Malmöpågen Gustav Malja flög fram på de trånga gatorna i Monte Carlo. På gott och ont. Men poäng fick han sig därifrån. Foto: Porsche AG

Malja nådde nya höjder

RACING Gustav Malja fick en högtflygande resa på sin väg mot nya mästerskapspoäng i Porsche Mobil 1 Supercup vid den gångna helgens tävling i Monaco, där skåningen slutade på 13:e plats.

Malja kom till furstendömets trånga gator efter att ha Supercup-debuterat med 15:e plats i Barcelona i Spanien för två veckor sedan.
Han inledde med nionde bästa tid i det 28 man stora startfältet under den fria träningen på torsdagen. Siktet var därefter inställt på ett topp åtta-resultat i fredagens tidskval; något Malja också såg ut att kunna infria med två tillräckligt bra förstasektorer på sitt sista flygande varv mellan barriärerna.

Ett misstag i den förrädiska swimmingpool-chikanen i slutet av varvet skulle dock få Malja att nå nya höjder, om än i bokstavlig snarare än traditionell mening. Skåningens Porsche 911 GT3 Cup slungades spektakulärt över kerbsen och upp i luften, innan den landade våldsamt igen i en kraftig smäll som i efterhand kom att medföra ett motorbyte.
Malja fick avbryta sitt försök och istället nöja sig med 13:e plats på gridden, vilket också blev hans slutresultat i söndagens race på en bana där omkörningar är erkänt mycket svåra att genomföra.
Resultatet ger Malja, racets tredje bäst placerade rookie, tre nya mästerskapspoäng.
– Monaco är en väldigt speciell tävling, och det har varit fantastiskt att köra här i Porschen i helgen, säger Gustav Malja i ett pressmeddelande.
– Som vanligt avgörs en stor del av resultatet här av kvalet och där gjorde jag tyvärr ett misstag som blev ganska dyrt. Vi hade farten för att kunna utmana om topp fem, men nu blev det inte så och det enda jag kan göra är att lära mig av det. Det blev en ganska rejäl flygtur. Det är näst intill omöjligt att köra om här, så i racet var det bara att åka med. Jag hade hoppats på mer, men det har ändå varit en värdefull erfarenhet.

Nästa race för Porsche Mobil 1 Supercup körs i samband med Österrikes Grand Prix på Red Bull Ring i månadsskiftet juni/juli. Redan om två veckor, den 8-10 juni, är Gustav Malja dock på plats på samma bana utanför pittoreska Spielberg för deltävling två av systerserien Porsche Carrera Cup Deutschland.
Supercup-loppet i Monaco vanns av britten Nick Yelloly, hans första seger i mästerskapet.