Att tillåta gårdsförsäljning av vin och öl riskerar leda till en ökning av alkoholskadorna, menar Hillevi Larsson, S.

Nej till gårdsförsäljning

Nyligen röstade riksdagen ja till ett utskottsinitiativ för att tillåta alkoholproducenter i Sverige att sälja alkohol på tillverkningsplatsen, så kallad gårdsförsäljning. Det efter att Kristdemokraterna och Liberalerna vänt i frågan.
Förslaget om att låta producenter sälja någon enstaka flaska vin eller öl till besökare på en gård ute på landet låter väldigt tilltalande. Och visst kan det verka harmlöst och nästan idylliskt att odlare på svenska gårdar får tillåtelse att sälja sitt hemtrampade vin utanför ladan. Men det som de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna föreslår är tyvärr inte praktiskt genomförbart och ger en snedvriden bild av verkligheten.
För det första menar de borgerliga partierna att lokala producenter skulle kunna bli ombud för Systembolaget, så att gårdsförsäljningen inte hotar Sveriges ansvarsfulla alkoholpolitik. De statliga utredningar som har granskat frågan har dock slagit fast att det inte är möjligt att införa gårdsförsäljning och samtidigt behålla vår nuvarande alkoholpolitik. Sverige får ha monopol så länge det inte innebär positiv särbehandling av svenska tillverkare på bekostnad av andra europeiska dryckesföretag. Om Sverige diskriminerar kommer EU inte låta oss behålla monopolet.
För det andra menar de borgerliga partierna, med Centerpartiet i spetsen, att gårdsförsäljning är en nyckelåtgärd för jobb och tillväxt i glesbygden och att få som är riskkonsumenter tar sig långt ut på en gård för att köpa en flaska vin. Det kan låta logiskt, men bilden de målar upp är felaktig. Exempelvis kampanjar Livsmedelsföretagen och branschorganisationen Visita nu på sociala medier för gårdsförsäljning utifrån att det skulle gynna Absolut Vodkas besökscenter i Åhus i Skåne. Ett besökscenter som ligger mitt i Åhus historiska stadskärna, alltså i ett område som varit tätbebyggt sedan 1800-talet och där tillgängligheten är stor.
För oss socialdemokrater är svaret enkelt: politiken ska prioritera de utsatta i samhället – de barn och familjer som far illa av alkoholberoende och missbruk. När marknadskrafterna tar över alkoholförsäljningen är det ökad försäljning som hamnar i fokus. Forskningen visar att konsekvenserna av ökad alkoholförsäljning skulle leda till ytterligare 1 400 alkoholrelaterade dödsfall per år. Antalet fall av misshandel skulle öka med 29 000 och antalet rattfyllor med 8 000. Fler barn skulle växa upp med föräldrar som ständigt kan få tag på mer sprit.
Vi behöver därför fortsätta att föra en ansvarsfull alkoholpolitik. Vi socialdemokrater ser att vi istället för gårdsförsäljning behöver driva en förebyggande politik så att färre drabbas av alkoholmissbruk samt ge bättre hjälp och stöd till dem som drabbas genom bättre vård och stöd hos bland annat kvinnojourer. Förslaget om gårdsförsäljning kan på ytan verka trevligt och harmlöst men kan få stora konsekvenser för folkhälsan.

Dagens fråga

Brukar du åka tåg?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×