Foto: Douglas Healey/AP/TT

Philip Roth är död

Den prisbelönte - och i Nobelprissammanhang ofta omnämnde - amerikanske författaren Philip Roth är död.

Philip Roth avled på tisdagskvällen på ett sjukhus på Manhattan. Roth blev 85 år gammal och dog av hjärtsvikt, rapporterar New York Times.

”Roths karriär började för fyrtiofem år sedan”, skrev The New Yorker i ett nu 18 år gammalt porträtt av den Pulitzer-prisbelönade författaren, ”med ett och samma projekt: att skriva om judar. Och som ett resultat av sin oräddhet och bravado, av hans aversion mot en gudfruktig litteratur om dygd och offer, började hans offentliga rykte med en skandal, förvrängning och ett sår.”

Philip Milton Roth föddes 1933 i Newark, New Jersey i en judisk familj. Det var under sina magisterstudier i engelskspråkig litteratur vid University of Washington i mitten av 50-talet som han började publicera i Chicago Review. Hans första bok, Goodbye Columbus and Five Short Stories, som kom 1959, belönades med National Book Award.

Parallellt med sitt författarskap undervisade han, först vid sitt alma mater University of Washington och senare vid University of Iowa, Princeton och University of Pennsylvania innan han pensionerade sig från den akademiska världen 1991.

Hans stora genombrott som författare kom 1969 med romanen Portnoys besvär (på svenska 1974). Boken, som utspelar sig som ett samtal mellan huvudpersonen – av Roth beskriven som ”en lustdriven och modersfixerad judisk ungkarl” – och hans psykoanalytiker, gjorde Roth till kändis men boken var långt ifrån kontroversiell.

Dess sexuella frispråkighet väckte anstöt hos en del, liksom dess vanvördiga porträtt av judisk indentitet som kritiserades inte minst från judiska håll.
– Philip Roth har vissa likheter med Woody Allen. Han var en spydig, ironisk och väldigt rolig författare som utforskade våra mörka sidor med hjälp av mycket svart humor. Även intresset för sexualitet och psykoanalys har de gemensamt, säger Kulturnyheternas redaktör Rebecca Lundberg till SVT:s hemsida.

”Psykoanalysen har varit mer användbar för mig som författare än som neurotiker” har Roth själv sagt.
– Redan i debuten Goodbye, Columbus skrev Philip Roth om de ämnen som han sedan ägnade hela sitt författarskap åt att utforska. Sexualitet, modern judisk identitet och den amerikanska synen på frihet.

Totalt skrev Roth fler än 30 romaner, bland dem märks ”Amerikans pastoral” (1997) och ”Konspirationen mot Amerika” (2004). Något Nobelpris blev det aldrig, trots att han funnits med bland de nominerade i många år.

De flesta andra stora litteraturpriser fick han däremot. Han belönades med Pulitzer-priset, tre stycken PEN/Faulkner-pris och Man Booker International Prize for lifetime achievement.

2006 skickade The New York Times Book Review ut ett brev till, vad som beskrivs som, ett par hundra framstående författare, kritiker, redaktörer och andra representanter för den litterära världen och bad dem peka ut det enskilt bästa arbetet av amerikansk fiktion under de senaste 25 åren. Av de svar man fick in sammanställdes en lista på 22 böcker. Av dem hade Roth skrivit sex.

 

Läs mer:

×