Kristin Kaspersen, Malin Berghagen och Monica Svensson - döttrar till Barbro Svensson talar under minnesgudstjänst i Storkyrkan för Barbro Svensson, Lill-Babs, på söndagseftermiddagen. Foto: Fredrik Sandberg /TT /
Björn Skifts med fru Pernilla anländer till Storkyrkans minnesgudstjänst för Barbro Svensson, Lill-Babs, på söndagseftermiddagen. Foto: Fredrik Sandberg /TT
Alexandra Charles och Lotta Bromé lämnar minnesgudstjänst eni Storkyrkan för Barbro Svensson, Lill-Babs, på söndagseftermiddagen. Foto: Fredrik Sandberg /TT
Kö in till Storkyrkans minnesgudstjänst för Barbro Svensson, Lill-Babs, på söndagseftermiddagen. Foto: Fredrik Sandberg /TT
Bosse och Penny Parnevik anländer till Storkyrkans minnesgudstjänst för Barbro Svensson, Lill-Babs, på söndagseftermiddagen. Foto: Fredrik Sandberg /TT
Bert Karlsson lämnar minnesgudstjänsten i Storkyrkan för Barbro Svensson, Lill-Babs, på söndagseftermiddagen. Foto: Fredrik Sandberg /TT
Lasse Berghagen sjunger under minnesgudstjänst i Storkyrkan för Barbro Svensson, Lill-Babs, på söndagseftermiddagen. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Många i tårar när Lill-Babs hyllades

Det var både gripande och tårfyllt när svenska folket hyllade Lill-Babs vid en öppen minnesgudstjänst i Storkyrkan i Gamla stan.

Kön var ringlande lång med runt 500 gäster från allmänheten som ville hedra den bortgångna och folkkära artisten.

Via en ingång på kyrkans baksida anlände även mer kända gäster som artisterna Björn Skifs, Tomas Ledin, Ann-Louise Hanson, Lasse Berghagen, Siw Malmkvist och Lill Lindfors, författaren Jonas Gardell, tv-profilen Mark Levengood och minister Alice Bah Kuhnke (MP).

– Jag kan inte gå på begravningen så då ville jag komma hit i dag. Jag har känt Barbro väldigt länge och tyckte väldigt mycket om henne, säger Niklas Strömstedt till DN på plats.

”Det är vi döttrar som tagit beslutet om att även en minnesgudstjänst ska äga rum. Det efter all fantastisk kärlek från allmänheten och vi insåg att inte alla kan komma in på begravningen”, skriver Lill-Babs dotter Kristin Kaspersen i ett mejl till Expressen.

– Jag tycker det är helt i Barbros anda. Man ska ta lärdom av hennes prestigelöshet och närhet och värme till publiken, säger Jenny Strömstedt till DN.

Även Lill-Babs exman, artisten Lasse Berghagen, var självklart på plats.
– Det är en sorgens dag. Men det är bara att acceptera, säger han.

På frågan hur han minns Barbro, svarar Berghagen:
– Oj, oj, oj. Jag har levt med henne i min närhet sedan jag var 19 år. Hon var positiv, öppen, varm, generös. En kanontjej. Hon var en jättebra morsa som verkligen brydde sig. Hon gav mig en bedövande vacker dotter, och vi har haft jättekul på scen också. Men hon var 80 år och dog i språnget, vad mer kan man begära? Hon somnade gott och i frid.

Det var den 3 april som Barbro ”Lill-Babs” Svensson gick ur tiden i sviterna av cancer, 80 år gammal.
– Jag jobbade mycket med Lill-Babs i många år, vi gjorde en skiva tillsammans redan på 70-talet. Jag pratade med henne varje vecka, även när hon låg på sjukhuset. Det var bedrövligt när cancerbeskedet kom, säger Bert Karlsson till DN.

En rörd Lasse Berghagen hade svårt att hålla tillbaka tårarna när han läste den egenskrivna dikten ”Nu” till sin tidigare hustru.
Lill-Babs döttrar framförde Tommy Nilssons ”Döttrarna”. Kristin Kaspersen har skrivit texten tillsammans med Tommy Nilsson, som även stått för musiken.

Alcazar och Jessica Andersson avslutade ceremonin med att sjunga Janet Jacksons upptempolåt ”Together again”, uppbackade av kören One voice.
Församlingen fick också höra en hälsning från Quincy Jones vars ”The midnight never sets” spelades av Nisse Landgren och Johan Norberg.

På minnesgudstjänstens program stod också Lars Forsells ”Inte är det kärlek” med Nanne Grönvall, Björn Skifs ”Håll mitt hjärta” med Sara Dawn Finer och Gabriel Forss, Calle Norléns ”Vår tuffaste brud (Är du kär i mig ännu Klas-Göran)” med Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson. Peter Jöback sjöng Beppe Wolgers ”Vinden i min själ”.

Det var även tal av Karin Falck och bön av Olle Carlsson.

I dag, måndag, ska Lill-Babs begravas i Järvsö kyrka i Hälsingland, där hon tillbringade en stor del av sitt liv.
Begravningen blir den största i Järvsös historia. Ceremonin är främst utformad för familj och vänner, men 350 av de 999 platserna i kyrkan är reserverade för allmänheten.