Bilden är från en presskonferens med Tullen. Foto: Christine Olsson / TT

Internationell knarkliga avslöjad vid tillslag i Skåne

Malmö Den internationella knarkligan slogs ut och tullen beslagtog 269 kilo narkotika till ett värde av 62 miljoner på gatan.
Nu åtalas tre personer vid Malmö tingsrätt.

–Verksamheten har omsatt mångmiljonbelopp och det har funnits en välfungerande logistik kring smugglingen säger Michael Hansson, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

Det var förra året som härvan började nystas upp sedan tjänstemän från tullen spanat i Fosie industriområde i Malmö. Tullarna reagerade över att en tyskregistrerad bil med två personer körde omkring på området och beslöt att följa efter.
Personbilen ledde tullarna till en parkerad lastbil i samma område, även den med tyska nummerskyltar. De kunde också se hur något lastades över från lastbilen till det andra fordonet.
Därefter fortsatte färden till en restaurang där en annan man väntade. Senare anslöt även en vit skåpbil och de båda fordonen körde i väg ut ut Malmö.

I Alstad stoppar Tullverkets spanare lastbilen och griper föraren. Föraren i skåpbilen smiter från platsen, men greps två månader senare.
Det visade sig att man avslöjat en organiserad smugglingshärva med bas i Tyskland.

Tullverket har identifiera fyra förmodade smugglingsresor till Sverige och ytterligare en till Danmark under en period av två månader under 2017. Genom olika företag inom transportbranschen har organisationen kamouflerat sin smuggling.
–Organisationen har tagit uppdrag via fraktbörser och smugglat stora partier narkotika i den legala lasten, men genom uppmärksamma spanare stoppade vi smugglingen, säger Erik Friberg, chef Tullkriminalenheten i Malmö.

Vid ett beslag hittades totalt 169 kg amfetamin, 85 kg cannabis, 3 kg kokain, 12 kg kokain samt 61 300 tabletter ecstacytabletter.
Nu åtalas två personer för synnerligen grov narkotikasmuggling och en för försök till grovt narkotikabrott vid Malmö tingsrätt.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×