Författaren Martin Widmark har tillsammans med illustratören Helena Willis gjort 28 LasseMaja-böcker. Till hösten kommer bok 29, Silvermysteriet. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT
Konstnären Roger Josefsson bygger LasseMaja-utställningen på Lunds Stadsbibliotek.

”LasseMaja blir bara roligare och roligare”

I fredags var det premiär för LasseMajas Detektivbyrå – Det första mysteriet på bio och i dag invigs utställningen LasseMaja och Cirkusmysteriet på Lunds Stadsbibliotek. Att hans populära deckarduo hela tiden får liv på nya sätt tycker författaren Martin Widmark mycket om.
– Det är väldigt hedrande, säger han.

Den första boken med de unga detektiverna Lasse och Maja kom 2002 och hette Diamantmysteriet. Sedan dess har författaren Martin Widmark och illustratören Helena Willis gjort ytterligare 27 böcker där Lasse och Maja löser deckargåtor på olika platser i och runt staden Valleby. Och Martin Widmark är inte det minsta trött på att hitta på nya mysterier.
– Det blir bara roligare och roligare och det är nog själva hemligheten bakom att böckerna fortsätter att fungera, säger han på telefon från sitt fritidshus i Småland. Jag kan återanvända personer som dykt upp i tidigare böcker och vet att barnen har läst allt, kommer ihåg alla mysterier och verkligen kan sitt Valleby. Numera kan jag göra hemma hos-reportage och annat som jag inte kunde göra i början. Det utvecklas hela tiden.

Lasse och Maja har också rört sig långt utanför bokpärmarna. Genom åren har de löst mysterier i tv:s julkalender och på filmduken. I fredags var det premiär för ännu en film, denna gång med ny regissör (Josephine Bornebusch) och nya skådespelare (Ester Vuori och Frank Dorsin). Och i dag invigs en LasseMaja-utställning på Lunds Stadsbibliotek. Martin Widmark såg utställningen när den visades på Bokmässan i höstas och han har också skrivit ett mysterium till den.
– Tor Svae som har byggt den är en av Sveriges mest spännande kreatörer för lekplatser och utställningar. I min värld är han ett geni, säger Martin Widmark entusiastiskt. Han har en egen estetik och omvandlar barnbokskaraktärer till en tredimensionell upplevelse. Det är en jättefin utställning.

Lika entusiastisk är han över den nya filmen.
– Jag är så nöjd med den. Det handlar om Lasse och Majas första fall och om vänskap. Under resans gång ställs frågor om vad en kompis är och vad vänskap är? Det får sitt svar i slutet och jag pratade med flera vuxna i publiken som hade gråtit för att de blev så berörda.
Till hösten blir LasseMaja också teater, LasseMaja och Hamletmysteriet, på Dramatens stora scen. Föreställningen ska på turné till 15 svenska städer hösten 2019. Att Lasse och Maja dyker upp i nya former är något som Martin Widmark verkligen uppskattar.
– Det är framförallt väldigt hedrande att andra går igång på det här, säger han. Sedan måste man respektera att böcker och film är helt olika medier och att filmerna måste få ta ut svängarna mer.

Kände du på dig hur stort det här skulle bli när du arbetade med den första boken?
– Jag kände att det var något bra och att det kunde hålla länge, att det fanns en massa berättelser här, säger Martin Widmark eftertänksamt. Men allt det här, det kunde jag inte föreställa mig. LasseMaja finns på över 40 språk nu, de är ute och löser mysterier i hela världen.

Vad är hemligheten bakom framgången?
– Jag tror att det har att göra med att jag är lärare och att jag förstår att barns intellekt ska man ta på allvar. De är mycket snabbare i roten än vad man tror så man kan skriva ganska komplicerade böcker. Det ska vara intriger som är utmanande men samtidigt skrivna på ett språk som är anpassat. Sedan är det mycket humor och en varm och ombonad värld som man kommer till. Och lite tillrättalagd. Jag skriver inte om grov brottslighet och det är viktigt, i de fall det går, att ge en förklaring till brotten. Brottslighet blir bara skrämmande om man inte förstår varför.
– Sedan är det roligt att LasseMaja-böckerna verkligen läses i alla samhällslager. Det gör mig väldigt stolt. Det är också min uppriktiga intention att de ska vara jämställda – att allt Lasse gör kan Maja göra och tvärtom. Jag drivs själv av tanken att det inte finns någon skillnad mellan killar och tjejer före puberteten, skillnaderna är bara sociala konstruktioner.

Martin Widmark har inte arbetet som lärare på många år nu. Han har fullt upp med LasseMaja och alla andra bokvärldar som han har skapat – Nelly Rapp och hennes monster, vikingarna Halvdan och Meia, pensionärerna Dagny, Osvald och Grace och många andra.

Hur kan du hålla i sär alla världar och figurer?
– Jag planerar alltid väldigt noga, Mycket av jobbet handlar om att sitta i en solstol i trädgården med en planeringsbok och kolla på svalorna. I det planeringsarbetet vet jag precis vilken serie jag jobbar med och där är det en väldig hjälp att jag har bestämt mig för att arbeta med olika illustratörer till varje serie. Illustratörernas bildvärldar blir mina och då blir också berättelserna olika. Sedan har jag sådana där författartekniska knep som att LasseMaja alltid skrivs i tredje person singular medan Nelly Rapp till exempel är första person och dåtid.

Just nu ligger en nygammal LasseMaja-bok på bokhandelsdiskarna, Fotbollsmysteriet ges ut i färg lagom till sommarens VM. I september är det sedan dags för bok nummer 29, Silvermysteriet. Och Martin Widmark har inga problem att hitta nya platser för sina detektiver. Silvermysteriet har inspirerats av det engagemang i utgrävningarna i Uppåkra som Halvdan-böckerna lett till.
– Helena Willis brukar säga att man ser tydligt i LasseMaja-böckerna vad jag håller på med i mitt liv, säger Martin Widmark och avslöjar att den arkeolog som dyker upp i Valleby i Silvermysteriet har lånat sitt namn från arkeologen Sofia Winge som arbetar i Uppåkra.

×