Producent Klara Svae, konstnären Roger Josefsson och scenografen Tor Svae bygger LasseMaja-utställningen på Lunds Stadsbibliotek. Foto: Gunilla wedding
Popcornvagnen är på plats. Foto: Gunilla Wedding
LasseMajaskylten finns förstås med..
Bibliotekarien Daniella Melin hälsar alla besökare välkomna till LasseMaja och Cirkusäventyret. Foto: Gunilla Wedding
Producenten Klara Svae bygger LasseMaja-utställningen på Lunds Stadsbibliotek.
Tor Svae sätter dit de sista skruvarna inför invigningen av LasseMaja och Cirkusmysteriet på Lunds Stadsbibliotek. Foto: Gunilla Wedding

De tar barnens favoriter till biblioteket

Lite extra färg på cirkusbänkarna och nya skruvar i cirkusapan. När jag besöker Lunds Stadsbibliotek pågår de sista förberedelserna för utställningen LasseMaja och Cirkusmysteriet som invigs i dag.
– Vi är riktiga barnkulturrallare, säger konstnären och scenografen Tor Svae om sitt, barnkulturproducenten Klara Svae och konstnären Roger Josefssons arbete.

Utställningen LasseMaja och Cirkusmysteriet:
Visas på atriumgården på Lunds Stadsbibliotek och invigs i dag, lördag 2 juni, 11.00. Under invigningen uppträder två nycirkusartister från Kulturskolan. Lassemajautsällningen pågår till och med 14 juli och är öppen för allmänheten under bibliotekets öppettider. Grupper uppmanas dock boka tid via barnavdelningen.
Utsällningens skapare:
LasseMaja och Cirkusmysteriet är skapad av Barnutställningar.nu som är ett samarbete mellan konstnären och scenografen Tor Svae, konstnären Roger Josefsson och barnkulturproducenten Klara Svae med syfte att producera turnerande barnutställningar för bibliotek och museér runt om i landet.
Barnutställningar.nu har bland annat gjort ABC-bokstavslek som är ett samarbete med bokförlaget Bonnier/Carlsen, Allemansland om Lennart Hellsings halsbrytande universum, LasseMaja & Cirkusmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis, Vems lilla mössa flyger, av Barbro Lindgren och Alfons Åberg. Under våren 2016 producerade man också i samarbete med Svenska ambassaden i Berlin en stor barnutställning där nio svenska barnboksförfattare är representerade; Pija Lindenbaum, Barbro Lindgren, Sven Nordqvist, Ulf Nilsson, Jujja Wieslander, Martin Widmark, Stina Wirsén, Pernilla Stalfelt och Maria Jönsson.

LasseMaja-utställningen byggdes ursprungligen för förra årets Bokmässa i Göteborg och turnerar nu runt i Sverige. Den är skapad av scenografen och konstnären Tor Svae i samarbete med producenten Klara Svae och konstnären Roger Josefsson. Under det gemensamma namnet Barnutställningar.nu har de gjort ett stort antal flyttbara barnutställningar. Förutom LasseMaja har de till exempel arbetat med Alfons Åberg, Mulle Meck, Lennart Hellings universum och ABC-bokstavslek.
LasseMaja-utställningen bygger på Cirkusmysteriet.
– Det var Tors idé från början, berättar Klara Svae. Han ville bygga en cirkusutställning och känner både Martin Widmark och illustratören Helena Willis bra.

LasseMaja och Cirkusmysteriet har byggts upp på atriumgården bredvid barnavdelningen och här finns ett cirkustält, cirkusvagnar, ett popcornstånd och så klart en polisstation. Mellan byggnaderna skymtar välbekanta figurer och föremål från LasseMaja-världen och det finns också ett mysterium som Martin Widmark har skrivit, som de besökarna kan lösa.
– Jag tänker alltid att det måste se ut som boken när jag gör en utställning, berättar Tor Svae. Det ska inte vara några egna utsvävningar. Här är vi är väldigt noga med att allt ska ha Helena Willis stuk. Sedan måste det vara en utställning där man kan gå in och uppleva saker.
– Vad gäller innehållet är det också viktigt att det finns många böcker och på alla språk, lägger Klara Svae till.
– Vi vill att barnen som kommer in i utställningen ska känna glädje och den där känslan av att de nästan inte vet var de ska börja, fortsätter hon. Sedan ska de leka av sig, sätta sig med en bok och så låna med sig en bok när det går.
– Det är så roligt när en utställning är klar och barnen kan se en bok de läst i tredimensionell form, säger Roger Josefsson.

Daniella Melin, bibliotekarie på Lunds stadsbibliotek, berättar att biblioteket har laddat upp med extra många LasseMaja-böcker och att de också har gjort en egen frågesport ute på barnavdelningen.
– Det är väldigt viktigt för oss att ha något roligt under sommaren som är gratis och tillgängligt för alla barn. Det är så roligt att lyfta barnkultur och läsning på det här sättet, säger hon.
– Det känns verkligen som det blir mer och mer efterfrågan på den här typen av utställningar, konstaterar Klara Svae. Biblioteken och också länsmuseerna har fått upp ögonen för det vi gör. Vi jobbar läsfrämjande och tar ju också fram pedagogiskt material till våra utställningar.

Förutom LasseMaja-utställningen arbetar Tor Svae, Klara Svae och Robert Josefsson just nu med två nya utställningar till årets Bokmässan i Göteborg.
– Vi ska göra en riktigt maffig dinosaurieutställning utifrån Sara Shepards böcker till Rabén och så vill Opal hylla författaren Inga Borg som gick bort i höstas med en Plupputställning, avslöjar Roger Josefsson.
LasseMaja-utställningen invigs i dag klockan 11 och de tre kringresande utställningsbyggarna är glada att vara på plats i just Lund.
– Lund är verkligen en favoritstad, säger Klara Svae. Vi älskar att vara här och jobba.

Utställningen LasseMaja och Cirkusmysteriet:
Visas på atriumgården på Lunds Stadsbibliotek och invigs i dag, lördag 2 juni, 11.00. Under invigningen uppträder två nycirkusartister från Kulturskolan. Lassemajautsällningen pågår till och med 14 juli och är öppen för allmänheten under bibliotekets öppettider. Grupper uppmanas dock boka tid via barnavdelningen.
Utsällningens skapare:
LasseMaja och Cirkusmysteriet är skapad av Barnutställningar.nu som är ett samarbete mellan konstnären och scenografen Tor Svae, konstnären Roger Josefsson och barnkulturproducenten Klara Svae med syfte att producera turnerande barnutställningar för bibliotek och museér runt om i landet.
Barnutställningar.nu har bland annat gjort ABC-bokstavslek som är ett samarbete med bokförlaget Bonnier/Carlsen, Allemansland om Lennart Hellsings halsbrytande universum, LasseMaja & Cirkusmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis, Vems lilla mössa flyger, av Barbro Lindgren och Alfons Åberg. Under våren 2016 producerade man också i samarbete med Svenska ambassaden i Berlin en stor barnutställning där nio svenska barnboksförfattare är representerade; Pija Lindenbaum, Barbro Lindgren, Sven Nordqvist, Ulf Nilsson, Jujja Wieslander, Martin Widmark, Stina Wirsén, Pernilla Stalfelt och Maria Jönsson.

×