Under

Arrangörstrio bakom Musik över Sundet

Sonja Skibdahl, Sabina Chantouria och Jenny Johansson. Pressbild
Artikel Under rubriken Musik över Sundet samlas svenska och danska artister på Malmö Lives Kanalscen för en konsert den 15 juni. En vecka senare, den 21 juni, blir det konsert på Råhuset i Köpenhamn. Bakom konserterna ligger arrangörskollektivet Femmuze som startades förra året av tre kvinnliga Malmöartister.

Femmuze startades av Sabina Chantouria, Sonja Skibdahl och Jenny Johansson efter att de deltagit i Musikverkets projekt ”nya arrangörer”. De gjorde en första konsert på Victoriateatern i oktober 2017.

Femmuze vill verka för en jämställd musikscen och vill synliggöra fler kvinnor i musikbranschen, både artister, låtskrivare och producenter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Lugnt på Wall Street inför räntebesked

Ledande index på Wall Street flyttade sig bara några tiondels procent eller inte alls. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP-TT
Ekonomi
Ekonomi

Rörelserna var små på New York-börsen på måndagen.

Investerarna var försiktiga och ville inte ta några risker inför den kommande veckan. Dels väntas den amerikanska centralbanken Federal Reserve ge besked om räntan efter ett tvådagarsmöte som inleds på tisdagen. Dels kommer flera av de stora teknikbolagen, bland dem Apple och Googles moderbolag Alphabet, att redovisa sina kvartalsrapporter.

124 av de 500 bolagen på Standard & Poor's index har hittills presenterat sina resultat. 89 procent av dem har redovisat högre vinster än analytikerna hade väntat sig, visar en sammanställning av marknadsdataföretaget Refinitiv.

Dow Jones industriindex och S&P 500 gick båda upp 0,2 procent, medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex stängde oförändrat.

Inrikes

Skyfallsliknande regn drar in över västkusten

Mörka moln på väg in över Sverige söderifrån. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Mörka moln, regn, åska och ibland 15 grader svalare.
Toppenvädret flyr under veckan som kommer när skyfallsliknande regn väntas dra in över delar av Sverige.

– Den närmaste tiden bjuder på väder närmare det normala för årstiden, säger Emelie Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Juli har varit varmt, soligt och vackert med blå, blå himlar varje dag i nästan hela Sverige. Men nu är det slut på Medelhavsvärme för den här gången.

Högtrycket som parkerat över landet får maka på sig för regn och moln som blåser in från söder.

– Vi får ostadigt väder med stora lokala variationer och temperaturer som sjunker från 30-strecket ner mot 20 grader, och kanske 15 grader när det regnar, säger Emelie Karlsson.

Skyfallsliknande regn

På västkusten och i söder har det redan svängt om då ett regn- och åskoväder drog in på måndagseftermiddagen. De kraftiga skurarna rör sig under natten mot nordväst för att sedan klinga av. På tisdagen väntas fortsatta skurar med inslag av åska.

– Det ser ut som att det kan bildas kraftiga skurar och skyfallsliknande regn i delar av Götaland. Under natten mot onsdag ser det ut att även nå Svealand, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.

Norrland kan njuta av värmen lite längre, med undantag av Västerbotten som också kan få en del skurar.

TT: Är supersommaren över för i år?

– Nja, det kan man inte veta. Prognosen gäller för den närmaste veckan och lite till. Men vi har ju hela augusti kvar och det kan komma nya högtryck. Dessutom varierar det här ostadiga vädret mycket över landet och över dagarna. Det kommer inte att regna hela tiden, säger Emelie Karlsson.

"Är uppfriskande"

Semesterlediga svenskar får helt enkelt stiga upp på morgonen och se om det är läge att ta fram badbyxorna eller Yatzy-kartongen.

– Alla människor gillar inte värmen heller. En del välkomnar svalare väder och tycker att det är uppfriskande, säger Emelie Karlsson.

SMHI har varnat för höga brandrisker, så det kan vara bra med lite regn.

– Alla väder har sin charm. Och det händer lite mer med vädret nu än när det bara är sol i hel landet.

Jonas Fredén/TT

Utrikes

USA behåller reserestriktioner

Resenär på Denvers internationella flygplats. USA förlänger sina inreserestriktioner. Arkivbild
Foto: David Zalubowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Vita huset meddelade på måndagen att USA behåller sina inreserestriktioner för utlänningar, trots påstötningar från EU.

– Det smittsammare deltaviruset sprider sig både här och utomlands, sade Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

USA har haft begränsningar för inresor från EU, Storbritannien, Kina och Iran i över ett år på grund av pandemin. Brasilien, Indien och andra länder har senare lagts till på listan.

EU öppnade i juni för resenärer från USA som kan visa att de är vaccinerade eller testats negativt för covid-19. Europeiska ledare har bett USA att genomföra motsvarande lättnader.

