanstorp
Firandet börjar på Rådhustorget och program på hembygdsgården Åstradsgården.
13.15 Samling på torget, avmarsch 13.30 med musikkåren och Sportdrillarna till Åstradsgården.
Program på Åstradsgården 14-ca 15: Välkomstord från Hembygdsföreningens ordförande Jessica Andersson. Musikkåren spelar paradmarsch och flaggan hissas. Manskören Staffan sjunger. Tal av kyrkoherde Henric Nilson. Flaggutdelning och leve med Pierre Sjöström, vice ordförande i kommunstyrelsen. Korum leds av Fredrik Tehranchi och psalmsång. Utmarsch till ”Under blågul fana”. Kaffeservering med hembakat på Åstradgården kl 12-16.

Kävlinge
Kyrkparken vid hembygdsgården. Utdelning av flaggor och priser. Kommunfullmäktiges ordförande Boriana Åberg håller tal, Kulturskolans elever spelar och hembygdsföreningen säljer fik. Start klockan 14.
Kävlinge Gif firar 100 år och bjuder in till firande med gratisaktiviter på Högalid. Klockan 11-16.
Furulund: Festtåg från Furumacken, följt av flaggceremoni, sång, fotbollsturnering med mera. Försäljning och lotteri. Start klockan 11.
Löddeköpinge: Sång, musik och flagghissning. Tal av Boriana Åberg. Klockan 11.30-13.

Svedala
Stortorget:
10.00, föreningarna samlas. 10.30, marsch genom tätorten. Avgår från Stortorget med Svedala Blåsorkester i täten. 11.00-12.00, Svedala kommuns officiella nationaldagsfirande startar. Föreningarna samlas kl 10. Vill du gå genom Svedala tätort tillsammans med föreningarna och Svedala Blåsorkester är det avmarsch kl 10:30. Lagom till kl 11:00 är publiken på plats och festligheterna startar. Det blir sång och musik med Svedala Manskör och Kulturskolan. Kultur och fritid, Bygg och miljö, Svedala Lions, Svedala Rotary och Svedala Civilförsvarsförening delar ut priser och stipendier. Svedala kommun delar också ut flaggor till de som ansökt. Konferencier är kulturskolechef Mats Olofsson och kommunalråd Linda Allansson Wester(M) avslutar. Bänkar finns till publiken.

Trelleborg
Trelleborg Motor Show samlar årligen hundratals fordon av de mest skiftande slag – från gamla klassiker till rallybilar, från scootrar till traktorer. Redan vid åttatiden på morgonen rullar de första bilarna in på Algatan och Stortorget. För andra och sista gången arrangeras ett race på gamla Trelleborg Övre. Det är ett rallyvarvlopp med första start klockan 10. Deltagare är tävlingsförare med godkänd tävlingsbil och förarlicens. Alla kör två heat och prisutdelning är beräknad till klockan 13. Själva utställningen pågår mellan klockan 10 och 14 och avslutas med utlottning bland utställarna.
Stadsparken: Klockan 14 startar firandet med underhållning av Trelleborgs Musikkår. En halvtimme senare hälsar kommunfullmäktiges ordförande Marianne Pettersson välkommen. Trelleborgs Scoutkår står för flagghissning till tonerna av paradmarsch. De trelleborgare som ansökt om en flagga får ta emot dessa från scenen, innan det är dags för årets talare Özcan Aytuglu, yrkesmilitär med erfarenhet från fredsarbete i Mali, som kommer att tala om sitt arbete och hur det är att göra skillnad för människor i ett krigshärjat land. Efter leverop och fanfar avslutas ceremonin med nationalsången. Top Cats intar därefter scenen och utlovar modern rockabilly med outtröttlig energi.
I samband med Nationaldagen arrangeras också Trelleborg Triathlon med start och mål på Dalabadet.

Lund
Kulturens park:
Klockan 14 blir högtidstal med Sadaf Haidari från Kompassen Lund, körsång av Bella Voce samt flagghissning. 14.30-15.00 blir det konsert med Susanne Alfvengren.
Fri entré till Kulturen hela dagen, kl 10.00-17.00.

Malmö
Stortorget: 11.00–18.00 Konsthantverksmarknad. 11.10–12.00 Flaggceremoni vid Residenset med bland annat Polisens Musikkår Region Syd under ledning av Arne Nordström ch Malmö Folkdansare. Nationalsången sjungs unisont tillsammans Esther och Elvira från Malmö latinskola.
16.00–16.20 Streetdansuppvisning – Urban Dance Warehouse.
16.30–18.00 Malmö Brandkårs Orkester spelar, Flaggparad med Malmöflickorna. En dikt om Sverige – vinnande dikt i skoltävlingen läses av vinnaren som även mottager Malmö Citysamverkans pris om 5000 kr, Malmöflickornas Urvalstrupp, kommunfullmäktiges ordförande i Malmö Kent Andersson håller högtidstal och delar ut flaggor och fanor, Scenshow med artisten Annika Herlitz – känd som Elsas röst i Disneys Frost, samt kör och Malmö Brandkårs orkester.
Folkets park: Konfrencier Ariella Madsen 12.00–13.00 Barnens nationaldagsfirande med Superduperdirektörerna och Cykelorkestern, besök av en cirkusartist och direktören Lina får  också visa vad hon kan av akrobatik, jonglering och hisnande balanskonster. Flaggan hissas och vi sjunger Nationalsången. Allsång och danslekar – sommarvisor och barnvisor. Fanfar och flaggviftning. Flaggor och allsångshäften delas ut till barnen.
13.00–14.40: Räkan Rut – föreställning av Havsbandet.
Äldeboenden: Malmö stad besöker ett antal äldreboenden under dagen. Observera att detta nationaldagsfirande endast är för de boende och deras anhöriga. I år besöks Annetorpsgården, Victoria, Storskarven, Nattsländan, Marietorp, Basunen, Jylland, Gyllebogården, Pildammsvägen 34, Päronskogen, Rönnbäret, Södergården, Kasper, Calsiusgatan, Styrkan, Visheten, Bellisgården, Soltofta, Husiegård, Blomstegården, Segevångsgården, Rönnblomsgatan 2A och Norra Bulltoftavägen 63. Här medverkar bland annat Malmö Limelight Chorus, Kronprinsens Husarregementes musikkår, Esther Nyström och Elvira Lundqvist (Malmö latinskola).
Pildammsteatern: Välkomstceremoni hålls för nya svenska medborgare med start klockan 14.00. Alla malmöbor som blivit nya svenska medborgare under 2017 har bjudits in . Det är en särskild inbjudan, vilken gäller som entrébiljett. Det blir även välkomsttal av Malmö kommunfullmäktiges ordförande Kent Andersson samt den vinnande dikten i skoltävlingen som läses upp av vinnaren.


Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×