Sonja Skibdahl, Sabina Chantouria och Jenny Johansson. Pressbild

Arrangörstrio bakom Musik över Sundet

Under rubriken Musik över Sundet samlas svenska och danska artister på Malmö Lives Kanalscen för en konsert den 15 juni. En vecka senare, den 21 juni, blir det konsert på Råhuset i Köpenhamn.
Bakom konserterna ligger arrangörskollektivet Femmuze som startades förra året av tre kvinnliga Malmöartister.

Konsert över Sundet
Malmö Live och Femmuze
Med Sabina Chantouria, Jacob Speake, Sonja Skibdahl, Cecilia Ebba. På Kanalscenen Malmö Live kl 19.30. Fri entré.

Femmuze startades av Sabina Chantouria, Sonja Skibdahl och Jenny Johansson efter att de deltagit i Musikverkets projekt ”nya arrangörer”. De gjorde en första konsert på Victoriateatern i oktober 2017.
Femmuze vill verka för en jämställd musikscen och vill synliggöra fler kvinnor i musikbranschen, både artister, låtskrivare och producenter.
– Den här gången vill vi också lyfta independentartister, både svenska och danska, i Öresundsregionen med fokus på tjejer och kvinnliga artister. Vi vill också bättra på kontakterna mellan svenska och danska artister, säger Sabina Chantouria.

Sabina Chantouria och Sonja Skibdahl spelar själva på konserterna tillsammans med köpenhamnsbaserade svenska artisten Cecilia Ebba och danska artisten Jacob Speake. Stories from Gem och den danska duon Where seas Collide, ska medverka på konserten i Danmark.
Femmuze står inte på scenen tillsammans, men att samarbeta nära med kollegor i branschen är värt mycket.
– Det har varit värdefullt att ha en gemenskap i kollektivet och det var också grundtanken när vi startade att det skulle vara så. Vi ville gå ihop och bygga något. Det kanske låter som en klyscha, men är man tre så är det lättare, säger Sabina Chantouria.

Som ensamma singer-songwriters och dessutom kvinnor har de tre upplevt mycket som de alla kan känna igen sig i och relatera till.
– Vi kan stötta varandra. Det är lätt att det uppstår situationer med vassa armbågar och att kvinnor ser varandra som konkurrenter när man upplever att platserna är så få. Det här var tänkt som en motpol.
Att det går mot en alltmer jämställd musikscen är ändå något som Sabina upplever, åtminstone när det gäller Sverige.
– Det har medvetandegjorts på ett helt annat sätt nu, bland annat genom me too, säger Sabina, men jag upplever att det är annorlunda i andra länder och att det inte gått så långt där. Vi hoppas att vi med Femmuze kan göra lite skillnad.

De två svensk-danska konserterna är starten på något som förhoppningsvis ska få en fortsättning.
– De här konserterna möjliggjordes genom en fond som heter svensk-danska kulturfonden, säger Sabina, som själv spelat i Köpenhamn vid flera tillfällen tidigare och som redan har stor erfarenhet av att arbeta i andra delar av världen betydligt längre bort.

För några år sedan var hon med och tävlade om att få representera Georgien i Eurovision Song Contest. Med sin georgisk/svenska bakgrund (pappa är från Georgien) har hon etablerat sig som artist där. Hon har också varit i USA och spelat in låtar.

I sommar är det också en hel del internationella spelningar som väntar.
– I förra veckan spelade jag i Kiev i Ukraina och nästa vecka åker jag till Oslo. Jag har längtat efter att få spela internationellt och jag ska också till Tyskland i sommar. Jag jobbar med lite ny musik och det börja bli dags att snart släppa något nytt.
Sabina spelar både som soloartist och med band. Under spelningarna i Sverige har hon bandet med sig.

Förutom konserten på Malmö Live den 15 juni och den i Köpenhamn kan man närområdet också höra Sabina bland annat på Helsingborgsfestivalen i sommar.
– Jag jobbar på. Det känns roligt att det ramlar in spelningar, säger hon.

Konsert över Sundet
Malmö Live och Femmuze
Med Sabina Chantouria, Jacob Speake, Sonja Skibdahl, Cecilia Ebba. På Kanalscenen Malmö Live kl 19.30. Fri entré.