OS i Tokyo 2021

Spansk OS-kritik efter lång väntan: "Farligt"

Sergio Scariolo var ordentligt irriterad.
Foto: Eric Gay/AP/TT
Sport
Sport

Spaniens herrlandslag i basket fick vänta nästan en halvtimme på att släppas in i omklädningsrummet efter segern över Japan i OS i Tokyo.

Det var inte förbundskaptenen Sergio Scariolo nöjd med.

– Det måste finnas mer respekt för spelarna, säger han.

Scariolo menar att skaderisken är hög om spelarna inte får börja återhämta sig direkt efter matchens slut.

– Det tog nästan 25 minuter för spelarna att kunna få in benen i ett isbad och det är något som är väldigt farligt och måste förändras.

Varför Spanien, som besegrade Japan med 88–77, fick vänta är oklart.

– Alla är här för en sak och det är spelarnas hälsa som vi måste se efter. Jag är inte irriterad bara för att vara irriterad. Jag upprepar: det är oerhört farligt, säger Scariolo.

Utrikes

"Ny fas" när Irakledare besöker Vita huset

Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi och USA:s president Joe Biden träffades i Vita husets Ovala rum.
Foto: Susan Walsh/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s relation med Irak går in i en "ny fas", meddelade president Joe Biden efter ett möte med Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhemi i Vita husets Ovala rum.

USA ska enligt Biden inte längre vara en stridande part vid årsskiftet, utan skifta till att enbart bistå i kampen mot IS och terrorism.

"Men vi kommer inte, vid årets slut, att vara i strid", säger presidenten.

Beslutet om USA:s reträtt fullbordades under mötet, skriver Reuters.

Just nu befinner sig 2 500 amerikanska soldater i Irak, med fokus på att bekämpa det som återstår av IS. Hur många soldater som kommer att finnas kvar för träning och utbildning efter årsskiftet är inte uttalat ännu.

USA har också lovat att leverera en halv miljon doser av Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19 till Irak, som under måndagen noterade rekordhöga 12 000 nya smittofall på ett dygn.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Inrikes

Körde av vägen – kvinna omkom

Polisen ska utreda orsaken till olyckan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En personbil körde av vägen och ner i ett dike söder om Korsberga i Vetlanda kommun vid 16.40 på måndagen.

En kvinna i 75-årsåldern fördes i ambulans till sjukhus med allvarliga skador, men hennes liv gick inte att rädda, uppger polisen vid klockan 21.

Orsaken till olyckan kommer att utredas av polisen. Bilen är tagen i beslag för att undersökas.

I bilen färdades även en man i 75-årsåldern, som uppges ha fått lindriga skador.

Utrikes

Utegångsförbud i allt oroligare Tunisien

Demonstranter och polis i Tunis på söndagen.
Foto: Hassene Dridi/AP/TT
Utrikes
Utrikes President Kaïs Saied utlyser nattliga utegångsförbud och samlingsförbud i Tunisien, efter den eskalerande oro som följde sedan han avsatt flera ministrar.
– En uppenbar kupp, säger Rached Ghannouchi, talman för parlamentet som presidenten stängt.

Anhängare till den avsatte premiärministern drabbade samman med demonstranter från motståndarlägret som ställer sig bakom avsättningen. Stenar och flaskor flög genom luften, uppger en AFP-fotograf på plats. Flera demonstranter skadades, rapporterar Reuters.

Premiärminister Hichem Mechichi tillträdde för mindre än ett år sedan, utsedd av president Kaïs Saied själv som ett led i att försöka skapa stabilitet i ett kaotiskt politiskt landskap efter de president- och parlamentsval som hölls 2019.

Men de har aldrig kunnat dra jämnt, och nu har Saied alltså sparkat Mechichi. Beskedet kom i ett tv-sänt uttalande på söndagskvällen. Saied specificerade senare att han visserligen inte har makt att upplösa parlamentet, men att han kan beordra en paus i dess arbete i en månad.

Utegångsförbud i städerna

Under måndagseftermiddagen kom även beskedet att försvarsminister Brahim Bartagi och tillförordnade justitieministern Hasna Ben Slimane tvingats bort från sina poster.

Därefter utlyste Saied nattliga utegångsförbud i städerna, samt förbud för fler än tre personer att samlas på allmänna platser och torg.

Förutom akuta ärenden, till exempel att uppsöka vård eller införskaffa förnödenheter, får befolkningen inte längre röra sig mellan olika städer i Tunisien oavsett tid på dygnet.

– Ge er inte ut på gatorna. Det farligaste en nation kan ställas inför är en invärtes explosion, säger Saied i ett videouttalande, där han uppmanar till lugn och förnekar anklagelserna om att han genomför en kupp.

