Två pistoler gav ett års fängelse

Lund Innehavet av två pistoler plus ammunition har lett till att en 35-årig man dömts till ett års fängelse för grovt vapenbrott.

Hans flickvän var åtalad för samma brott men dömdes enbart för medhjälp. Påföljden blev villkorlig dom med 240 timmars samhällstjänst.
Brotten skedde redan i april 2015. Mannen, som erkänt vapenbrott av normalgraden, har uppgett att han skaffade pistolerna sedan paret hastigt flytt till Lund från Göteborg där de blivit allvarligt misshandlade av kriminella.

Han köpte vapnen i Lund men har inte velat uppge säljarens identitet.
Kvinnan har förnekat brott och hävdat att hon inte kände till att pistolerna fanns i den jacka som hon bar ut till parets bil sedan mannen gripits av polisen.
Detta betecknar tingsrätten som ”ytterst osannolikt”, men eftersom inget visar att hon i övrigt varit inblandad i vapenhanteringen döms hon enbart för medhjälp.
De båda åtalades även för innehav av en kniv och en batong som påträffades i bilen. Men enbart mannen fälldes och då endast beträffande batongen.
Han dömdes även för grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott i juni 2015, något han erkänt.

Vad gäller påföljden konstaterar rätten att straffvärdet för mannen ligger kring ett års fängelse, utifrån dåvarande lagstiftning. Att huvudförhandlingen dröjde så länge beaktas inte eftersom orsaken finns hos de åtalade, enligt tingsrätten.
För kvinnan bedöms straffvärdet vara tio månaders fängelse. Men med hänsyn till att hon inte begått några nya brott, lever ett tämligen ordnat liv och väntar sitt första barn slipper hon fängelse.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Ska du fira en alkoholfri jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev