– Svedala är en trygg kommun och vi har inte den brottslighet som en del andra kommuner. Men det vill vi inte heller ha och då måste också polisens resurser finnas här, menar kommunalråd Linda Allansson Wester (M). Foto: Elisabeth Sandberg/Arkiv

Kommunalråd tvekar skriva på polisavtal

SVEDALA Polisens omfördelning av tjänster har fått Svedalas kommunalråd, Linda Allansson Wester (M), tveksam till att förnya kommunens medborgaravtal med polisen.

– Polisen har väldigt tydligt tappat närvaro här i Svedala och vi har inte längre en bemannad polisstation. Det gör mig skeptisk till att teckna ett nytt avtal med polisen efter 2018.
Det säger Kommunstyrelsns ordförande Linda Allansson Wester (M) som haft uppe polisens frånvaro i Svedala till diskussion med politikerkollegor i kommunen. Inte minst har detta diskuterats sedan Vellinge kommun och Carina Wutzler i april valde att inte undertecknande sitt lokala medborgaravtal för 2018 med hänvisning till att det utlovade lokala polisarbetet i närhet till medborgarna inte infriades.

Som Skånskan berättat tidigare saknas just nu sex av åtta områdespolistjänster i Lokalpolisområde Trelleborg. Enligt resursfördelningen i Skåne är de åtta tjänsterna öronmärkta för Svedala, Vellinge och Trelleborgs lokala polisarbete men just nu har vikarierande polisområdeschef Paul Nilsson styrt om resurserna för insatser mot den grova kriminaliteten samt narkotikabrottsligheten i framför allt Trelleborgs kommun.
Det innebär att polistjänsterna endast skickas till Vellinge och Svedala vid mer akuta insatser.
Polisen har samtidigt med sin omorganisation under flera år gått ut med att det brottsförebyggande arbetet nära medborgarna i respektive kommun är prioriterat och att det ska ske i dialog med invånarna.

– Visst har vi en bra dialog med vår kommunpolis och jag förstår att poliserna inte är anställda i en kommun. Jag förstår också att man måste kunna flytta resurserna efter behov, men våra kommuninvånare betalar också skatt och jag måste främst se till Svedalbornas bästa, säger Linda Allansson Wester och fortsätter:
– Svedala är en trygg kommun och vi har inte den brottslighet som en del andra kommuner. Men det vill vi inte heller ha och då måste också polisens resurser finnas här. Det är ohållbart om man ska ha ett samhälle där polisen inte är närvarande.

Hon hänvisar till att Svedala kommun för ett år sedan satsade på att införa lokala trygghetsvärdar.
Tjänsterna är knutna till räddningstjänsten och med en bred kompetens kan trygghetsvärdarna arbeta förebyggande mot ungdomar, de ronderar kommunala byggnader med en väktarfunktion och kan också vara tidigt på plats vid olyckor.
– Det har varit väldigt lyckat och det är vårt sätt att jobba kommunalt, men trygghetsvärdarna kan aldrig ersätta polisens arbete, säger Linda Allansson Wester.

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×