Stormade tv-hus

Under natten omringade militärfordon parlamentsbyggnaden, medan människor jublade och sjöng nationalsången, berättar vittnen. Lokala medier rapporterar att militären, som enligt Reuters verkar ställa sig bakom presidentens manöver, även har omringat det statliga tv-komplexet.

al-Jazira uppger även att polis stormat mediebolagets redaktion i Tunis, och kört ut hela personalen.

Enligt president Saied kommer en ny premiärminister att utses. Ennahda, partiet som lett en styrande koalition i parlamentet, anser att det handlar om en kupp. "Det Kaïs Saied har gjort är en statskupp mot revolutionen och mot konstitutionen", skriver partiet på sociala medier.

– Vi anser att parlamentet fortfarande fungerar och Ennahdas anhängare och det tunisiska folket kommer att försvara revolutionen, förklarar parlamentets talman och Ennahdas ledare, Rached Ghannouchi, i telefon till Reuters.

Ignorerar presidenten

Det moderata islamistpartiet Ennahda var förbjudet före revolutionen 2011, då president Ben Ali, som hade styrt landet med järnhand i över 20 år, flydde. Sedan dess har Ennahda varit det mest framgångsrika partiet.

I en video under natten till måndagen uppmanade Ghannouchi folk att ge sig ut på gatorna för att protestera mot president Saieds agerande. Han säger också att parlamentet kommer att ignorera presidenten och fortsätta att sammanträda.

Två andra partiledare, Moncef Marzouki från al-Harak/al-Irada och Mohamed Samy från al-Karama, instämmer i kritiken.

Marzouki, som var Tunisiens första folkligt valda president efter revolutionen kallar Saieds agerande för en "uppenbar kupp".

– Jag ber det tunisiska folket att vara uppmärksamt på det faktum att de tror sig se det här som början på en lösning. Det här är början på en ännu värre situation, säger Marzouki, före detta president, i ett videouttalande.

Omvärlden reagerar

Eskaleringen av den politiska oron har väckt flera reaktioner från omvärlden. "Alla dispyter bör lösas genom dialog", skriver FN som via en talesperson till generalsekreterare António Guterres ber alla parter bevara lugnet och undvika våld.

Frankrike uppmanar regeringen att återvända till ett "fungerande normalläge", likaså Vita huset i USA som manar till respekt för de "demokratiska principerna".

Även Arabförbundet säger till på skarpen. Under måndagseftermiddagen talade utrikesminister Othman Jerandi med förbundet, som strax efter samtalet släppte ett uttalande som kräver att landet skyndsamt ska få rätsida på turbulensen som råder.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel partitillhörighet för Moncef Marzouki.

FAKTA

Fakta: Jasminrevolutionen i Tunisien

Den folkliga revolten i Tunisien, kallad Jasminrevolutionen, startade med att en ung grönsakshandlare satte eld på sig själv i protest mot regimen.

Veckor av massprotester och oro kulminerade den 14 januari 2011 med att president Ben Ali, som styrt landet med järnhand i 23 år, flydde.

Revolten i Tunisien brukar beskrivas som starten på det som kallas den arabiska våren. Den spred sig till bland annat Egypten, Jemen, Bahrain, Libyen, Algeriet, Marocko, Jordanien och Syrien – med varierande resultat.

Utvecklingen i Tunisien har ibland beskrivits som en framgångssaga, med ny konstitution och demokratiska val. Men den ekonomiska situationen är fortsatt svår och mänskliga rättigheter står under attack.

Landet har den senaste tiden skakats av återkommande protester och politisk instabilitet. I januari greps fler än 2 000 demonstranter, de flesta minderåriga, i omfattande protester mot regeringen.

Sport

Sent självmål fixade tre poäng för Halmstad

Halmstad jublar efter det sena avgörandet.
Foto: Per Danielsson/TT
Sport
Sport

Det allsvenska mötet mellan Östersund och Halmstad var på väg att sluta mållöst. Men med bara minuten kvar att spela fick gästande Halmstad en frispark som skickades in mot straffområdet.

Mittfältaren Amir Al-Ammari slog in bollen hårt och fick till sin stora glädje se ÖFK-försvararen Noah Sonko Sundberg styra in bollen i eget mål.

Efter 1–0 och tre bärgade poäng var Al-Ammari minst sagt nöjd.

– Vi gör en jättebra match. Vi trycker ner Östersund och kommer runt på kanterna. Vi slår nog rekord i inspel i dag men det vill sig inte. Men till slut kom målet och det var välförtjänt, säger han i Discovery plus.

Bittrare var det hos Östersund som åkte på sin fjärde raka förlust i allsvenskan.

– Riktigt surt. Allt kan hända i fotboll. Det är inte så mycket att göra åt saken, säger Sebastian Karlsson Grach.

Halmstad är nia i den allsvenska tabellen med 15 poäng. Östersund ligger näst sist med åtta poäng.

Anton Johansson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL