Så här ska det omdiskuterade privata äldreboendet i utkanten av Löddeköpinge se ut. Skiss: Drevviken Utveckling

Minoritet stoppar privat äldreboende

Kävlinge Det nya privata äldreboendet i Löddeköpinge får vänta på grönt ljus från politikerna i kommunfullmäktige. Med 18 röster emot och 29 för lyckades flera partier skjuta upp frågan till höst genom att få igenom en minoritetsåterremiss.

– Det var ganska väntat, säger Pia Almström (M), ordförande i kommunstyrelsen, efter måndagens sammanträde i kommunfullmäktige.
Den politiska majoriteten försökte skynda igenom detaljplanen genom att i torsdags först godkänna detaljplanen i planutskottet, därefter i ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde timmen före måndagens kommunfullmäktige. Men i det sistnämnda stötte det på patrull, efter lite drygt en tredjedel – vilket är kravet – röstat mot planen.
– Vi visste att det skulle bli så här. Det fanns med i beräkningarna, säger Pia Almström.
Nu ska frågan utredas på nytt, och sedan upp till fullmäktige igen efter valet. Eftersom den nya fullmäktigeförsamlingen tillträder först i november lär det klubbas igenom då.
Debatten gick stundtals hett till när ärendet diskuterades under själva sammanträdet. Hårdast kritiker var nog Centerns Stina Larsson, som ifrågasatte att äldreboendet byggs på bästa jordbruksmark. Hon framhöll också att det kommer att följas av bostäder hela vägen till Hög.
– Det här är helt galet, tokigt, sa hon.
Stina Larsson lyfte fram den senaste tidens onormala värmebölja, som påverkat jordbruket negativt, som argument för att behålla så mycket jordbruksmark som möjligt.
– Vi behöver all vår jordbruksmark till livsmedelsförsörjningen.
Pia Almström hade dessförinnan lyft fram frågan som viktig för kommunens äldre.
– Många medborgare vill själva ha möjlighet att välja var de ska tillbringa sina sista år.
Hon betonade också att det har varit svårt att hitta alternativa platser att bygga på, vilket oppositionsrådet Catrin Tufvesson (S) reagerade på.
– Det finns möjlighet att förtäta inne i Löddeköpinge. Bland annat vid Norrehed.
Lars Lundström (MP) ifrågasatte det lämpliga att bygga på åkermark av andra skäl, affärsmässiga. Han befarar att många äldre inte vill bo med utsikt över en åker.
– Moderna äldreboenden byggs inne i samhällen. Äldre vill bo där man kan se människor.
Johan Ericsson (M) anser att det inte åligger politiker att ha synpunkter på det affärsmässiga hos privata entreprenörer.
– Vill folk inte bo där kommer de inte att göra det.
Inte bara den politiska minoriteten har varit kritiska till äldreboendet. Även många grannar har protesterat, något som inte togs upp under debatten. Sä här säger Pia Almström om kritiken.
– Det är ganska allmänna synpunkter, inga större. En del är på trafiken. Men det är ingen av dem som bor på äldreboendet som kommer att ha bil. Bara personalen.
Det har också framförts synpunkter på höjden på byggnaden. Tre våningar innebär att ”de vyer och fält som i dag är väldigt uppskattat i området kommer att försvinna, anser en framtida granne till äldreboendet.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×