Svetlana Orlova, musiker och lärare, är huvudansvarig för Malmö musikfestival Concertino. Pressbild
En av deltagarna under förra årets festival. Pressbild

Växande festival för barn och ungdomar

I eftermiddag drar Malmö musikfestival Concertino för barn och ungdomar in på Rådhuset i Malmö. Under två dagar kommer 49 barn i åldern 6-18 år från Sverige, Norge och Danmark att spela och sjunga – och det är fri entré för alla intresserade. Det är andra året som festivalen anordnas och huvudansvariga Svetlana Orlova har stora planer för hur den årliga festivalen ska växa i framtiden.

Svetlana Orlova är utbildad vid Moskvas Musikkonservatorium, har arbetat över hela Europa och har vunnit priser på flera internationella musiktävlingar. Sedan 1993 har hon bott och arbetat i Skandinavien som solist och medlem i olika orkestrar. 2013 bildade hon den ideella föreningen Concertino Internazionale och året därpå sin internationella musikskola Concertino, där hon undervisar i violin och piano.

Det är Concertino Internazionale som i samarbete med Sensus Studieförbund står bakom festivalen, där man under två dagar får höra barn och ungdomar spela piano, violin, cello, gitarr, saxofon och även sjunga. Bland de medverkande finns inte enbart unga solister utan även en ensemble från Danmark.
Att starta en festival var Svetlana Orlovas idé och något hon funderat på i många år. Efter diskussioner med Mac Ruzic på Sensus blev idén verklighet förra året.
– I år är festivalen redan större, förra året var det bara en dag. Men som jag ser det kan vi växa framöver, säger Svetlana Orlova.
Som Malmöbo är Svetlana intresserad av vad som händer i hemstaden. Hon såg hur det fanns musikfestivaler för unga på andra platser.
– Så jag tänkte att i en stad som Malmö borde vi ha vår egen. Jag förstod också av mina elever och deras föräldrar att det fanns intresse. De brukar resa till festivaler på andra ställen, nu får andra resa hit i stället.

För unga musiker blir konserterna också en stimulans som behövs.
– En del musikskolor har konserter, men inte alla. Det är viktigt att möjligheten finns för dem som vill, jag minns själv hur viktigt det var för mig som barn att spela för publik.
Barnen som medverkar kommer från olika musikskolor och i framtiden vill Svetlana Orlova sprida informationen om festivalen ännu mer.
– Fram tills nu har vi inte velat ha någon tävling. Alla barn och alla instrument är välkomna, men givetvis mestadels de som studerar klassisk musik. För nästa år har jag idén att kanske skapa en festivalorkester som kan träffas en gång i månaden inför festivalen. Jag tänker mig också att ha en liten tävling och att den som vinner får spela med festivalorkestern.

Att barnen får spela tillsammans är också viktigt, menar Svetlana Orlova.
– Det brukar bli en vänlig och fin stämning när barn spelar tillsammans, säger hon.
Festivalen invigs av några av Svetlana Orlovas egna elever från Malmö som tillsammans med henne och Sergey Shanygin och med Elisabeth Svensson som textläsare framför en musikalisk saga om festivalen och ett kungarike.
– Och det är något vi vill göra till en återkommande tradition, säger Svetlana Orlova.
Som huvudansvarig för festivalen hinner hon inte själv framträda, men det blir en konsert med andra lärare.
Programmet på fredagen den 18 maj börjar kl 17.00 och på lördagen den 19 maj kl 15.00.