Några av barnen som är med och skapar Rosengårds egen skulpturpark. Nästa år ska de tre första skulpturerna komma på plats i Vänskapsparken ellerr Rosengårdsparken.
Projektledare Ann-Marie Erixon.
Konstnären Lena Ignestam tillsammans med Dania Abdul-Rahman som ingår i hennes grupp.
I ateljén har barnen fått skapa med bland annat lera för att få inspiration tilll hur innehållet i skulpturparken ska se ut.
Ett exempel på offentlig utsmyckning i bostadsområdet Herrgården. Nu kommer den här att få sällskap av flera andra. Sex nya skulpturer ingår i barnens egen skulpturpark. De tre första ska vara klara nästa år.

Barnen skapar till sin egen skulpturpark

ROSENGÅRD Nästa år får bostadsområdet Herrgården i Rosengård tre nya skulpturer. Barnens skulpturpark skapas av 17 barn och flera konstnärer. Idéer finns det gott om och i det här projektet är det barnen som har mest att säga till om.

– Vi kanske ska ha en skulptur där det kommer fram något om jämlikhet och att pojkar och flickor är lika mycket värda, funderar snart tioåriga Dania Abdul-Rahman.
Hon har klara svar på varför hon ville vara med i projektet.
– Jag tycker om att pyssla. När någon erbjuder något tackar jag ja.
Dania Abdul-Rahman är ett av de 17 barn i åldrarna 8-13 år som ingår i tre olika skapargrupper. De leds av fyra olika konstnärer; Lena Ignestam, Mette Björnberg och Richard Johansson och Jafer Taoun.

Nästa år kommer de tre första skulpturerna på plats i Rosengårdsparken eller Vänskapsparken. Nio platser finns att välja på och var konstverken ska placeras är det ”barnens skulpturparlament” som betämmer.
– Vi kan kalla det för projektets riksdag, berättar projektledare Ann-Marie Erixon. I parlamentet ingår både barn, representanter från styrgruppen och konstnärer.
– Det unika med det här projektet är att barn från området får vara med och bestämma vilka skulpturer som ska finnas där de bor. Det är ett mycket seriöst konstprojekt med barnperspektiv.
Projektägare för Barnens skulpturpark är Drömmarnas hus men projektet drivs i samarbete med gatukontoret och kulturförvaltningen och Malmö förskönings- och planteringsförening. Föreningen kommer att bidra med totalt 3,6 miljoner och Allmänna arvsfonden med 3,2 miljoner till sex skulpturer.

I en ateljé på Ramels väg pågår just nu olika workshops. Barnen har fått bekanta sig med olika material för att komma närmare det slutliga konstverket. Tanken är också att deras ursprung och erfarenheter ska prägla konstverken. Deras tankar ska bli en del av det offentliga rummet.
En modell och en skiss ska varje grupp slutligen enas om.
– Vi har fått prova på att arbeta i trä och lera, berättar Abrar. Jag har gjort en lång man som blöder från ett krig.
– Det är roligt att vara med i den här gruppen, berättar hon.
Konstnären Jafer Taoun har arbetat med flera tillfälliga projekt och installationer i området.
– Det här känns som en dröm för mig, berättar han. Det kommer att bli en fantastisk känsla eftersom konstverket ska stå kvar.
– Jag har varit med och byggt många fina verk som sedan rivits. Det här är en spännande utmaning men litet läskigt också.

Nästa år är det invigning av de tre första skulpturerna.
Sedan startar nästa fas i projektet. Barnens skulpturpark kommer totalt att få sex konstverk.
Många hoppas att idén ska spridas till andra delar av stan.

Dagens fråga

Malmö Opera fyller 25 år. Har du sett någon opera i år?

Loading ... Loading ...

Webbkryss