Theresé Hjalmarsson har skapat en bohemisk grön oas för musikälskaren. FOTO: CLAES HALL
Med hjälp av trämoduler har Isobel Nyström och Sofia Kristersson tillverkat en flyttbar balkonginredning.
Kaffe med dopp är namnet på Hvilans trädgårdsutbildnings idéträdgård. Emma Berg och Elsa Dahlrot visar.
En av miniträdgårdarna med namnet Trädens reinkarnation har skapats av Felicia Svensson på SLU.
Erika Wallin och Malin Hidesäter från Blomsterfrämjandet vill slå ett slag för blomstrande uterum.
Solrosor, heliotrop och Dahlia är några blommor som lockar bina till trädgården.
Nathalie Wiik från Hvilans floristutbildning planterar kryddväxter på balkongen för den matlagningsglada.
Trädgårdsmästare Linnea Dickson förbereder Slottsträdgården inför helgens besökare.
Trädgårdsfiguren kan dyka upp var som helst under festivalen.
Ett utekök passar bra att bygga upp denna varma sommar.
Ett grönt utomhuskontor lockar till kreativa möten.
Petra Almquist och Therése Hjalmarsson i samspråk i den rockiga trädgården.

Miniträdgårdar nyhet på Malmö Garden show

MALMÖ Pocket gardens är det senaste när Malmö Garden show hålls i helgen i Slottsträdgården för åttonde gången.
Oavsett om du har en stor trädgård eller en miniträdgård är det möjligt att skapa en personlig oas med inspiration från ett 100-tal utställare och företag.

– Här finns alla möjligheter för den trädgårdsintresserade att inspireras av och få tips om hur man skapar egen trådgård i sin egen stil.
Vi visar upp sju större trädgårdar, sex balkonger och fem Pocket Gardens som har skapats både av proffs och amatörer, säger Petra Elmquist, projektledare för Malmö Garden Show.
De nya mindre trädgårdarna har utformats av landskapsarkitektstudenter från SLU Alnarp, som har ritat var sin fantasifull trädgård.
Fem av de mest kreativa har tagits ut för att ställas ut på Mölleplatsen på trädgårdsfestivalen.
– Det är kul att få vara med och förverkliga sina idéer, förklarar studenten Signe Winkler från Malmö, som har byggt upp en drömliknande miniträdgård med gula och blålila blommor med namnet överorden.

Bland de nydanade balkongerna finns en som har byggts upp med flyttkartonger eller trämoduler. Det är de två trädgårdsmästarna Isobel Nyström och Sofia Kristersson från Göteborg som fick idén.
– Vi som lever på andrahandsmarknaden och flyttar runt tio gånger per år får hitta en praktisk lösning för hur vi snabbt bygger upp en balkong. Modulerna passar för all storlekar på balkongen. Vi kompletterar med gröna och några blommande perenner, berättar Isobel Nyström.
En av de flera personliga utställningsträdgårdarna har temat The Bohemian Hardrocker och är uppbyggd som en kombinerad lugn oas med frodig grönska som är planterad för sol och skugga och en hängmatta men också för konserter och umgänge med musikanläggning och en vattentunna till öl.

– Jag vill öka upplevelsen i trädgården och få folk att våga testa, lek och experimentet med ett uterum som passar just för dig, säger trädgårdsingenjör Therése Hjalmarsson från Hörby.
Alla utställningsträdgårdar och balkonger bedöms och poängsätts av en jury.
Besökarna får också rösta på vilken trädgård eller balkong som de tycker är mest spännande.
På resten av området finns olika organisationer, mathantverkare och företag på plats för att visa, berätta om och sälja allt från perenner till träd.
– Vi vill sprida information om vilka blommor och växter som passar in i olika utemiljöer. I dag är det inne att planera ätbara växter tillsammans med perenner och blommor. Chili och kryddor är två exempel, berättar Erika Wallin på Blomsterfrämjandet i Helsingborg.
Hon och kollegan Malin Hidesäter har byggt upp två utemiljöer som lockar respektive avskräcker dejten att hälsa på. Lite dejtingtips och hur man lockar bin till trädgården utlovas också.
– Det blir ett större utbud av mathantverkare och trädgårdsföretag samt föreningar. Dessutom finns en rad Food Trucks på plats med mat och fika. och världens första destillerade, alkoholfria spritdrycker serveras i vår barn, säger marknadsansvariga Jessica Grunden.
En del av trädgårdsfestivalen är också Barnens Malmö Garden show, där besökarna kan bygga kojor, prova att gå på lina eller gå en hinderbana, titta på cirkus och teater om bland annat blommor och bin.
Under helgen pågår det även workshops och föredrag i Slottsträdgårdens växthus med bland annat kan fråga trädgårdsmästarna, få tips om tomatodling och hur man gör te av trädgårdens växter.

Lördagen ägnas åt föreläsningar om hydroponisk odling och på söndagen får besökarna veta mer om stadsbruk, hur man odlar kommersiellt i Malmö.
– I fjol kom 55 000–60 000 besökare till trädgårdsfestivalen och i år tror vi på minst lika många. Passa på, trädgårdsfestivalen har gratis inträde, menar kommunikatör Fredrik Broman.
Malmö Garden Show invigs i dag klockan 10.15 av kommunalrådet Frida Trollmyr.
Hela programmet för helgen finns på: www.malmotown.com/malmogardenshow/

Dagens fråga

Kommer du att äta någon semla i dag?

Loading ... Loading ...