”Mors hyllning” hette en tidskrift, som ett landsbygdsförlag i Falkenberg gav ut till mors dag 1939-1966 och som under alla åren trycktes av Skånska Dagbladets Tryckeri i Malmö. I 1949 års nummer medverkade bland andra Hertha Odeman och Sven Edvin Salje.
Jenny Nyström tecknade gratulationskort till mor långt innan en särskild mors dag lanserats i Sverige.
Morsdagskort från 20-talet.
Morsdagskort från 1920-talet.
Morsdagskort från 1920-talet.
”Lilla mor med ögon blida/ lilla mor med snövitt hår” var ett vanligt motiv på de tidigaste morsdagskorten.
”Styvmodern” hette en liten berättelse som Marika Stiernstedt, vilken under några år i sin barndom var bosatt i Helsingborg och ligger begravd på Vikens kyrkogård, skrev till mor 1926.
Cecilia Bååth-Holmberg, som initierade mors dag i Sverige 1919, gjorde en manual för hur firandet skulle gå till.
Under 1970-talet var det populärt att samla på morsdagstallrikar. I dag är dessa i stort sett utan ekonomiskt värde. Rörstrands första morsdagstallrik med motiv av Carl Larsson kom 1971.
Cecilia Bååth-Holmbergs Mors Dag-handbok, som trycktes i flera upplagor, blev något av en storsäljare, vilket i sammanhanget nog ändå tydde på att det fanns ett behov av häftet.

Mors dag för hundrade gången

Mors dag En varje år återkommande festdag för att hedra och hylla mor fanns sedan flera år tillbaka i både England och USA den gången Cecilia Bååth-Holmberg föreslog att en sådan dag också skulle inrättas i vårt land.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på Skånskan.se
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din mejlkorg

Vem har namnsdag i dag? Kolla här.

×