Anders Löfvall från Höörs föreningsallians och Tomas Björk på kommunala Höörs Fastighets AB är nöjda med det nya taket på Berggrenska gården. Foto: Tobias Lagerholm
Anders Löfvall Höörs föreningsallians Berggrenska gården nytt tak Tomas Björk HFAB

Gammal gård med nytt tak

höör Berggrenska gården är ett av Höörs äldsta hus som byggdes någon gång under sent 1700-tal. I vinter har fastighetsägaren Höörs Fastighets AB renoverat taket på huset.
– Det här stället är en liten oas och kräver en viss känsla när man underhåller en byggnad med så lång historia, säger Tomas Björk på HFAB.

I dag driver Höörs föreningsallians hembygdsmuseum och café i byggnaden. Så har det inte alltid varit. Från början var det en stor gård som togs i bruk under tidigt 1800-tal. Lantbruk har bedrivits fram tills 1905 då ingen ville ta över gården när ägaren Anton Berggren avled.
Under många år stod byggnaden tom men mitt under brinnande andra världskrig flyttade Inga Andreasson in med sin man.
Renoveringsbehovet var stort och enkla förbättringar kunde göras redan under kriget. Efter kriget användes Berggrenska gården som sommarbostad men efter en stor vattenskada och ett inbrott valde Inga Andreasson att skänka huset till Höörs kommun.

I dag används Berggrenska gården bland annat till Kulturkvartersdagen (6 juni), midsommarfirande och allsångskvällar.
Sedan i vintras finns också ett nytt tak på plats.
– Vi plockade av det gamla yttertaket och lade dit ett nytt på de gamla takstolarna. Vi behöll det gamla vågiga och lade ny ribbtäckning med papp. Arbetet tog cirka två månader och kostar bolaget 500 000 kronor, säger Tomas Björk.

Dagens fråga

Skulle du vilja åka ut i rymden om du fick chansen?

Loading ... Loading ...

Webbkryss