- Tiden läker alla sår, säger Stone Sours gitarrist Josh Rand, apropå eventuella bandkontroverser. När man är i tjugoårsåldern, är allt man tänker på att spela och partaja, men längre fram måste man göra en plan för att komma överens. Allt hänger samman, det är en dominoeffekt, som måste hanteras.Foto: Paris Montoya

”Vår musik är alltid i rörelse”

Sweden Rock På onsdag går startskottet för årets Sweden Rock. Ett av de gästande banden är amerikanska hårdrockarna Stone Sour.
På fredag spelar de på Festival Stage.

Stone Sour:
Stone Sour bildades 1992, och hämtade sitt namn från en drink med samma namn.
Deras senaste fem album – av sex – har allt nått topp-tio på den amerikanska topplistan.
Stone Sour spelar på Sweden Rocks Festival Stage fredagen den 8 juni klockan 19.00-

Det händer ofta att äpplet inte faller långt från trädet, och det gäller inte sällan även i musikvärlden.
Som i fallet Stone Sour bördiga från Iowa, vars sångare Corey Taylor då det begav sig i det tidiga nittiotalet gick vidare och startade Slipknot med enorm framgång som följd några år senare.

Det hann bli två multimiljonsäljande album med skräckrockarna innan moderbandet ens hade släppt någon musik. Fast i dagens läge har Stone Sour i hög grad kommit ifatt avläggaren både vad gäller produktivitet och och succé. I dag tjugosex år efter bildandet är kvartetten både storsäljare och respekterad arenakt med idel hits på rocklistorna världen över i bagaget.
– Ja, det har varit rätt galet, kommenterar gitarristen Josh Rand. Vi har fått möjligheter de flesta aldrig får, och ser jag tillbaka är nog vår livslängd det som står ut mest. Många band nuförtiden gör en eller två plattor och bara försvinner sedan, men faktum är att vi har lyckats hålla oss kvar på en hög nivå, och har i vissa avseenden till och med blivit större. Det är fantastiskt, jag kan inte riktigt greppa det.

Josh tilägger att inte många i Stone Sours ålderskategori kan spela på arenor i dessa dagar, men konstaterar också att de vid det här laget befinner sig i mitten på spektrat mellan unga och gamla band.
Alla i sällskapet har trots allt fyllt fyrtio. Med bred marginal dessutom. Bortsett då från trummisen Christian Martucci, som ”bara” fyllde fyrtioett dagen innan årets upplaga av Sweden Rock inleddes.
Det är med andra ord inte så konstigt att Josh funderar på tidens tand och hur det påverkat honom och de andra i bandet vad gäller hur relatonen till musiken förändrats.
– I och för sig har vår musik alltid konstant varit i rörelse, den har ständigt mognat. Vi har tänjt på gränserna, och har kommit på senare att många människor faktiskt växt med oss. Inte minst är texterna lite djupare idag, en del lyrik som Corey skrev i början skulle han aldrig sjunga idag.

Stone Sours senaste album Hydrograd släpptes förra sommaren, och detta i sin tur föregicks av tvillingutåvorna House of Gold & Bones 2012 och 2013, ett mastigt verk av konceptsorten, som enligt Josh var ”mycker svårare” att få ihop än ett de vanliga albumen.
Tjugotre sånger skulle passas in i en historia, och ändå kunna stå för sig själv. Till skillnad mot det senaste verket som mest bara jammades fram, och färdigställdes på sex veckor. Fast de som förväntar sig ett nytt album lär ändå få vänta.
– Ja, precis nu är vårt huvudsakliga fokus att turnera resten av året, supporta Hydrograd och släppa en deluxeversion med allt extra material. Sedan ska Corey gå tillbaka till Slipknot, så de kommer absolut att släppa en nya skiva före oss.

På tal om det; hur fungerar det egentligen att ha en sångare som måste hinna med två band?
– Alla har ändå andra projekt vid sidan om, men för min egen del, så tillåter det mig att skriva på nästa Stone Sourskiva utan att vara pressad. Jag får den här frågan ganska ofta, och ärligt talat tycker jag det är en bra grej.

Utöver en mindre stressad arbetssituation får bandmedlemmarna också en paus från varandra, något Josh inte sticker under stol med är ett stort plus.
Varje återförening blir som en ny fräsch start, menar han
– Saken är den att när man kommer in i ”maskinen”, och är tillsammans dag in och dag ut, så blir det spänningar. Det är så vi fungerar som människor, det händer oavsett vem man är. Därför är det toppen att kunna gå hem till familjen och fokusera på den istället ett tag. Sedan kan man komma tillbaka med en ny uppskattning för bandet. På så vis blir man aldrig en slav under ”maskinen”.

Detta recept har alltså hållit ihop Stone Sour i tjugosex år vid det här laget.
Så överdrivet mycket drama har inte präglat bandets existens. Däremot skakades bandet i sina grundvalar när Slipknots originalbasist Paul Gray dog av en överdos 2010.
– Så var det. För saken är den att vi alla kommer från Des Moines, och Paul var klistret som höll ihop oss alla förutom att han skrev en stor del av Slipknots musik. Hans död satte mörker på himlen för i stort sett alla om arbetade för båda banden.

Stone Sour:
Stone Sour bildades 1992, och hämtade sitt namn från en drink med samma namn.
Deras senaste fem album – av sex – har allt nått topp-tio på den amerikanska topplistan.
Stone Sour spelar på Sweden Rocks Festival Stage fredagen den 8 juni klockan 19.00-

Läs mer:

×